Asselborn: A bizottsági elnöki tisztség várományosának állást kell foglalnia Orbánék Európája ellen

Publikálás dátuma
2019.07.15. 07:18

Fotó: ABDULHAMID HOSBAS / AFP / Anadolu Agency
Nem szabad engedékenynek lenni a demokrácia ügyében – mondta a luxemburgi külügyminiszter.
A luxemburgi diplomácia vezetője nem gondolja, hogy a világ, de legalábbis az EU végét jelentené, ha Ursula von der Leyen holnap elbukna a választáson, de győzelem esetén igen határozott fellépést követel a politikustól a magyar és a lengyel jogállam érdekében – írja a Süddeutsche Zeitung. Jean Asselborn szerint a bizottsági elnöki tisztség várományosának állást kell foglalnia Orbán, Kaczynski, Le Pen és Salvini Európája ellen. A legrégebben hivatalban lévő uniós külügyminiszter azt mondta, nem szabad engedékenynek lenni a demokrácia ügyében. Számára ugyanis riasztó, hogy Budapest és Varsó milyen elánnal gátolta meg, hogy Timmermans legyen a befutó a versenyben, miközben a két állam egyáltalán nem veszi komolyan a jogállamiságot és a szolidaritást. Pedig a holland biztos az értékek Európáját, az emberi jogot és a közösségi felfogást képviseli. Az interjúalany hangsúlyozta: Franciaországnak és Németországnak nem szabad megengednie, hogy alapvető kérdésekben megosszák. Mert ha nem egységesek, abból immár nem lesz háború, de sokkal jobb, ha közösen cselekszenek, mivel akkor jó irányba fut a szekér. Csak éppen az egyetértést sokszor csupán színlelik. Attól azonban nem tart, hogy Macron elfordul Berlintől és inkább más államoknak nyújt kezet, mert az elnök pontosan tudja, hogy a németek nélkül nem lesz semmi a javaslataiból. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.15. 09:17

Tizenegy millió embert fenyeget áradás a Barry hurrikán miatt az Egyesült Államokban

Publikálás dátuma
2019.07.15. 06:47

Fotó: SETH HERALD / AFP
Rendkívüli eső zúdul a korábbi esőzések miatt már víz alatt álló városokra.
A Barry hurrikán ugyan trópusi viharrá enyhült, de egyre nagyobb károkat okoz az Egyesült Államok déli tagállamaiban. Az MTI összefoglalója szerint egy nappal azután, hogy az 1-es erősségű hurrikánból trópusi viharrá szelídült Barry földet ért Louisiana partjainál, a ciklon az ország belseje felé mozog, rendkívül lassan, de életveszélyes állapotokat teremtve. A meteorológusok megfogalmazása szerint a ciklon „lassabban halad, mint egy kerékpáros” , és még mindig Louisiana állam fölött van, de rendkívüli esőt zúdít a korábbi esőzések miatt már víz alatt álló városokra. Louisianában és a többi tagállamban – Mississippiben, Alabamában és még a távolabbi texasi vidékeken is – becslések szerint 11 millió embert fenyeget áradás.
John Bel Edwards, louisianai kormányzó Twitteren figyelmeztette honfitársait arra, hogy ne menjenek ki az utcára, mert az áradat fertőző lehet. A louisianai New Orleans városát teljesen elöntötte a víz, egyes negyedeiben térdig érő áradat hömpölyög. A lakókat korábban, a hurrikánriadó kihirdetése után arra figyelmeztették, hogy halmozzanak fel minél több tartós élelmiszert és ne hagyják el otthonaikat, valamint, hogy készítsenek elő menedékhelyet. Közben vasárnap tornádókat jelentettek Louisianából, és tornádóriadót adtak ki Mississippiben, Alabamában és Arkansas államban. A meteorológusok mindazonáltal egybehangzóan azt állítják: a vihar enyhébb, mint arra számítottak, és várhatóan a Mississippi folyó szintje sem emelkedik meg olyan mértékben, hogy áttörje a gátakat.
Szerző

A kongói Goma városában is megjelent az ebola

Publikálás dátuma
2019.07.15. 06:23

Fotó: ISAAC KASAMANI / AFP
Vasárnap egy embernél már kimutatták a betegséget a városban. A Fülöp-szigeteken országos riadókészültséget rendeltek el hétfőn a dengue-láz miatt.
Az ebola először jelent meg Gomában – Ruanda határán, a Kongói Demokratikus Köztársaság északi tartományában fekvő városban – azóta, hogy tavaly augusztus elején a járvány ismét felütötte a fejét az afrikai országban. A megbetegedett férfi vasárnap reggel érkezett tizennyolc másik utassal egy autóbusszal az ugyanebben a tartományban lévő Butembóból, abból a városból, amelyet a legsúlyosabban érint a kór. A férfin már hat nappal korábban megjelentek az első tünetek, vasárnap maga jelentkezett Gomában egy kezelő központban, ahol – miután kimutatták a vírust – azonnal értesítették az egészségügyi hatóságokat. A busz többi utasát is sikerült megtalálniuk, őket be is oltották. A Kongóban tavaly kitört ebolajárványnak eddig már több mint 1600 halálos áldozata van. A kór most először egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait, ahol mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért. A Mai-Mai nevű milícia fegyveresei több kezelőközpontot is megtámadtak Butembóban. Ilyen körülmények között az egészségügyi dolgozók nem jutnak el a lakossághoz, hogy beoltsák őket. Ahová mégis eljutnak, ott az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy a helyiek eleve bizalmatlanok a nyugati orvosokkal szemben, elterjedt az a tévhit, hogy az eddig beadott oltások okozzák valójában a betegséget. Ez abból is fakad, hogy sokan azután kapták meg az oltást, hogy már megfertőződtek, de még nem jelentkeztek rajtuk a tünetek. Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

Riadókészültség a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken országos riadókészültséget rendeltek el hétfőn a dengue-láz miatt: az év első felében 106 630 megbetegedést és 456 halálesetet regisztráltak. Az utóbbiak többsége öt év alatti gyerek volt. A lázas esetek száma 85 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Egyenlőre nincs szó országos járványról. A vírus enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek. Tavalyelőtt év végén a manilai kormány felfüggesztette a Sanofi gyógyszergyártó cég által kifejlesztett Dengvaxia nevű oltóanyag használatát, miután kiderült, hogy a dengue-láz elleni védőoltás súlyosbíthatja a tüneteket azoknál, akik valaha már megfertőződtek a vírussal. Egy állami védőoltás-kampány során 837 ezer iskolás részesült a védőoltásból, és közülük többtucatnyian meghaltak. A kormány pert indított a Sanofi-Pasteur hat vezetője ellen a halálesetek miatt. A Dengvaxia-botrány miatt 2018-ban jelentősen csökkent az oltási kedv a Fülöp-szigeteken, és ez súlyos kanyarójárványhoz vezetett idén, több mint 38 500 megbetegedéssel és 521 halálesettel. A járványt követően az egészségügyi minisztérium oltási kampányt hirdetett, amelynek célja, hogy 13 millió 12 év alatti gyereket beoltsanak. A célkitűzés mindössze 10 százaléka teljesült eddig.  

Témák
Ebola Kongó
Frissítve: 2019.07.15. 14:07