Előfizetés

A Földközi-tengerből kimentett menedékkérők önkéntes befogadást szorgalmazza a német külügyminiszter

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.14. 10:58

Fotó: Lena Klimkeit / AFP
Idén már 682 ember fulladt a tengerbe átkelés közben.
A "segíteni készek szövetségének" létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter - derült ki abból az interjúból, amely a Madsack médiacsoport lapjaiban jelent meg. A szociáldemokrata politikus a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) köthető lapcsoportnak adott nyilatkozatában Maas szerint Németországnak kell a kezdeményezés élére állnia. "Tovább kell lépnünk azokkal a tagállamokkal, amelyek készek menedékkérőket befogadni, és a többi tagállam is bármikor csatlakozhat" - tudatta a német külügyminiszter, aki szerint az önként jelentkező országok között viszont kötelező elosztási mechanizmusra van szükség. "A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni, és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi" - hangoztatta Heiko Maas. A szociáldemokrata külügyminiszter úgy gondolja, elfogadhatatlan az, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik "emberéletekről". "Megengedhetetlen, hogy a földközi-tengeri életmentés továbbra is azon a vitán bukjon el, hogy a kimentett embereket hogyan osztják szét" - szögezte le Maas, aki szerint sem a mentők, sem a kimentettek nem tudják kivárni, hogy az utolsó uniós tagállam is beleegyezzen abba, hogy átvesz menedékkérőket.
Heiko Maas német külügyminiszter
Fotó: KAY NIETFELD / AFP
A szociáldemokrata politikus bízik abban, hogy az önkéntes befogadás terén a következő hetekben sikerül döntő előrelépést elérni. A Die Welt című konzervatív, német lap a nagykoalíció konzervatív pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is megkereste Maas nyilatkozata miatt, és a párt frakcióvezető-helyettese, Thorsten Frei óvatosan elhatárolódott Maas nyilatkozatától, kiemelve, hogy alapvetően egyetért a kormány álláspontjával. "Vannak viszont dolgok, amelyeket az ember megtesz ugyan, de jobb róla nyilvánosan nem beszélni. Ilyen a kimentettek tagországok közötti szétosztására vonatkozó mechanizmus létrehozása is" - fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, figyelni kell arra, hogy egy esetleges elosztási mechanizmus miatt ne induljanak még többen útnak. Frei szerint attól is óvakodni kell, hogy Németország egyoldalú kijelentéseket tegyen ebben a kérdésben. A CDU szerint továbbra is összehangolt, európai megoldásra van szükség. Idén 682 ember lelte halálát a Földközi-tengeren Európa felé tartva. Olaszország közben tovább szigorítaná folyamatosan szigorítja a menekülőkkel kapcsolatos szabályokat. Matteo Salvini belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói és súlyos pénzbírsággal sújtják az ilyen civil szervezeteket, ha engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre. Néhány napja letartóztatták egy német hajó kapitányát, mert a Sea-Watch menekültmentő civil szervezet egyik holland felségjelű hajójával 14 napi várakozás után kikötött, hogy vízből kimentett, 53 menekült utasát partra tegye. 

Az ENSZ szerint Japán éveken át szállított tiltott árut Észak-Koreába

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.14. 10:26
Észak-koreai Scud-B rakéták - illusztráció
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
Például radarokat hadihajókra.
Japán éveken át exportált olyan stratégiai felhasználású, illetve luxustermékeket Észak-Koreába, amelyeket tiltanak az ENSZ Phenjant sújtó büntetőintézkedései - olvasható a világszervezet több jelentésében, amelyekről vasárnap számolt be a Yonhap japán hírügynökség. Tíz jelentés szerint is, amelyek 2010 és 2019 között készültek, beszámol olyan esetekről, amikor japán cégek tiltott árut szállítottak Észak-Koreának. Egy 2016-os ENSZ jelentés szerint például Észak-Koreába kerültek olyan radarantennák, amelyeket egy japán cég gyártott, és Észak hadihajóit szerelte fel ezekkel. Tokió nemrég vádolta meg pont Dél-Koreát azzal, hogy tiltott ipari termékeket szállított Északnak, ezzel indokolta, hogy korlátozta exportját Dél-Koreába, miután vita tört ki Tokió és Szöul között a Japán által a második világháború idején működtetett kényszermunkatáborok miatt.

Szabad szemmel: Kritikus helyzetben a magyar igazságszolgáltatás

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.07.14. 07:49

Nemzetközi sajtószemle, 2019. július 14.
Euractiv Franciaország azt szeretné, ha a két hete kezdődött finn uniós elnökség alatt, vagyis még az év végéig befejeződne a jogállami eljárás Magyarország ellen. Ezt az európai ügyekért felelős államtitkár közölte. Amélie de Montchalin kitért arra: pontosan tudják, melyek a 7-es paragrafus erősségei, illetve gyengéi, és mivel a tagok együtt fogják kitapasztalni azokat, francia részről utána valami stabilabb mechanizmust kívánnak létrehozni. Jelezte: Párizs egyetért a Bizottsággal és az Európai Parlamenttel abban, hogy a jövőben a tagállamok csak akkor kaphassanak pénzügyi segítséget Brüsszeltől, ha betartják a jogállami elveket. Azzal érvelt, hogy az EU-n belül alapvető a demokratikus normák, a bíróságok függetlenségének tiszteletben tartása, vagyis, hogy a dolgok kiszámíthatóak és ne önkényesek legyenek, mert enélkül nincs kölcsönös bizalom. Hozzátette, hogy a döntést mindig az Európai Bíróság, a Velencei Bizottság, az EBESZ, vagyis tekintélyes testületek mondhatnák ki. Ám itt nem arról van szó, hogy meg kell büntetni egy államot, vagy annak polgárait. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy 15 éve nagyon sok ország éppen azért csatlakozott az unióhoz, mert olyan szervezetre vágyott, ahol megvédik a demokratikus szabályokat. Szólt arról is, hogy Timmermans megválasztása főleg a Visegrádi Csoport miatt hiúsult meg, de mások is ellenezték. Azt nem tartja túlzottan tragikusnak, hogy Közép-Európának nem jutott vezető pozíció, mert az EU nem regionális tömbök szövetsége. Megemlítette ugyanakkor, hogy Franciaország szeretne szorosabb kapcsolatokat kialakítani a térséggel, de konkrét programok alapján. Azt azonban nem tartaná jónak, ha a négyek a jövőben szekértáborként működnének az EU-n belül, mert az sértené az európai szellemet.
Wiener Zeitung Kritikusnak minősíti a magyar igazságszolgáltatás helyzetét, sőt, bizonyos vonatkozásokban az alkotmányos válság közeledtére figyelmeztet az a jelentés, amely az Európai Bírói Egyesület tényfeltáró bizottságának április végi, magyarországi látogatása alapján készült. A kiszivárgott dokumentum a többi közt kifogásolja, hogy nem váltották le Handó Tündét és nem korlátozták az Országos Bírói Hivatal túlhatalmát. Továbbá, hogy a hatalom önkényesen belenyúl a kinevezésekbe. Az Országos Bírói Tanács tagjainak megválasztási eljárása pedig bohózattal ért fel. A magyar igazságszolgáltatás állapota lesz a központi téma ma Bécsen az osztrák szakminisztériumban, az „Európa és a jogállam” c. rendezvényen. Az osztrák Bírói Egyesület elnöke igen fontosnak tartja, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi gondokra. Annál is inkább, mivel a hatalom rátenyerelt a sajtó jó részére, ennélfogva a magyar kollégák számára nemigen van fórum, hogy nyilvánosságra hozzák aggályaikat.
Süddeutsche Zeitung A szocialisták európai pártcsaládjának főtitkára szerint jó volna, ha a Bizottság elnöki posztjának várományosa elhatárolódna a jobbos, illetve jobboldali-nacionalista pártoktól, mert mind inkább látszik, hogy nélkülük nem tudja megszerezni a tisztséget. Azaz ki kellene jelentenie – mutatott rá Achim Post -, hogy semmiképpen sem szeretné, ha a magyar, lengyel, vagy olasz populisták támogatásával kapná meg a megbízatást. A lap megjegyzi, hogy a két nap múlva esedékes választás miatt reszkethet a német politikus, mert egyáltalán nem biztos, hogy összejön számára a többség. A zöldek és a szélsőbalosok már jelezték, hogy nem tartják jó jelöltnek, a német szociáldemokraták pedig teljesen alkalmatlannak tekintik. A liberálisok egyelőre nem foglaltak állást. Szijjártó Péter viszont az egyik német helyi lapnak adott nyilatkozatban megismételte, hogy a Fidesz a menekültpolitikával kapcsolatos kemény vita ellenére megszavazza Ursula von der Leyent, mondván, hogy az tiszteli a tagállamokat. A miniszter ugyanakkor újabb viszályokat helyezett kilátásba, amikor arról beszélt, hogy az Orbán-kormány a jövőben még inkább a migráció leállítására igyekszik rászorítani az EU-t. 
Spiegel Az európai zöldeknek kifejezetten az a bajuk Ursula von der Leyennel, hogy az Európa ellenségeinek a szavazataival akar a Bizottság élére kerülni, ennélfogva azután azok elnöke is lenne – monda a német környezetvédők listavezetője. Sven Giegold szerint azonban ez egyáltalán nem járja, annál is kevésbé, mert a politikus nem foglal egyértelműen állást a szélsőjobbal szemben, nem jelenti ki, hogy érvényt akar szerezni a közösségi jognak. Vagy hogy határozottan fellépne az alapjogok szétesése ellen, a többi közt Magyarországon, Máltán, Romániában vagy Lengyelországban. Ehelyett próbál éppen ezeknek az államoknak tetszeni. Az interjúalany hozzáfűzte, hogy jelen állás szerint a jelölt csakis a szélsőségesek voksaival tudna felülkerekedni, ám meg kell fontolnia, hogy ilyen körülmények között egyáltalán megméretteti-e magát. Hiszen az európai többség nem támogatná, és ez katasztrofális jelzés volna. Utána ugyanis minden egyes jogszabálytervezetnél felmerülne, hogy az csakis a szélsőségesek közreműködésével mehet keresztül, így még a költségvetési tervezeteknél is. A megoldás a zöld képviselő szerint az volna, hogy új jelöltet kell találni. Az lehetne akár Vestager is. Hogy a visegrádiak ellenzik a dán biztost, annak okát Giegold abban látja, hogy nem akarnak erős vezetőt a Bizottságban. Ám ha az EP mellette dönt, az fokozná a nyomást az állam- és kormányfőkre is. Viszont ha von der Leyen vereséget szenvedne, az sem volna tragédia, hanem mutatná, hogy működik a demokrácia. Nagyobb kockázatot jelentene, ha az európai többség nem állna be mögé. Juncker október végéig még ellátja hivatalát, addig még van idő.
Die Presse Az osztrák szocialisták volt tanácsadója ismételten visszautasította a korábbi kancellár vádját, hogy ő áll amögött a videó mögött, amely a Szabadságpárt elnökének és vele együtt az egész kormánykoalíciónak a bukását okozta. Az izraeli szakértő azt mondta, hogy ő ugyanazt jelenti Sebastian Kurz számára, mint Soros Orbánnak: a megtestesült démon. Egyébiránt Tal Silberstein úgy látja, hogy a vádaskodás nagyon is tudatosan az antiszemita érzelmek felkeltésére játszik, de a vele szemben felhozott állításokat teljes képtelenségnek minősítette, kiemelve, hogy nincs semmiféle bizonyíték azok alátámasztására. Elárulta ugyanakkor, hogy személyesen is találkoztak a korábbi miniszterelnökkel, aki szerinte pontosan tudja, hogy az ő keze nincs benne a botrány kirobbantásában. Ezért jó volna, ha Kurz bocsánatot kérne. Az Osztrák Néppárt abszurdnak nevezte, hogy Silberstein Soroshoz hasonlítja magát, mert a nevéhez letartóztatási parancsok, őrizetbe vételek és bírósági eljárások kapcsolódnak, mindenféle kétes ügyletek kapcsán. Soros György ezzel szemben emberbarát, aki a liberális demokráciát és oktatást támogatja.