Gyászszalagos hajók búcsúztatják a Hableány magyar áldozatait

Publikálás dátuma
2019.07.12. 07:20

Fotó: Szergej Markoszov
Több hajó is részt vesz a katonai tiszteletadással megrendezett szertartáson, koszorúkkal, fekete szalagos árbócokkal emlékeznek a hajó kapitányára és matrózára.
Pénteken búcsúztatják a dunai hajóbaleset két magyar áldozatát, a Hableány kapitányát és matrózát a folyó Margit hídhoz közeli szakaszán. A tragédia helyszínén a dél-koreai áldozatokra koszorúval emlékeznek, írja az MTI. A Panorama Deck Hajózási Társaság tájékoztatása szerint saját halottjuknak tekintett kollégáik búcsúztatóján több hajó is részt vesz, azokon egy időben zajlik a szertartás.    A 11 órakor kezdődő hajós búcsúztatót - a matróz korábbi katonai szolgálata miatt - katonai tiszteletadás mellett tartják. Akik részvétüket szeretnék nyilvánítani, azoktól azt kérik, hogy a Margit híd Országház felőli oldalán vegyenek részt a gyászceremónián, és kizárólag virágszirmokat szórjanak a vízbe a budapesti hajók közös kürtjelére.
A búcsúztató alatt módosul a hajóközlekedés is. A BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ közös közleményében azt írta, hogy a D12-es hajójárat a szokásostól eltérő menetrend szerint, kétóránként jár, az áldozatok előtti tisztelgésként árbocán fekete szalaggal közlekedik.    A Hableány sétahajó május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai és a kéttagú magyar személyzet. A baleset után hét koreai turistát sikerült kimenteni, a többiek meghaltak. A katasztrófáról írt cikkeinket itt olvashatják el.
Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 13:33

Hajtóvadászat Demeter Márta ellen

Publikálás dátuma
2019.07.12. 07:00

Fotó: Tóth Gergő
Ha felfüggesztik a képviselőnő mentelmi jogát, és elítélik hivatali visszaélés miatt, akár börtönbüntetést is kaphat.
Minden bizonnyal felfüggeszti mai – a nyári szünet előtti utolsó – ülésén az Országgyűlés Demeter Márta mentelmi jogát. Mint ismert, az LMP-s képviselő tavaly októberben három kérdést tett fel Benkő Tibor honvédelmi miniszternek: „Miért szállíthatja a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében a miniszterelnök lányát, aki semmilyen közjogi tisztséget nem visel, hivatalt nem tölt be? Ki adott utasítást az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának az említett utas szállításának engedélyezésére? Hogyan engedélyezheti az ÖHP parancsnoka a miniszterelnök családtagjának utazását az Airbus A-319-es repülőgépen kiképző repülés keretében?”. Demeter Márta nem kapott választ a kérdéseire, ehelyett a Kormányzati Tájékoztatási Központ adott ki közleményt, miszerint „fake news, hírlapi kacsa, rágalom”, hogy Orbán Viktor lányát katonai gépen utaztatták volna. Az Origo ezután megírta, hogy valójában egy Orbán nevű katonatiszt lányáról volt szó.
Demeter Márta ellen ezt követően hajtóvadászat kezdődött a kormánypárti médiában, majd a támadássorozathoz csatlakoztak a Fidesz képviselői is. Előbb Kocsis Máté szólította föl lemondásra, majd az ügy heteken keresztül téma volt a sajtóban és az Országgyűlésben is.
Az össztűz feltehetően arra a jelenségre vezethető vissza, amiről Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezetője is beszélt egy korábbi interjúban. A lelkész akkor azt mondta, Orbán Viktor azt kérte tőle, hogy hagyják békén azokat a családtagjait, akik nem szerepelnek a közéletben.
Demeter Márta végig tagadta, hogy hibázott volna, azt mondta, ő csak kérdéseket tett fel egy közérdekű iratbetekintés után, nem állított semmit. A képviselőnőt végül megfosztották tagságától az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságában, Polt Péter legfőbb ügyész pedig néhány napja kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését. Demeter Mártát az ügyészség hivatali visszaélés gyanújával vádolja, ha elítélik, akár letöltendő börtönbüntetést is kaphat. Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke azt mondta, a testületnek egy hónapja van, hogy kialakítsa álláspontját, de bejelentette, hogy péntekre összehívja a bizottságot. A testületbe a Fidesz kettő, a KDNP, a Párbeszéd, az MSZP és a Mi Hazánk egy-egy tagot delegál. 
Szerző
Témák
Demeter Márta

Euractiv: Hidvéghi Balázsnak a következő alkalommal sem lesz esélye, hogy bizottsági alelnökké válasszák az EP-ben

Publikálás dátuma
2019.07.12. 06:48

Fotó: Szalmás Péter
Ugyan formálisan nem utasították el, személye a portál szerint ellenérzéseket váltott ki a testületben.
Az Euractiv úgy értesült: Hidvéghi Balázsnak a következő alkalommal sincs esélye, hogy a Fidesz vitatott kommunikációs főnökeként a demokratikus szabadságjogokkal foglalkozó bizottság alelnöke legyen az Európai Parlamentben. Mert ugyan formálisan nem utasították el, de személye ellenérzéseket váltott ki a testületben. A zöldek ellenjelöltet javasoltak, a Néppárt pedig, amelynek továbbra is gondokat okoz a magyar kormánypárt, a voksolás elhalasztását kezdeményezte a hónap végéig. A jelentés hozzáteszi, hogy a nagy pártok egyfajta cordon sanitaire-t kívánnak létrehozni az EP-ben, főleg a Fidesz és a PiS jelöltjeinek elszigetelésére. De ugyanaz vonatkozik a nacionalista Identitás és Demokrácia frakcióra is, benne a Ligával és Le Pen Nemzeti Gyűlésével. A csoport mind a 11 képviselőjét elutasították a bizottsági helyek elosztásánál. Helyettük konzervatívok, szocialisták, illetve liberálisok lettek a befutók, a többi közt az igen fontos Jogi Bizottságban. A szélsőjobbos Liga egyik képviselője ezt úgy értékelte, hogy tűrhetetlen támadás éri a demokrácia alapszabályait.
Szerző