Megvan az ellenzéki pártok veszprémi polgármester-jelöltje is

Publikálás dátuma
2019.07.12. 14:34

Közös képviselőjelöltjeik is lesznek, a polgármesterségért pedig Katanics Sándort indítják az együttműködésben résztvevő pártok.
A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd megegyeztek abban, hogy Veszprémben az őszi önkormányzati választáson közösen állítanak polgármester-jelöltet és minden választókerületben egyéni képviselőjelöltet - írják közös közleményükben a pártok.
Az ellenzék közös polgármesterjelöltje Katanics Sándor a veszprémi Lovassy László Gimnázium volt igazgatója, matematika-fizika szakos középiskolai tanára.

Az egyéni képviselő-jelölteket, a választási programot és a kompenzációs listát a kampány kezdetekor mutatják majd be, de annyit előrebocsátanak: a pártok legfontosabb célkitűzése, hogy a városfejlesztési irányokról a veszprémiek dönthessenek, és ne a miniszterelnök határozza meg azokat.
"Célunk, hogy a kiemelt városi projektek, fejlesztések mellett nagyobb hangsúlyt helyezünk a városban élők lakhatási, szociális, közlekedési, parkolási, kulturális igényeinek fenntartható kielégítésére, a város zöldfelületeinek bővítésére, az energiahatékonyság növelésére, az idősebb generáció gondjainak enyhítésére"

- írják. Az ellenzéki pártok ugyan egyeztettek a Veszprémi Ellenzéki Kerekasztalhoz csatlakozó civilekkel, de azt a feltételt, hogy minden jelölt civil szervezet jelöltje legyen, nem fogadták el. "Nem akarjuk megtéveszteni a választókat, nem akarunk civil szervezet mögé bújva indulni" - indokolták a döntést.
Szerző

Kötelező lesz feljegyezni a fesztiválozók adatait

Publikálás dátuma
2019.07.12. 13:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A jegyvásárlók nevét, állampolgárságát, születési idejét, nemét, a személyi okmányt kiállító államot és az okmányon szereplő arcképet is rögzíteniük kell majd a szervezőknek.
A jövőben a szervezőknek rögzíteniük kell a 25 ezer főnél nagyobb, belépőjegy vásárlásához kötött zenei rendezvények résztvevőinek személyes adatait. Az erről szóló törvénymódosítást pénteken 128 igen, 48 nem szavazattal és kilenc tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés – írja az MTI. Az előterjesztés az adatrögzítés céljának a biztonság növelését tekinti: a bűncselekmények, kiemelten a terrorcselekmények megelőzését és felderítésének segítését, a bűncselekmények bizonyíthatóságát és a körözött személyek azonosíthatóságát, elfogásuk elősegítését. A szervezőknek
a jegyvásárlók nevét, állampolgárságát, születési idejét, nemét, a személyi okmányt kiállító államot és az okmányon szereplő arcképet kell rögzíteniük.

A fesztiválozók adatait 90 napig tárolják, ezt követően meg kell semmisíteni azokat. Az információkat írásos kérés alapján a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az ügyészség és a bíróság kaphatja meg. Az adatokat a rendezvény helyszínén kell feljegyezni, de a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló törvény mostani módosítása lehetőséget ad a jeggyel rendelkezők adatainak előzetes rögzítésére is. Ez személyes megjelenés útján történhet vagy megfelelő adatvédelemmel rendelkező online felületen. Az előzetesen rögzített adatokat a fesztivál helyszínén össze kell vetni a látogató okmányán szereplő adatokkal. Ha az adatok nem egyeznek, a fesztiválozó adatait a helyszínen kell rögzíteni, az előzetesen megadottakat pedig azonnal törölni kell. Ugyancsak haladéktalanul törölni kell azoknak az adatait is, akik a rendezvény végéig nem léptek be a fesztivál helyszínére. A módosítás a kihirdetést követő tizenötödik napon lép hatályba, azonban az elfogadott jogszabály tartalmaz egy átmeneti rendelkezést: ha az adatrögzítési kötelezettség teljesítése a szervezőnek aránytalan nehézséggel vagy költséggel jár, akkor 2019 végéig mentesül alóla.

Megtalálta Ferenc pápa Beer Miklós utódját

Publikálás dátuma
2019.07.12. 13:07
Beer Miklóst Marton Zsolt váltja a váci megyéspüspöki poszton
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kormányt a keresztényi tanításokra emlékeztető megyéspüspök 75 éves korában vonult nyugdíjba.
Marton Zsoltot, a Központi Papnevelő Intézet rektorát nevezte ki váci megyéspüspökké Ferenc pápa – tudta meg a Népszava. A július 12-i döntésről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adott tájékoztatást. Mint ismert, az eddigi váci püspök, az 1943-as születésű Beer Miklós tavaly betöltötte 75. életévét, s ezért az egyházi törvényeknek megfelelően benyújtotta lemondását a pápánál.  Beer ismertté vált arról, hogy számos esetben figyelmeztette a magát keresztényinek mondó Orbán-kormányt a keresztény szellemiség alapvetéseire, főként a menekültekkel szembeni kíméletlen bánásmód miatt. 
Utóda, Marton Zsolt 1966-ban született Budapesten, középiskolai tanulmányait a kecskeméti Piarista Gimnáziumban végezte. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Ezután Budapestre került, a Központi Papnevelő Intézetbe. 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott.
Marton Zsoltot választotta új váci megyéspüspöknek Ferenc pápa
Fotó: MKPK Sajtószolgálat
Ferenc pápa még egy további magyar bügyben hozott döntést július 12-én, Udvardy György pécsi megyéspüspököt a veszprémi főegyházmegye érsekévé nevezte ki. Az 1960-as születésű Udvardyt 1985-ben szentelték pappá Esztergomban, 2004-ben, ugyancsak Esztergomban pedig püspökké szentelték. Ugyanebben az évben esztergom-budapesti segédpüspökké nevezte ki II. János Pál pápa. 2011-ben kapta meg pécsi megyéspüspöki kinevezését. Udvardy Márfi Gyula veszprémi érsek, metropolitát váltja székében, aki ugyancsak tavaly töltötte be 75. életévét.  
Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 13:16