Kigyós hasonlattal jelentette be a DK, hogy nem támogat egy közös jelöltet

Publikálás dátuma
2019.07.13. 09:05
Forrás: Facebook/Janiczak Dávid
A párt megítélése szerint az ózdi polgármester múltját neonáci elemek tarkítják, így nem hajlandó besorolni mögé
A DK nem lesz ott az ózdi Janiczak Dávidot támogató szervezetek között, írja a Demokratikus Koalíció. Amelyik énképe szerint közismerten arra törekszik, hogy valamennyi településen egyetlen ellenzéki kihívója legyen a Fidesznek. Így történt és így történik ez Ózdon is. Janiczak Dávid hivatalban lévő polgármester mögé széleskörű összefogás szerveződött az Ózdiakért és Ózdért Egyesület égisze alatt. Csakhogy a DK elnöksége döntése alapján mégsem tudja nevét adni a polgármester jelöléséhez széleskörben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt. Bár a kígyó a bőrét levedli, a politikában indokolt az elvek számonkérése
A Demokratikus Koalíció elnöksége úgy döntött, hogy szervezetének tagjai, támogatói nem vehetnek részt Janiczak Dávid polgármester jelölésében, megválasztásának támogatásában. Emlékeztetőül: a közösségi médiában kibukott egy olyan felvétel, ahol Ózd jelenlegi polgármestere egy Hitler-imitátor társaságában látható.
Szerző

Utcákat zárnak le és vonatokat állítanak le a rákospalotai világháborús bomba hatástalanítása miatt

Publikálás dátuma
2019.07.13. 08:49
Képünk illusztráció!
Fotó: Lakatos Péter / MTI
A kiürítés a IV. és XV. kerületben mintegy 700 embert érint.
Szombaton hatástalanítják a Magyar Honvédség tűzszerészei a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál talált második világháborús bombát. A rendőrség mintegy 200 méter sugarú körben kiüríti a IV. és XV. kerület érintett részeit. Budapest Főváros Kormányhivatala korábban azt közölte: a 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátra a vasútállomás felújítási munkálatai során szerdán találtak rá. 
A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei várhatóan 9 és 13 óra között végzik el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb délelőtt 9 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. Az ott élőknek a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadó helyet jelölt ki: a IV. kerületben az Újpesti Szigeti József Utcai Általános Iskolát, a XV. kerületben pedig a REAC sportpályát, valamint gondoskodnak a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgásukban korlátozottak szállításáról és felügyeletéről. A kormányhivatal közleménye szerint a kiürítés a IV. és XV. kerületben mintegy 700 embert érint.
A bomba hatástalanításával összefüggésben a MÁV korlátozza a vonatközlekedést a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon.

A hatósági intézkedés ideje alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat. A budapesti közösségi közlekedést érintő változásokról a Budapesti Közlekedési Központ azt közölte: 
  • szombat reggel 9 órától a 12-es és a 14-es villamos,
  • továbbá a 96-os és a 121-es busz nem áll meg a vasútállomásnál,
  • majd várhatóan 11 órától, a hatástalanítás befejezéséig a 12-es villamos nem közlekedik,
  • a 14-es villamos helyett pótlóbusz jár Káposztásmegyer és Újpest-központ között,
  • a 96-os és a 121-es busz útvonala pedig módosul.
 A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a IV. és a XV. kerületet érintően is lesznek lezárások. Lezárják a Sín utcát a Morzsa utca és a Sződliget utca között; a Lukácsi Sándor utcát; a Szilágyi utcát a Kossuth utca és a Szilágyi utca 26. szám között; a Görgey Artúr utcát a Kiss János utca és a Szilágyi utca között; a Vécsey Károly utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között és a Lahner György utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között. A kiürítéssel kapcsolatos további információk megtalálhatók a kormanyhivatal.hu oldalon.
Szerző

Esélytelenek a fideszes alelnökjelöltek, de még mindent felülírhatnak a pozícióféltő alkuk

Publikálás dátuma
2019.07.13. 08:00
A két befutó: Gál Kinga és Deutsch Tamás
Fotó: Marc DOSSMANN / EP
A magyar kormánypárt tagjainak nincs esélyük, hogy alelnökként foglalkozzanak a jogállammal az EP-ben - értesült a Népszava.
Július utolsó előtti hetében kiderülhet, hogy szakbizottsági alelnökké választják-e a Fidesz három EP-képviselőjét. Ekkor tartja ülését az Európai Parlament kulturális, állampolgári jogi és alkotmányügyi bizottsága, miután szerdán elhalasztották a döntést az elnökség egy vagy több tagjáról. Azért határoztak így, mert világossá vált, hogy az Európai Néppárt (EPP) által jelölt magyar politikusok nem fogják megkapni a megválasztásukhoz szükséges többséget. Mindhárom testületben az EPP kezdeményezésére döntöttek a szavazás elnapolásáról, az állampolgári jogi bizottságban ráadásul úgy, hogy a baloldali, liberális blokknak már megvolt az ellenjelöltje egy zöldpárti politikus személyében. Ha itt megtartották volna a voksolást, szinte biztos, hogy az alelnöki posztra nevezett fideszes Hidvéghi Balázs alulmaradt volna, mert a testületben többségben vannak a szocialisták, a liberálisok, a Zöldek és a szélsőbal. E négy parlamenti frakció korábban megegyezett, hogy nem támogat magyar kormánypárti jelölteket parlamenti irányító szervekbe. A történteket jól ismerők szerint a négyek várhatóan sem Hidvéghit, sem más fideszest nem fognak a jogállam tiszteletben tartásával foglalkozó állampolgári jogi bizottság elnökségének a közelébe engedni. Sokan biztosra veszik, hogy az EPP nem magyart fog jelölni alelnöknek, amire állítólag ígéretet is tett parlamenti partnereinek. 
Hidvéghi Balázsnak nincs esélye
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A kulturális bizottságba nevezett Bocskor Andrea és az alkotmányügyi bizottságba jelölt Trócsányi László alelnökké választásában még reménykednek az Európai Néppártban. Az eredmény attól függ, hogy az őket elutasító politikai erők tartják-e magukat a korábbi elhatározásukhoz, vagy saját pozícióikat féltve alkut kötnek az EPP-vel. Valószínűleg ez utóbbi történhetett a képviselő-testület költségvetési ellenőrzési bizottságában, illetve biztonság- és védelempolitikai albizottságában, ahol szerdán sikerrel vette az akadályt Deutsch Tamás, illetve Gál Kinga. A Népszava által megkérdezett szemtanúk szerint fejetlenség és politikai háttéralkuk következménye lehet, hogy a két politikust csont nélkül alelnökké választották. Mindegyikükről titkos szavazással döntöttek, ami lehetetlenné teszi az események pontos feltárását. Az biztos, hogy a Fidesszel szembenálló frakciók eredeti terveikkel ellentétben nem tudták vagy akarták megakadályozni, hogy az irányító testületekbe bekerüljenek magyar kormánypárti politikusok. A költségvetési ellenőrző bizottságban a szocialisták szakmai vezetője (koordinátora) röviddel az ülés kezdete előtt azzal lepte meg a kollégáit, hogy közölte: tartózkodni fognak a szavazáson. Közös megállapodás alapján a Zöldek egy ellenjelöltet készültek indítani Deutsch Tamással szemben, de a hír hallatán visszakoztak, mert a baloldal voksai nélkül nem lett volna esélyük a nyerésre. Így egyedül maradt talpon a fideszes EP-képviselő, akit 11 igen, hat nem szavazat és három tartózkodás mellett választottak meg. Szemtanúk szerint a szakbizottságban 27 — más források szerint 30 — rendes tag voltak jelen, tehát heten vagy tízen nem adtak le szavazatot. A négypárti ellentábornak 15 tagja van a testületben. A korrupciós ügyeket vizsgáló parlamenti szakbizottság vezetőségének mindenesetre “érdekes” az összetétele. A testületnek két olyan alelnöke van, akinek párttársait összefüggésbe hozzák uniós pénzek lenyúlásával: a fideszes Deutsch Tamás és a cseh liberális Martina Djabalová, aki a pénzügyi visszaéléssel vádolt miniszterelnök pártjának, az ANO-nak a tagja. Emellett a baloldali frakció koordinátora a korrupciós ügyekben nyakig ülő román szociáldemokrata párt egyik EP-képviselője. Hab a tortán, hogy a testület elnöke a bajor Monika Hohlmeier, akit Orbán Viktor egyik híveként ismernek az EPP-ben.

Nem példa nélküli

Előfordul az Európai Parlamentben, hogy a szakbizottságok tagjai elutasítják egyik-másik jelöltet. Elsősorban a szélsőjobboldaliak jutnak erre a sorsra, akiket az Európa-párti erők rendre politikai karanténba zárnak. A balliberális frakciók ezúttal beígérték a lengyel kormánypárthoz tartozó EP-képviselők pozíciókba juttatásának a meggátolását is — de akárcsak a Fidesz esetében — felemás eredménnyel jártak. Egyes szakbizottságokban sikerült alelnökké előlépniük, másutt megismétlik a választást. Kocsis Máté, a Fidesz szóvivője mindenesetre megfenyegette a Demokratikus Koalíciót, amiért EP-képviselői meggyőzték az uniós képviselő-testület szocialista frakcióját, hogy ne szavazza meg a Fidesz jelöltjeit. Kocsis jelezte, a DK országgyűlési képviselői emiatt elveszíthetik a pozícióikat. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, "a jobboldalon erkölcsi parancs a hazáért való kiállás, a baloldalon láthatóan nem". Korábban egyébként a Fidesz uniós képviselői nem szavazták meg Andor László EU-biztosi kinevezését és az MSZP-s Kovács Lászlóét sem.

Frissítve: 2019.07.13. 09:36