Előfizetés

Orbán tényleg hisz az ártatlanság vélelmében, asztalához ülteti, kit költségvetési csalással gyanúsítanak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.13. 18:16

Fotó: Facebook
Vagy a kormánypártban egyszerűen senkit nem zavar az ilyesmi.
A miniszterelnök minapi fogadására volt hivatalos Simonka György. A dél-békési fideszes képviselő Facebook-posztban örökítette meg, miképp támasztotta ugyanazt az asztalt, amelyiket a kormányfő, és hogy hogyan készültek róluk közös képek.   
Emlékeztetőül: a Legfőbb Ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítja Simonkár, mondván: az ügyészség gyanúja szerint a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni a fideszes képviselőnek készpénzben.
Ugyan a Fidesz-frakcióból nem tették ki a politikust, az jelzésértékű, hogy bármennyire is szerette volna, nem tarthatta meg a Békés megyei területi választmány elnöki posztját. Hogy nehogy újrázzon, Kósa Lajos személyesen tekintett szét a választáson.

Miniföldrengés színesítette a Pest megyei agglomeráció életét

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.13. 16:02
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bár az emberek érzékelték, károkat valószínűleg nem okozott.
Kisebb földrengés volt Biatorbágy közelében szombaton délután, közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmológusa. Győri Erzsébet azt írta: helyi idő szerint 14.41 órakor 9 kilométeres mélységben, 2,4-es magnitúdójú földrengés keletkezett a Pest megyei település közelében. A rengést a lakosság érzékelte. Ugyanakkor a rengés mérete miatt károk keletkezése nem valószínű.

Elvégeztetett: osztrák magánegyetemként akkreditálták a CEU-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.13. 15:39
Bécsi látványterv
Fotó: Central European University
Az oktatásért és kutatásért felelős osztrák miniszter egészen örülni látszott a Budapestről kitoloncolt egyetemnek.
A Közép-európai Egyetem (CEU) bejelenti, hogy Közép-európai Egyetem Magánegyetem néven osztrák magánegyetemként akkreditálták. A döntést Dr. Iris Rauskala, Ausztria oktatásért és kutatásért felelős minisztere hagyta jóvá. “A CEU-val egy új tudományos központtal gazdagodik Ausztria. Az egyetem magyarországi helyszínén eddig is sikeresen vett részt a Európai Kutatás Tanács (ERC) pályázatain, amely komoly támogatást jelent kiemelkedő kutatói számára. Ez is jelzi és bizonyítja a CEU által végzett munka minőségét.” – mondta a miniszter. „A 16. osztrák magánegyetemként a CEU által kínált kurzusok tovább gazdagítják az osztrák tudományos életet. Bízom benne, hogy sok hazai és nemzetközi diák végzi majd itt posztgraduális kutatásait.” – tette hozzá.  „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Közép-európai Egyetem Magánegyetem és hat programunk, ezek között két alapképzés is, osztrák akkreditációt kapott. Ez új fejezetet jelent a CEU történelmében. A következő tanév során a CEU az összes amerikai akkreditációjú programja kapcsán is igényli majd az osztrák akkreditációt. A 2020-21-es tanévtől kiadott osztrák akkreditációjú diplomáinkkal pedig hozzájárulunk új otthonunk felsőoktatásának fejlesztéséhez.” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. A magyar kormányzat elzárkózik attól, hogy engedélyezze a CEU számára, hogy 2019. január elsejétől új diákokat vegyen fel az amerikai akkreditációjú programjaira. Ezért az ezekhez kapcsolódó diplomákat 2019. őszétől a CEU új, bécsi kampuszán fogja kiadni.