Előfizetés

Annyi a vendégmunkás, hogy az önkormányzatok nem győznek szállást építeni nekik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.13. 11:36

Fotó: Shutterstock
A kormány három körben próbálta rávenni az önkormányzatokat, hogy munkásszállásokat építsenek. Ősztől már magáncégek is kaphatnak támogatást az államtól a projektre.
A szerb határ menti Mórahalom polgármestere járta ki a kormánynál, hogy építhessenek az önkormányzatok munkásszállásokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatot írt ki, de első körben, 2017 májusában összesen négy település jelentkezett, kettő a határ mellől, Újszentiván és természetesen Mórahalom írja a hvg.hu.  A második körben kisebb kerettel, de változatlan feltételekkel lehetett vállalkozni a beruházásra, végül 2018 novemberében már a támogatást is növelte a kiíró, így nem negyven, hanem csak húsz százalék önerőt kellett a költségekből állnia az önkormányzatoknak, illetve ekkor már arra is volt lehetőség, hogy száz százalékos önkormányzati tulajdonú társaságok is pályázhassanak
Mostanra összesen 22 munkásszálló épült, vagy épülhet az előbbi feltételekkel, háromezer férőhellyel, ősztől pedig már magáncégek is kaphatnak támogatást az államtól.

A Mórahalmon múlt pénteken átadott szálló 94 férőhelyes és kétágyas szobákat biztosít. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, a portálnak elmondta, hogy a 263 millió forint támogatás mellé az önkormányzatnak 178 millió forintot bele kellett tolnia az építkezésbe, ehhez viszont hitelt vettek fel. Azt is vállalták, hogy tíz évig munkásszállóként fog működni a Szent Benedek Szálló, amelyet egyébként a város tulajdonában levő cég működtet majd, mert
kedvezőbb adózási feltételek vonatkoznak egy önkormányzati cégre, mint magára a helyhatóságra.

Újszentivánon az újonnan kialakított telkekből tizenkettőt tartott meg az önkormányzat, és négyen húztak fel családi ház jellegű szállásokat, amelyek közül néhányban nemcsak a munkások, de a hozzátartozók elhelyezésére is lesz lehetőség.  A komplexumot várhatóan szeptemberben adják majd át,
itt 150 milliót kellett hozzátennie az állami támogatáshoz az önkormányzatnak.

Hatvankét fa eshet áldozatul a HÉV felújításának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.13. 11:32
Képünk illusztráció
A HÉV felújításának és a vele járó területrendezésnek 62 fa eshet áldozatul – például azért, hogy legyen elég széles járda.
A Szentendrei úton körülbelül két HÉV-megállónyi szakaszon ígértek februárban felújítást. A munkálatok megkezdése megcsúszott, viszont közben az adott szakaszon szürke jelölésekkel látták el az ott lévő fasort, írja az index.hu. A lap figyelmét egy olvasói levél hívta fel, a fák törzsén szürke festékcsíkkal van. A BKK tájékoztatása szerint az adott útszakaszon felméréseket végeztek a fák állapotáról szakemberek segítségével, akik végül arra jutottak, hogy a területen lévő fák közül 36 rossz egészségi állapotú (fákon lévő kéregrák, gombafertőzés stb.) melyek eltávolítása ezért indokolt. A területen útépítés miatt kell eltávolítani további 26 fát, ezek közül többnek az egészségi állapota sem megfelelő. (A cikk címében és bevezetőjében korábban 64 fát említettünk, tévesen - a szerk.)  De alapvetően a helyzet az, hogy az út tervezett kialakítása az idősebb fák megtartását nem teszi lehetővé. Ugyan az út szélessége nem változik, de az út és az ingatlanhatárok közötti terület átépül. Egységesen 1,75 m széles járda lesz, illetve az út mentén pedig, ahol a lehetőségek megengedik, párhuzamos parkolók épülnek a kapubejárók között.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki – Felhőszakadásra és jégesőre is számíthatunk ma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.13. 09:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az esernyőt semmiképpen ne felejtse ma otthon.
Zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológia Szolgálat. Ma már a reggeli óráktól kezdve sokfelé alakulhat ki eső, zápor, több helyen zivatar. Helyenként felhőszakadás, apró szemű jég és viharos széllökések kísérhetik a zivatarokat. A Dunántúlon zivataroktól függetlenül is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Napközben 19-25 fok között alakul a csúcshőmérséklet– írja az idokep.hu. Vasárnap a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett nyugaton már csak helyenként, máshol még több helyen számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Az északias szelet sokfelé élénk, a Dunántúlon és zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetik. Délután 22-27 fokot mérhetünk.