Hajléktalanokból toborozhatott örményeket - választási csalásért felelhet a nemzetiségi szószóló

Publikálás dátuma
2019.07.12. 15:08
Serkisian Szeván Simon
Fotó: ATV / Youtube
Italt és pénz kaptak az okirat-hamisításra bírt hajléktalanok, akik a vád szerint beszavazták Serkisian Szeván Simont az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba.
Felfüggesztette a parlament Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát pénteken - egyből Demeter Mártáé után -, ám ezúttal egyhangúlag, 174 igen szavazattal. A Fővárosi Törvényszék választás rendje elleni bűntett miatt indítványozta Serkisian Szeván Simon mentelmi jogának felfüggesztését.
A büntetőügy vádlottjai, köztük Serkisian Szeván Simon a vád szerint 2014 augusztusában és szeptemberében megjelentek egy VIII. kerületi hajléktalanszállón, és
hajléktalanoknak italt és pénzt ajánlottak fel, hogy valótlanul vallják magukat örménynek, és szavazzanak a megfelelő koalícióra.

A parlament.hu oldalára felkerült indoklás arra is kitér, hogy miután hamis adatokkal az örmény névjegyzékbe regisztráltak, a hajléktalanok ajánlást adtak a vádlottak részére, majd októberben egy kis segítséggel eljutottak szavazni is: az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KLIKA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciójának jelöltjeire kellett ikszelniük. A választás napján az italt és a pénzt rendben meg is kapták az így kihasznált hajléktalan emberek, és az általános nemzetiségi választáson végül az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba Serkesisan Szeván Simon is bekerült.
Serkisian Szeván Simon az üggyel kapcsolatba azt nyilatkozta, hogy ő csupán tanúja volt a cselekménynek, és nem elkövetője.

Reggelire debreceni, ebédre tökfőzelék: ezt tartotta fontosnak megosztani Orbán Viktor a napon, amikor többek között végleg tönkretették az oktatást

Publikálás dátuma
2019.07.12. 14:59
A miniszterelnök reggelije, Mikszáth Kálmán után szabadon
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Kivéreztették az alternatív iskolákat, Demeter Márta elvesztette mentelmi jogát, oda az MTA önállósága; Orbán Viktor Facebook-oldalán eközben az ételek kaptak főszerepet.
Brutális tempóban dolgozott pénteken a kétharmados törvénygyár: az Országgyűlés elfogadta a 2020-as költségvetést, megszavazta a köznevelési törvény módosítását – utóbbi megszünteti a magántanulói státuszt és lényegében megtiltja az alternatív tanrendet az alternatív iskoláknak. 
Demeter Márta a kormánypárti túlerejű mentelmi bizottság döntése nyomán elvesztette mentelmi jogát, és akár börtönbe is kerülhet három, a honvédelmi minisztériumnak nyilvánosan feltett kérdés miatt. Szintén pénteken derült ki, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta az MTA megcsonkítását, jogkör - és vagyonvesztését szentesítő törvényt. 
Mindhárom nagy horderejű téma, a lájkvadász Facebook-posztokkal gyakran operáló Orbán Viktor akár ezekről is kitehetett volna egy-egy bejegyzést. A miniszterelnök oldalán ehelyett az alábbi eseményekről posztolt pénteken: 
1. Baráti hangvételű beszélgetés a Kossuth rádióban, amiből kiderül, hogy felesége, Lévai Anikó már nagyüzemben főzi be a baracklekvárokat. 
2. Gyors reggeli az Országházban – ez olyan fontos fejlemény volt, hogy egy órával később 
3. videót is kitett róla Orbán stábja. Nem lehet szó tévedésről: a miniszterelnök debreceni kolbászt kért mustárral és tormával, A videó bizonyítja, hogy hiába telt el azóta 136 év, a politikus reggelije ma is éppen olyan fontos szakrális eseménynek számít, mint Mikszáth Kálmán korában.
4. Ezután jött egy szolid kis munka, a költségvetési zárószavazás elfogadása, ahol Orbán Viktor – az ámuldozó Gulyás Gergely szeme láttára – személyesen nyomta meg az „igen” gombot.
5. Pár perccel dél után Orbán Viktor váratlanul „kereszttűzbe” került. Nyugi, nem kellett bevetni a TEK-et, a miniszterelnök értelmezésében ez annyit tesz, hogy nem a saját médiabirodalmába tartozó újságírók kérdezik. Ez persze tényleg igencsak ritka esemény.
6. A napi izgalmak után pedig eljutottunk a jól megérdemelt ebédhez is.  Tökfőzelék, Stefánia - üzeni szűkszavúan Orbán; ezt az ebédet azonban már a kereszttűztől nem veszélyeztett Karmelita-kolostor menzáján fogyaszthatta el. Az ebédből is látszik, hogy ő még mindig a nép egyszerű fia, aki nem urizál, megmaradt annak a rendes vidéki srácnak, aki volt. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 15:03

Megvan az ellenzéki pártok veszprémi polgármester-jelöltje is

Publikálás dátuma
2019.07.12. 14:34

Közös képviselőjelöltjeik is lesznek, a polgármesterségért pedig Katanics Sándort indítják az együttműködésben résztvevő pártok.
A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd megegyeztek abban, hogy Veszprémben az őszi önkormányzati választáson közösen állítanak polgármester-jelöltet és minden választókerületben egyéni képviselőjelöltet - írják közös közleményükben a pártok.
Az ellenzék közös polgármesterjelöltje Katanics Sándor a veszprémi Lovassy László Gimnázium volt igazgatója, matematika-fizika szakos középiskolai tanára.

Az egyéni képviselő-jelölteket, a választási programot és a kompenzációs listát a kampány kezdetekor mutatják majd be, de annyit előrebocsátanak: a pártok legfontosabb célkitűzése, hogy a városfejlesztési irányokról a veszprémiek dönthessenek, és ne a miniszterelnök határozza meg azokat.
"Célunk, hogy a kiemelt városi projektek, fejlesztések mellett nagyobb hangsúlyt helyezünk a városban élők lakhatási, szociális, közlekedési, parkolási, kulturális igényeinek fenntartható kielégítésére, a város zöldfelületeinek bővítésére, az energiahatékonyság növelésére, az idősebb generáció gondjainak enyhítésére"

- írják. Az ellenzéki pártok ugyan egyeztettek a Veszprémi Ellenzéki Kerekasztalhoz csatlakozó civilekkel, de azt a feltételt, hogy minden jelölt civil szervezet jelöltje legyen, nem fogadták el. "Nem akarjuk megtéveszteni a választókat, nem akarunk civil szervezet mögé bújva indulni" - indokolták a döntést.
Szerző