Előfizetés

Akkora jégeső verte el a Vas megyei Káldot, hogy úgy néztek ki utána az utcák, mintha havazott volna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.12. 20:19

Fotó: Facebook/MetHír
Nagy viharral rengeteg jég szakadt a Vas megyei Káldra - derül ki a Met Hír Facebook-oldalán közzétett videóból, amelyen látszik, hogy a település utcái téli képet öltöttek. A zöld lombokat leszámítva fehérré vált a táj. A Dunántúl nyugati részét egyébként egy komoly zivatarzóna érte el, a Meteorológiai Szolgálat riasztást is kiadott egész Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére, valamint Veszprém megye nagy részére.

Jeges ruhával hűtik a beteget, míg operál az izzadó orvos - Pécsen és Ajkán is 30 fok van a műtőkben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.12. 18:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hiába kérik a vezetőséget évek óta a kórházak munkatársai, a fertőzésveszély ellenére sem foglalkoznak a klíma-kérdéssel.
Nemcsak Budapest több kórházában, de pécsi és ajkai kórházak műtőjében is harminc valahány fokos hőségben végzik az operációkat - tudta meg a Magyar Hang. A levegőcsere hiánya és a 30 fok feletti meleg súlyosan növeli a fertőzésveszélyt.
A lapnak egy szülő nyilatkozott, akinek gyereke vár a műtétre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központjában, amit váratlanul másfél hónappal eltoltak. A szülő szerint a gyermekklinika dolgozói arról panaszkodtak,
évek óta bajok vannak a műtők klimatizálásával, levegőcseréjével és ezt bár ezt számos alkalommal jelezték az intézmény vezetése felé az elmúlt években, semmi nem történt.

Odáig fajult a helyzet, hogy csak életmentő műtéteket hajtottak végre és azokat is csak úgy, hogy közben, vizes, jeges ruhával hűtötték a gyerekeket, miközben az orvosokról törölni kellett verejtéket. Az orvosok, ápolók végtelenül elkeseredettek és a szülőket kérik, hogy írjanak az intézmény vezetőségének, mivel az ő szavukra láthatóan nem ad a vezetőség.
Komoly problémák vannak az ajkai Magyar Imre Kórházban is, folytatja a lap. Az intézményben – amely tavaly az ápolók tömeges felmondása miatt került a híradásokba – a Magyar Hang információi szerint
szintén évek óta nem működik a központi klíma, a műtőkben 30 fok feletti a hőmérséklet.

A hibás központi légkondicionálót split klímákkal igyekszenek kiváltani. A lakásokból ismerhető megoldás azonban hatékonyságában sem kielégítő, és a fertőzésveszélyt is növeli. Egy szintén névtelenül nyilatkozó, a műtőben dolgozó forrás szerint Ajkán is évek óta mondják a problémát az intézmény vezetésének, de sokáig nem történt semmi.
A PTE Klinikai Központ szerint csak egyszer, június 12-én volt meghibásodás, és azóta modernebbre cseréltették a légkondicionálót. A Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) nem reagált a Magyar Hang megkeresésére, mint ahogy az ajkai kórház sem. Azt írják, annyi azért kiderült: a legmagasabb szinten döntöttek a hírzárlatról.

Melamin oldódik a gyerekétkészletből, egész Európában letiltották

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.12. 18:42
Ilyenből ne adjon enni a gyereknek
Vesekárosodást okozhat.
Határérték feletti melamin kioldódást mért egy kisgyermekeknek szánt bambusz étkészletből a francia hatóság. A kínai eredetű termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, akiknek a háztartásában van az ismertetett azonosítójú étkészletből, ne használják. A visszahívott termék a Coffret Vaisselle Bamboo Azur márkájú gyermek étkészlet, amelynek a tételazonosítója a kék színű termék esetében A005510, a barack színűé A005511, RASFF referenciaszáma pedig 2019.2488. A hivatal az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a termék visszahívásáról. A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamin tartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő - ismerteti honlapján a Nébih.