Útlezárással tiltakozik a Suzukiból kizárt szakszervezet

Publikálás dátuma
2019.07.15. 14:50

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Újabb demonstrációval igyekszik jelezni a Vasas Szakszervezet az esztergomi Suzuki gyár dolgozóinak és menedzsmentjének: igenis léteznek.
Félpályás útlezárással tiltakozik az esztergomi Suzuki gyár körül hétfő kora délután a Vasas Szakszervezeti Szövetség, véleményük szerint ugyanis a cég továbbra sem tartja be a munkavállalók jogait biztosító törvényeket. A szakszervezet nem először választja a tiltakozás ezen formáját. A Vasas és a cég menedzsmentje ugyanis hónapok óta vitában áll egymással: a Suzuki a Vasas helyi tagszervezetének februári megalakulása óta vitatja annak létezését, nem engedi be az érdekvédőket a gyárba, és tárgyalni is csak postai levelezés formájában hajlandó velük. A legutóbbi demonstráció alkalmával a gyár vezetősége a hátsó kapukon vitte ki a dolgozókat, hogy ne találkozzanak a szakszervezeti vezetőkkel. Hétfőn ezért már három gyár körüli útszakaszon szerveztük a „meglepetésszerű” a tiltakozó akciót – mondta érdeklődésünkre László Zoltán, a Vasas alelnöke. 
Az újabb demonstrációnak egyébként az adta az apropót, hogy a helyi tagszervezet vezetőjének választott, de a megalakulásnak másnapján kirúgott esztergomi dolgozó munkaügyi perében lezajlott a második forduló is. Itt is az érződött, hogy a Suzuki nem tudja megindokolni az elbocsátást – jegyezte meg László Zoltán. Szerinte a cégvezetés válogat, hogy mely munkaügyi jogszabályokat tart be és melyeket nem, aszerint, hogy az neki kedvező-e vagy sem. Fel kell tenni a kérdést: ugyanezen elv mentén zajlik-e a gyártás is a Suzukinál? – fűzte hozzá. László Zoltán azt mondja: a szakszervezet létezését a Suzukinál szintén a bírósággal lesznek kénytelenek kimondatni, már ennek érdekében is megtették a szükséges lépéseket. A szakszervezeti vezető értetlenül áll a kialakult helyzet előtt, hiszen – mint mondta – ők párbeszédet szeretnének. A munkaadóknak meg kellene becsülniük azokat a dolgozókat, akik a szakszervezetbe lépve szeretnének javítani a munkakörülményeken, hiszen az azt jelenti, hogy az adott cégnél szeretnének dolgozni, ott képzelik el a jövőjüket - vélekedett. A Vasas februárban megalakult esztergomi tagszervezetének már többszáz tagja van, többeknek pedig a Suzuki vonja le a béréből és továbbítja a szakszervezeti tagdíjat – jegyezte meg a Vasas alelnöke. Ha pedig ezt megteszi, hogyan kérdőjelezheti meg a szakszervezet létezését? – vetette fel. Hangsúlyozta: ha egy munkahelyen egyetlen egy tagja is van egy szakszervezetnek, akkor a hatályos törvények szerint oda bemehetnek az érdekvédelmi vezetők. A Suzuki mégsem engedi be őket a gyár területére.
A fentiekkel kapcsolatban korábban Fejesné Gyurján Ildikó, a Suzuki Zrt. HR-ügyekért is felelős operatív igazgatója azt mondta a Népszavának: az érintett dolgozó elbocsátása a munkájával függött össze, ezt bíróságon is készek bizonyítani. Ennél többet a folyamatban lévő perre tekintettel nem kívánt közölni. Azt viszont - a cég korábbi kommunikációjának megfelelően - elismételte: ha a szakszervezet hitelt érdemlő dokumentumokkal bizonyítja a tagság létezését, akkor biztosítják számukra a törvényben garantált működést. Ilyen dokumentumokat azonban szerinte mindeddig nem kaptak. A Vasas ugyanakkor az alapszabályt és az alakuló jegyzőkönyvet – a tagok neveinek kitakarásával – már megküldte a Suzukinak. Hogy ez miért nem elég, illetve pontosan milyen dokumentumot szeretnének látni, arra az operatív igazgatótól nem kaptunk egyértelmű választ. Mint mondta: ez jogi kérdés, egy ilyen szervezet létrejöttének megvan a maga hivatalos dokumentációja. Szerinte az, hogy több szakszervezeti tagnak a Suzuki vonja le a béréből és továbbítja a tagdíjat a szakszervezetnek, még nem bizonyító erejű a tagság meglétére. A Suzuki Zrt. a demonstrációra most egy közleményben reagált, amelyben azt írták: büszkék rá, hogy dolgozóik 71 százaléka több mint 10 éve a vállalatnál dolgozik. „Munkatársaink tiszteletet érdemelnek, ezért a Magyar Suzuki nagyon komolyan veszi a munkavállalóit. Ennek megfelelően a vállalat az elmúlt években számos olyan intézkedést hozott, amelyet a dolgozóinkkal és az Üzemi Tanáccsal folytatott állandó és fejlődő párbeszéd eredményezett. A vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen 30,5 százalékos bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében.” – írták. A 27 éve Magyarországon működő vállalat eredményeit ecsetelve - 19 292 új Suzuki személyautó értékesítéssel harmadik éve uralják a hazai újautóeladásokat - jelezték: mindezt csak egy szervezett, összetartó csapattal tudták elérni. A Suzuki Zrt. ezért visszautasítja az olyan megnyilvánulásokat, amelyek a vállalat hírnevét, a munkatársak teljesítményét valótlan állításokkal csorbítják. A szakszervezettel kapcsolatban továbbra is az kérésük: ”hangulatkeltés helyett inkább teljesítsék az együttműködés rájuk eső részét, mely számukra könnyen elérhető dokumentumok beadásával kezdődik”.
Szerző
Frissítve: 2019.07.15. 15:03

Állami gázszolgáltató volt vezérigazgatója kerül a Mavir élére

Publikálás dátuma
2019.07.15. 14:08

Biczók András ül a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgatói székébe.
Biczók Andrást nevezték ki hétfőtől a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. élére - közölte a társaság. A közlemény szerint a vezérigazgatói pozíciót a társaság felügyelő bizottságának döntését, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyását követően foglalja el. Csomai Kamillát váltja, aki június 21-én távozott a Mavir éléről.
Biczók András a Nabucco Gas Pipeline International, majd a MET Croatia Energy Trade menedzsment pozícióit követően, 2014-től a FŐGÁZ Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, majd - ezzel egyidejűleg - az ENKSZ Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt. vezérigazgatója volt. A 2018 óta a MMBF Földgáztározó Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját töltötte be.
A közlemény szerint a kinevezett vezérigazgató törekszik arra, hogy a Mavir - a klasszikus átviteli, rendszerirányítói és piacműködtetési feladatkörei és felelősségei mellett - a villamos energia ipar irányadó és haladó szellemiségű szereplője legyen.
Témák
MAVIR
Frissítve: 2019.07.15. 15:17

Megvan a Mercedes-Benz Hungária új vezetője

Publikálás dátuma
2019.07.15. 13:55

Fotó: Népszava
Reinhard Münster veszi át Jörg Schmidt pozícióját.
2019. július 15-től Reinhard Münster veszi át a Mercedes-Benz Hungária Kft. vezetését – derül ki a Mercedes Benz közleményéből. „Az újonnan kinevezett ügyvezető igazgató Jörg Schmidt pozícióját veszi át, aki nagyban hozzájárult a Mercedes-Benz Hungária Kft. sikereihez. Az elmúlt 3,5 évben Jörg Schmidt széleskörű szakmai tapasztalata fontos szerepet játszott abban, hogy a Mercedes-Benz piacvezető pozíciót szerzett Magyarországon” – teszik hozzá. Reinhard Münster megtiszteltetésként tekint az új lehetőségre. „Különösen inspirálónak tartom, hogy a Mercedes-Benz már harmadik éve vezet a prémium személygépjárművek értékesítésében Magyarországon. Célom, hogy tevékeny részt vállaljak piaci pozíciónk további erősítésében. Ennek a kihívásnak a teljesítését a Mercedes-Benz innovatív termékportfóliója, széles modellválasztéka, valamint a növekvő és fejlődő márkakereskedői hálózat megléte is támogatja” – mondta Reinhard Münster. Az új ügyvezető igazgató 30 évvel ezelőtt kezdte karrierjét a Mercedes-Benznél. Szakmai pályája során számos vezető pozíciót töltött be az értékesítés, a marketing és a termékmenedzsment területén. Többek között vezető marketing és értékesítési pozíciókban dolgozott a német értékesítési szervezetben, valamint az overseas régióban is. Az utóbbi években az overseas régió üzletfejlesztéséért is felelős volt. Mindemellett a magyar piacot is jól ismeri, hiszen korábban a közép- és kelet-európai régió szabályozási és üzletfejlesztési területén is dolgozott – olvasható a közleményben.
Reinhard Münster
Szerző
Frissítve: 2019.07.15. 14:06