Előfizetés

Putyin és Zelenszkij először beszélt egymással, a kelet-ukrajnai helyzetről egyeztettek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.11. 20:09

Fotó: TIZIANA FABI, LUDOVIC MARIN / AFP
A közös munka folytatásáról állapodtak meg az elnökök.
A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. A felek megvitatták a délkelet-ukrajnai rendezésre és a fogolycserére irányuló kérdéseket - tudatta a szóvivő. Megállapodás született a közös munka folytatásáról, szakértői szinten, és felek megvitatták a kapcsolatok folytatásának lehetőségét az úgynevezett normandiai formátumban - francia és német közvetítéssel.
Ez a telefonbeszélgetés volt az első érintkezés Putyin és Zelenszkij között, eddig sem telefonon, sem személyesen nem tárgyaltak, és levelet sem váltottak egymással.

A nap folyamán korábban az orosz államfő kijelentette, hogy Moszkva bármilyen formátumban kész tárgyalni Ukrajnával, de ehhez szükséges a találkozó előkészítése, valamint a kijevi kormány megalakulása.
A megbeszélés fő témája a Kercsi-szorosnál tavaly novemberben történt orosz tengeri rajtaütés során őrizetbe vett és Moszkvában fogva tartott ukrán haditengerészek szabadon engedésének kérdése volt

- közölte a hírt megerősítő ukrán elnöki hivatal. Szó volt továbbá az Oroszország területén fogva tartott más ukrán állampolgárok hazatérésének lehetőségéről.
A Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az ukrán elnök hivatala arra nem tért ki, hogy ki kezdeményezte a telefonbeszélgetést. Peszkov szerint az ukrán fél volt a kezdeményező.

A magyar külügy bevédte az ENSZ előtt a fülöp-szigeteki Hitler szerepére pályázó Dutertét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.11. 19:55
Rodrigo Duterte
Fotó: SERGEY GUNEEV / AFP
A visszaélések kimeríthetik az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriáját, de ez valamiért egy cseppet sem hatotta meg a magyar kormányt. Az ENSZ-vizsgálat így is elindul.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön határozatot szavazott meg arról, hogy előzetes vizsgálatot indít a Fülöp-szigeteki "drogellenes háborúban" a nyílt utcán agyonlőtt fiatalok ezrei ügyében, számol be az MTI.  Az erről szóló határozatot Izland terjesztette a tanácsa el. A Genfben ülésező, 47 tagú testületben lefolytatott szavazáson 18 ország voksolt a javaslat mellett (köztük az Európai Unió tagországai), 14-en ellene (köztük Kína), míg 15 ország tartózkodott (köztük Japán). A közmédia arról viszont már szemérmesen hallgat, hogy
Magyarország nemmel szavazott az ezrek életét követelő vérengzés kivizsgálására.

Ezzel, mint a hírt kiszúró hvg.hu írja, Kína mellett Angola, Kuba, Egyiptom, Eritrea és Szaúd-Arábia mellé sorakozott fel az ország. A Fülöp-szigeteki delegáció arra buzdította az országokat, hogy az előterjesztés ellen szavazzanak, írja az MTI. Ez nálunk hatott.
A határozat értelmében Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2020 júniusára jelentést készít a Fülöp-szigeteki helyzetről. A droggyilkosságok ügyében a hét elején ENSZ-vizsgálatot követelt a londoni székhelyű Amnesty International. Jelentésében a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy
az elmúlt három évben a Fülöp-szigeteken a gyilkosságok módszeressé váltak, és a hatóságok nem vonták felelősségre az elkövetőket.

A jogvédők azzal is megvádolták Manilát, hogy szándékosan félretájékoztatja a nemzetközi közösséget. Az Amnesty felszólította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a visszaélések ügyében, amelyek kimeríthetik az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriáját. Az Emberi Jogi Tanács pedig most arra szólította fel a manilai kormányt, hogy tegyen meg mindent a törvényekbe ütköző kivégzések ellen, és a felelősöket állítsa bíróság elé. Ez pedig még Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök felelősségre vonását is jelenthetné.
"Hitler lemészárolt hárommillió zsidót. Nekünk hárommillió drogfüggőnk van, akiket meg én mészárolnék le örömmel. Legalább, ha Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek ott lennék én"

- ezt 2016-babn nyilatkozta az elnök, aki korábban azzal is elbüszkélkedett, hogy maga is megölt embereket, akikkel szándékosan kereste a konfrontációt. Lehetetlen pontosan megmondani, hányan haltak meg Duterte ámokfutó elnöklése, illetve drogellenes háborúja miatt. A manilai kormány 5300 gyilkosságról tud, amelyet álláspontja szerint rendőrök követtek el az önvédelem jegyében. Egyes vélekedések szerint az áldozatok valódi száma ennek négyszerese lehet.

Tévedésből lőttek agyon egy palesztin határőrt izraeli katonák

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.11. 18:31
Hozzátartozói siratják a határnál lelőtt 28 éves Mahmoud al-Adhamot
Fotó: MAHMUD HAMS / AFP
Izrael elismerte a tévedést, a Hamász pedig leszögezte, nem hagyja válasz nélkül a történteket.
Izrael elismerte csütörtökön, hogy a hadsereg tévedésből lelőtt egy Hamász-határőrt. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte: a katonák tévesen terroristának vélték a Hamász fegyveresét, aki azért ment a határkerítéshez, hogy eltávolítson onnan két fiatal gázait. A Times of Israel szerint a hiba elismerése szokatlan, és arra utal, hogy az izraeli hadsereg a nyugalom helyreállítására, a Hamász válaszának csillapítására, és egy újabb erőszakhullám elkerülésére törekszik.
A csütörtöki incidens miatt a gázai palesztin fegyveres szervezetek lehetséges válaszlépésekről egyeztetett.

Döntésükről várhatóan értesítik az Izrael és a Hamász között közvetítő ENSZ-küldöttet, valamint az egyiptomi hatóságokat a ynet értesülése szerint. "Kijelentjük, hogy a lövés nem fog válasz nélkül maradni, és Izraelnek viselnie kell tettének következményeit" - tudatta a Hamász katonai szárnya a megbeszélés előtt.
A Hamász hétfőn nagyszabású katonai gyakorlatot rendezett valamennyi gázai haderő részvételével. Ezen az izraeli katonai rádió szerint az esetleges izraeli invázió elleni védekezést gyakorolták. A hadgyakorlat idejére lezárták az összes szárazföldi átkelőhelyet, és a halászoknak megtiltották a kifutást a tengerre. A gázai katonai szervezetek közös parancsnoksága később bejelentette, hogy a gyakorlat sikeresen befejeződött.
A katonai gyakorlat előtt Izrael bejelentette, hogy rábukkant a területére vezető 18. földalatti alagútra. A járatot a harminc méter mélyre nyúló betonfallal készülő új szárazföldi határkerítés építése közben fedezték fel. A szakértők azt vizsgálják, hogy ezen a járaton rabolták-e el 2006-ban Gilád Salit tizedest, akit öt év után 1027 palesztin fogolyra cseréltek ki.