fájdalomcsillapító;patikák;Sanofi-Aventis;

2019-07-12 06:30:00

Kevésbé fáj a sorban állás - vény nélkül kapható a majdnem-Algopyrin

Az, hogy a legnépszerűbb fájdalomcsillapító vényköteles, érdemben hozzájárul az orvosi várók és gyógyszertárak zsúfoltságához.

Napokon belül ismét elérhetővé válik vény nélkül is az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító hatóanyaga. Az Algopyrin tizenkét évvel ezelőtt lett vényköteles. Egy hazai gyártó, a Meditop Gyógyszeripari Kft. Nodoryl Dolo néven hozza forgalomba, immár vény nélkül a metamizol-nátriumot. A dobozban lévő tabletták hatáserőssége csak fele akkora lesz, mint az eredeti terméké. A gyógyszerhatóság a tabletták kisebb hatóanyag tartalma miatt engedélyezte az új generikus szer recept nélküli megvásárolhatóságát.

Az Algopyrin magyar fejlesztésű és gyártású termék, a márkanév is csak itthon van forgalomban. Európában a Sanofi valamennyi metamizol hatóanyagú készítménye vényköteles. Nálunk viszont már többször is volt szabadon megvásárolható státuszban. Először 1992-ig volt vényköteles, akkor azonban a kormány úgy döntött, hogy a nem támogatott és biztonságos gyógyszereket recept nélkül is meg lehet vásárolni a patikákban. A szabad hozzáférést 2007-ben a gyógyszerpiac liberalizálásakor korlátozta ismét a hazai a gyógyszerhatóság.

A döntés nem hivatalos magyarázata szerint: az akkor évente 9-10 millió doboz Algopyrint értékesítő patikák jelentős piacot veszíthettek volna, ha az egyéb láz- és fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan ez a szer is forgalmazhatóvá vált volna a benzinkutakon, illetve a drogériákban. Hivatalosan maga a gyártó, a Sanofi Aventis kezdeményezte a vény nélkül kapható metamizol-tartalmú gyógyszerek státuszának a felülvizsgálatát. A szakmai érv pedig az volt, hogy a metamizol tartós fogyasztása a vérképző szervek zavarát, a fehérvérsejtek csökkenését, s ezáltal az immunrendszer gyengülését okozhatja. 

Magyarországon az Algopyrin ma is az egyik legkedveltebb fájdalomcsillapító, még azzal együtt is, hogy a szerért kétszer is sorba kell állni – egyszer vényért, egyszer a patikában. Évente körülbelül 9 millió doboz fogy belőle.

Arra nincs pontos adat, hogy mennyire növelik a háziorvosi várókban a zsúfoltságot a csak Algopyrin receptért érkezők. A gyógyszerészekre is nagy nyomás nehezedett. Sokan ugyanis arra próbálták rávenni a patikusokat, adják ki a szert vény nélkül is. Lapunknak a solymári Auchanban működő Kék Patika vezetője, Gellén Judit azt mondta: noha lassan 12 éve kell hozni a receptet, de még most is előfordul, hogy valaki enélkül próbálja kérni a szert, azzal együtt is, hogy mindig határozottan elzárkóztak minden ilyen kérés elől. Mint mondta: nagy könnyebbség lesz számukra, ha valóban elérhetővé válik ugyanez a hatóanyag vény nélkül is.

Lapunknak az új terméket gyártó pilisborosjenői cég marketing igazgatója, Szilágyi Attila azt mondta: a jövő héten már minden patikában elérhető lesz, a saját fejlesztésű láz- és fájdalomcsillapítójuk.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az új helyzettel kapcsolatban a Népszavának azt mondta: örül a lehetőségnek, hogy szabadon hozzáférhetővé válik ez a hatóanyag: Hozzátette: önmagában a vény nélküli megvásárolhatóság óriási felelősséget ró a gyógyszerészekre, amelyhez a hatóságnak, a gyártónak, a szakmai kollégiumnak megfelelő módszertani ajánlást is kellene adnia. Hiszen a kisebb dózisból is be lehet szedni annyit, amivel az egészségkárosodás bekövetkezhet.

Megkérdeztük az Algopyrin gyártóját, a Sanofi-Aventist arról, hogy az új generikus fájdalomcsillapító piacra kerülése miatt kezdeményezik-e az eredeti szer szabad elérhetőségét. Asztalos Andrea, a Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója azt válaszolta: az Algopyrin 500mg 10-es kiszerelésű tabletta továbbra is vényköteles lesz. Hozzátette: ugyanakkor a készítmény július 1-től lekerült a közgyógyellátási listáról. (A Népszava úgy tudja: évente körülbelül 2 millió doboz Algopyrint írtak a közgyógyellátott betegeknek.) A cég a döntés hátterének indoklására azt írta: ahhoz, hogy a 85 éve hozzáférhető és kedvelt láz-, gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszer továbbra is elérhető maradjon, újra kellett gondolniuk a márkastratégiát. A közgyógyellátási listán több olyan metamizol hatóanyagú készítmény is maradt, amelyekkel az Algopyrin egyenértékűen kiváltható.