Előfizetés

Mindenki a remegő Muttiért aggódik Németországban

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.07.12. 19:43

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Angela Merkel német kancellár egy hónapon belül háromszor is egész testében remegett. Kimerült lehet, mégsem hajlandó lassítani.
„Egyszerűen nem múlik el” – ezzel a címlappal jelent meg a Bild, Németország egyik legolvasottabb bulvárlapja, miután Angela Merkel német kancellár egy hónapon belül harmadszor is teljes testében remegett a nyilvánosság előtt. Először június közepén jelentkeztek a tünetek, mikor Volodomir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Berlinben, majd alig kilenc nappal később Katarina Barley igazságügy-miniszter búcsúztatóján testéhez szorított, összekulcsolt kézzel próbált parancsolni testének, legutóbb pedig e hét szerdán, a finn miniszterelnök, Antti Rinne fogadásán rázkódott látványosan. Másnap már előrelátóan inkább ült Mette Frederiksen dán kormányfő társaságában, ami hatásos, de a diplomáciában meglehetősen szokatlan megoldás. „Jól vagyok” – ismételgeti rendre Merkel, de most már hozzátette, hogy kezelik a problémát, amivel egy ideig együtt kell élnie. De mivel is? Merkel stábja első alkalommal azzal magyarázta a remegést, hogy a kancellárt megviselte a hőség, nem ivott eleget, de gyors folyadékpótlással orvosolták a bajt. Azon a napon valóban kánikula volt a német fővárosban, ám a második, és különösen a harmadik alkalommal már enyhébb volt az időjárás. A Muttiért aggódó német média már számba vette, hogy a gyakori kiszáradás mellett állhat még a panaszok mögött fáradtság, alacsony cukorszint, korai diabétesz, vagy komolyabb idegrendszeri betegség, például Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór. 
Az nem lenne meglepő, ha Merkel, aki a jövő héten, július 17-én ünnepli 65. születésnapját, kimerült volna. Az elmúlt évtizedekben a legmagasabb szinten politizál, 2000-től 2018-ig volt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, 2005 óta Németország kancellárja. A Bild számítása szerint idén már 21 külföldi úton van túl, amivel nála fiatalabb kollégákat, például az alig 41 éves Emmanuel Macron francia elnököt is kenterbe veri, aki csak 17-szer utazott el. Pihenésből viszont nem sok jut neki. Naptárában általában egy fix dátumot tart fent nyaralásra, 2008 óta férjével mindig ugyanabba a négycsillagos déltiroli hotelbe járnak, ahol általában túrázással kapcsolódnak ki, bár állítólag tavaly például éppen kimaradt a program. 
A kancellár mégsem lassít. Szóvivője emlékeztette az aggodalmaskodókat, hogy az elmúlt hetekben egyetlen találkozót sem mondott le, minden tervezett programon részt vett, és remek eredményeket ért el. Merkel maga is többször nyugtatott mindenkit, hogy teljes mértékben képes ellátni feladatait. Eddig nincs is jele annak, hogy ne mondana igazat, ezért egyelőre a politikai támadások is elmaradtak. Ha minden a tervek szerint alakul, mandátuma 2021-ben lejár, utána már egyébként sem akar semmilyen politikai tisztséget vállalni. Kérdés ugyanakkor, hogy erről meghozott tavalyi döntésében közrejátszott-e egészségügyi állapota. Mint arra a Deutsche Welle közszolgálati csatorna is rámutatott, Németországban a politikusok egészségi állapota általában tabutémának számít, amiről nem értesül a közvélemény. A hetvenes években senki nem tudta, hogy Willy Brandt szociáldemokrata kancellár depressziótól szenved, ahogy később azt sem, hogy Helmut Kohlt 1989-ben, a berlini fal leomlása előtt prosztatája miatt fájdalmak kínozták. Horst Sehoofer német belügyminiszter pedig sokáig halogatott komoly szívműtétje idején beszélt arról, nem tesz jót egy politikus imázsának, ha gyengének és betegnek látják. A Deutsche Welle is emlékeztet arra, hogy az autoriter rendszerekben a vezetők hivatalosan sosem betegek, hanem - mint például Vlagyimir Putyin - félmeztelenül lovagolva próbálnak erőt mutatni.

Térdig érő víz borítja New Orleans utcáit, most pedig hurrikán közelít

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.12. 10:00

Fotó: SETH HERALD / AFP
Hurrikánriadót hirdettek ki csütörtökön Louisiana államban, és pusztító viharok sújtják Pennsylvaniát és Marylandet.
A Barry névre keresztelt trópusi vihar csütörtökön este a Mexikói-öböl felett 1-es erősségű hurrikánná alakult, ezért John Bel Edwards louisianai kormányzó kihirdette a hurrikánriadót. A déli tagállam nagyvárosában, New Orleansban LaToya Cantrell polgármester már szerdán szükségállapotot rendelt el. A meteorológusok szerint a hurrikán lassan mozog, és várhatóan szombaton hajnalban ér majd partot, óránként 120 kilométeres sebességű széllel süvítve. New Orleansban és Louisiana tengerparti városaiban – köztük a 2005-ben a Katrina hurrikán által csaknem teljesen elpusztított Biloxiban és Gulfportban – készenlétben állnak a Nemzeti Gárda mentőegységei. A kormányzó figyelmeztetett: a közelgő hurrikán nem is azért nagyon veszélyes, mert erős, hanem mert akkor ér partot, amikor a Mississippi rendkívüli mértékben megáradt, és áradása folytatódik. A folyó már hat méter magasra duzzadt a napok óta tartó szakadatlan esőzés következtében. Csütörtökön New Orleansban és környékén több mint félméternyi eső esett, teljes városrészek állnak víz alatt. A város polgármestere közölte: a szivattyúk még működnek, de ha a hurrikán partot ér, akkor valószínűleg már nem fogják bírni a terhelést. New Orleans utcáit térdig érő víz borítja.
„Özönvízszerű esőzés, áradó folyók és hurrikán” – mind a háromban részünk lesz

– jelentette ki John Bel Edwards.

A kormányzó segítségért és azzal a kéréssel fordult Donald Trump elnökhöz, hogy hirdessen ki szövetségi rendkívüli állapotot. Ez ugyanis megkönnyítené a szövetségi anyagi források felszabadítását. Hasonlóképpen készültségben vannak a Nemzeti Gárda erői Mississippi és Texas államokban is. Heves esőzésekkel járó óriási viharok pusztítanak az ország északibb vidékein is: Pittsburghtől Philadelphiáig egybefüggő viharzóna mozog, Virginia, Maryland és Pennsylvania államokban mindenütt esőfüggöny sötétíti el a vidéket. Ezekben az államokban csütörtökön 150-200 milliméternyi eső esett, járhatatlanná vált több út, az országutakon mentésre várnak a vízben rekedt autók. Sok helyütt leszakadtak a vezetékek, megszűnt az áramszolgáltatás, Pittsburgh környékéről földcsuszamlásokat is jelentettek.
„Életveszélyes a helyzet Virginia és Maryland egyes megyéiben”

– figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat.

Légörvénybe került egy gép Hawaiion, harmincöten megsérültek

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.12. 08:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A pilóta a kényszerleszállás mellett döntött és visszafordult Honolulu felé.
Heves légörvény miatt harmincöten megsérültek egy utasszállító repülőgépen, amely a kanadai Vancouverből tartott az ausztráliai Sydneybe csütörtökön, a gép a hawaii Honoluluban sikeres kényszerleszállást hajtott végre. A sérülteket elsősegélyben részesítették, illetve nagy részüket kórházba szállították. Az Air Canada légitársaság Boeing-777-200-as típusú gépe, fedélzetén 269 utassal mintegy 11 ezer méteres magasságban repült. Már elhagyta Hawaiit, kétórányira volt onnan, amikor hirtelen légörvénybe került. Harminc métert zuhant, miközben az utasok a keletkezett súlytalanság miatt üléseikből a magasba emelkedtek. A fedélzeten éppen ételt osztottak, így az utasok többsége nem kötötte be a biztonsági övét. Egy nő olyan hirtelen és olyan erősen csapódott a mennyezetnek, hogy betört az oxigénmaszkokat rejtő műanyagburkolat. Mindenkit váratlanul ért a zuhanás, előzetes figyelmeztetés sem volt. A pilóta a kényszerleszállás mellett döntött és visszafordult Honolulu felé. Az amerikai egészségügyi szervek tájékoztatása szerint harminc embert kellett kórházba szállítani, köztük kilenc súlyos sérültet.