szakképzés;OKJ-képzés;Nemzeti Innovációs és Technológiai Minisztérium;

2019-07-15 13:43:33

Az OKJ-rendszer teljes átszabására készül a kormány

Hosszabbak és drágábbak lehetnek a szakképzések, ha megvalósul a Palkovics-féle minisztérium elképzelése.

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szakképzéseinek átszabására készül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), legalábbis ez derül ki a Szakképzés 4.0 című kiadványukból. Ebben úgy fogalmaznak, a rendszer jelenleg átláthatatlan mind a szakmát választó fiatalok, mind a pályaorientációban dolgozó pedagógusok számára.

- részletezik. A 760 feletti képzésszámot a képzések túlzott specializáltságával indokolják egyrészt, másrészt azzal, hogy túl sok munkakört kötött szakmai képesítéshez a kormány. A képzések számát 200 alá csökkentené az ITM, és kiegészíteni azokat "digitális szintekkel" is. A kormánytól szokatlan módon, a nemzetközi trendeknek való megfelelés itt - a munkaerő-képzés világában - az átalakítás kifejezett céljaként jelenik meg.

Drágább és hosszabb képzések lesznek

Az OKJ rendszer szakképesítéseit a jövőben két részre osztanák, írja a Felnőttképzés közvetítő oldal közleménye nyomán az azenpenzem.hu

Még folyamatban van az új képzési jegyzék alapszakmáinak meghatározása, de őszre elkészülnek a szakképzés jogi kereteit kijelölő új rendeletek, a tél folyamán pedig kidolgozzák a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket. Újfajta foglalkozások, munkakörök megjelenésére is számítani lehet.

A változások hatására a képzések ára nagy valószínűséggel drágul, hiszen jelentősen megnő a képzési idő, nyilatkozta a portálnak Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa. Kevesebb képző is marad majd, írják. A 2019. márciusi adatok szerint az országban 1581 felnőttképző található, ebbe a számba beletartoznak az állami és egyházi fenntartású iskolák és a szakképzési centrumok is. Utóbbiak jogosultsága továbbra is él majd, azonban a tervezet értelmében a piaci alapon működő vállalkozások és nonprofit szervezetek határozatlan időre szóló engedélye megszűnhet.