Szabadlábon az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja

Publikálás dátuma
2019.07.15. 09:24
Emlékhely Olaszliszkán
Fotó: Népszava
H. Dezső négy évvel szabadulhatott korábban, feltételesen. A börtönben példásan viselkedett, és le is érettségizett.
Hétfő hajnalban, arcát kabátjával takarva hagyta el a börtönt a feltételesen szabadlábra bocsátott egykori elsőrendű vádlottja az olaszliszkai lincselésnek. Azt írja az index.hu, H. Dezső olyan példásan viselkedett a börtönben, hogy a 17 événél néggyel hamarabb helyezték szabadlábra. A 32 éves férfi a börtönévek alatt 53 jutalmat kapott, fenyítése nem volt, önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett, idén júniusban pedig le is érettségizett.
H. azért került börtönbe, mert 2006-ban többedmagával agyonvert egy tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost. A tanárt két gyermeke szeme láttára lincselték meg - egyiküket erőszakkal is fenyegették, mikor segítséget kért -, mert azt hitték, kocsijával elgázolt egy kislányt.
A kivételes brutalitás hátterében részint az állhatott, hogy az egyik elítélt férfi családjában tíz évvel korábban tragédia történt: a lincselés helyszínétől 300 méterre egy ittas sofőr elütötte 5 éves gyerekét és elhajtott.
Az ügyészség nyolc embert, köztük az elsodort kislány édesanyját és két fiatalkorú férfit vádolt a brutális gyilkossággal. A nyolcad és a hatodrendű vádlott, továbbá az elsodort kislány édesapja is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott. Az elítéltek közül ketten még fiatalkorúak voltak a gyilkosság idején, ezért őket 10 év fiatalkorúak börtönére ítélték. A gyerek anyja és az egyik férfi jogerősen 15 év fegyházbüntetést kapott, a lány legidősebb bátyját, az elsőrendű vádlott ifjabb H. Dezsőt pedig 17 évre ítélték.
Gönczöl Katalin kriminológiaprofesszor, volt ombudsman az olaszliszkai lincselés után arra figyelmeztetett, hogy amit sztereotip módon cigányokra jellemző bűncselekményként szokott keretezni a szélsőjobb, az valójában a szegregált életmóddal függ össze: minél elzártabb egy közösség, annál hevesebbek a reakciói a külső impulzusokra. Viszont sikerrel lehetne tanítani az erőszakmentes konfliktuskezelés módszereit a legeldugottabb falvakban is. Emellett fontos lenne az, hogy minél több roma rendőr, fegyőr szolgáljon.
Olaszliszka bűnügyi statisztikája 13 éve átlagosnak számított.
Szerző

Bedrogozva száguldott a magyar családot összetörő horvát BMW-s

Publikálás dátuma
2019.07.15. 08:46

Felépülésük után szeretne találkozni a családdal, és támogatni szeretné őket, mondta ügyvédje.
Egy Ausztráliában élő magyar család a horvátországi baleset áldozata, a feleség egy budapesti egyetemen is tanított angolt, a férj elismert teniszedző - írja a Blikk.hu. A balesetet okozó férfiről pedig a bűnügyi nyomozás során megállapították, hogy kábítószer és gyógyszer hatása alatt állt a baleset pillanataiban, írja a Jutarnji List nyomán a 24.hu. A hatóságok közölték azt is, hogy a férfi az 50 km/h-s sebességhatárt jócskán átlépte, és egyáltalán nem lassított.
A száguldó BMW sofőrje ráadásul a baleset előtt két nappal jött ki egy elvonóról. Levelet küldött a sérülteknek, melyben leírta, mennyire sajnálja, ami történt, és reméli, hogy felépülnek – mondta el a Jutarnij-nak a férfi jogi képviselője. Felépülésük után szeretne találkozni a családdal, és támogatni szeretné őket. Állítólag maga is édesapa. A 24sata című horvát lap meglátogatta a férfi családját, de szülei nem akartak nyilatkozni. Mindössze helyzetük nehézségéről mondtak pár szót.
A balesetben megsérült édesapát és fiát kezelő orvos arról beszélt, a férfi súlyos feji és mellkasi sérüléseket szenvedett, valamint a belső szervei is sérültek, de állapota stabil. Miután magához tért, a feleségét és a gyermekét kereste, nagyon félti a családját, magyarázta a doktor. A kisfiúval kapcsolatban elmondta, már túl van a sokkos állapoton, és vasárnap rajzfilmet is nézett. Az anyát egy másik kórházban kezelik, férjével telefonon tudott beszélni. Nagyon szeretne találkozni a gyermekével és a párjával, de erre egyelőre az állapota miatt nincs lehetőség.
Szerző

Halálos baleset – A Dunába gurult egy autó Nagymarosnál

Publikálás dátuma
2019.07.15. 06:16

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A baleset vasárnap este történt a komp-kikötőnél.
Elsüllyedt egy autó a Dunában Nagymarosnál – tudta meg a Blikk. A lap szerint az autóban két ember utazott. Épp sorban álltak a kompnál, amikor a sofőr elment a pénztárhoz, a kocsi azonban eddig ismeretlen oknál fogva begurult a Dunába. Információik szerint az autó utasa életét vesztette. András Tamás, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a lappal közölte, hogy az eset körülményeit a Váci rendőrkapitányság vizsgálja. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján azt írja: vasárnap este a nagymarosi komp-kikötőnél a Dunába gurult egy autó. A balesethez a váci hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik drótkötél segítségével húzták partra az elmerült járművet. A helyszínre a mentőket is riasztották.
Szerző
Frissítve: 2019.07.15. 09:46