Előfizetés

Barry már közeleg New Orleans felé

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.13. 14:24

Fotó: SETH HERALD / AFP
120 km/órás sebességgel közelít Louisiana állam legnagyobb városa irányába és ma már akár el is érheti azt.
Közeleg az év első nagy hurrikánja az Egyesült Államok partja felé. A Barry névre keresztelt trópusi vihar a hét második felében 1-es erősségű hurrikánná alakult a Mexikói-öböl felett, ezért John Bel Edwards louisianai kormányzó kihirdette a hurrikánriadót. A lakókat arra figyelmeztették, hogy halmozzanak fel minél több tartós élelmiszert és ne hagyják el otthonaikat, valamint, hogy készítsenek elő menedékhelyet. Barry már most több, mint száz kilométeres erejű szelet hozott a keleti part déli részén fekvő államok lakóinak, heves esőzésekkel.
Louisiana állam mélyebben fekvő területeiről az áradásoktól tartva ezreket evakuáltak írja a CNN. 

Füle botját sem mozgatja az amerikai dörgedelemre Törökország, úgy veszi az orosz fegyvert, mintha nem lenne holnap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.13. 14:09

Fotó: Alekszej Szazonov / AFP
Megérkezett a légvédelmi rendszer, és rakétákat folyamatosan szállítják.
A török védelmi minisztérium bejelentette, hogy a murtedi légibázisra megérkeztek Oroszországból azok a modern légvédelmi rendszerek, amelyek hónapok óta világpolitikai viharokat kavarnak, írja a 444.hu. Washington nagy erőkkel próbálta megakadályozni, hogy NATO-szövetsége orosz fegyvereket vásároljon, mondván: ha az S-400-as légvédelmi rakétákat az F35-ös vadászgépek mellett vetik be, az aláássa az amerikai lopakodók védelmét. Továbbá Amerika szankciókkal is fenyegeti egyik legfontosabb geopolitikai szövetségesét, mint mindenkit, aki orosz fegyvereket vásárol.  Törökország ezzel szemben azzal érvel, hogy az S-400 rendszerek stratégiai kellékei az iraki és szíriai határai védelmének, és mivel Európa és az USA nem kínált megfelelő alternatívát, ezért kénytelen volt az oroszoktól vásárolni.
  A vita erős szakadást jelez abban a NATO-ban, amely az orosz/szovjet katonai térnyerés megfékezésére jött létre, és amelynek katonailag az Egyesült Államok után Törökország a második legerősebb tagja.

A politikusok százait börtönbe küldő román ügyész lehet az új európai főügyész - és tudja, mit akar Orbánéktól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.13. 12:39

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Laura Codruţa Kövesi azt szeretné, ha felállna egy magyar korrupcióellenes szervezet - amelyik független a kormánytól.
Tényként kezeli a román sajtó, hogy Laura Codruţa Kövesi maradt az egyedüli jelölt az európai főügyészi tisztségre, miután bukaresti sajtóértesülések szerint francia ellenlábasát, Jean-Francois Bohnert hamarosan kinevezik a francia korrupcióellenes ügyészség élére, írja a magyarhang.hu. Csütörtökön már meg is hallgaták Párizsban Jean-François Bohnert, tudta meg a román sajtó, így állítólag a héten bejelentik, hogy ő lesz a Pénzügyi Ügyészség vezetője. Ezzel gyakorlatilag felszabadították az utat Laura Codruţa Kövesi előtt. Románia vezetése egyébként nagyon nem szeretné, ha honfitársuk lenne a befutó. Kedden Călin Popescu-Tăriceanu, a román felsőház elnöke „mérgezett almának” nevezte Kövesi esetleges európai főügyészi kinevezését. Emlékeztetőül: Laura Codruţa Kövesi politikusok százait juttatta börtönbe: csak 2014-ben több mint ezer vádlottat állítottak bíróság elé. Mindenesetre nagyon örülne, ha más államok átvennék a romániai modellt, és létrehoznák saját korrupcióellenes ügyészségüket - ami nem saját találmány, európai uniós modell.  Laura Codruţa Kövesi szerint fontos lenne, hogy minden államnak legyen hasonló ügynöksége, hasonló ügyészségi struktúrája, hogy amikor közös ügyek merülnek fel, sokkal könnyebb legyen az együttműködés.