„Fantasztikus szakasza volt az életemnek” – Elbúcsúzott Liverpooltól Bogdán Ádám

Publikálás dátuma
2019.07.17. 10:35

Fotó: Facebook
Elköszönt a világ egyik legnagyobb hatású klubjától Bogdán Ádám, akinek az Angliában megélt élményei alapvetően befolyásolták az életét.
„Fura ez a mostani helyzet, mert az utóbbi 11 évben ilyenkor már javában folyt az alapozás, most pedig itthon vagyok, és noha edzek, de azért pillanatnyilag nem ez a legfőbb feladat az életemben” – osztotta meg érzéseit a 31 éves magyar válogatott kapus, akinek lejárt a szerződése a Bajnokok Ligája-győztes Liverpoolban, és szabadon igazolhatóvá vált. A vörösöknél rajta kívül eddig egyetlen magyar játszott, Kozma István csatárként élhette meg – még ha csak egy szezonra is –, hogy mit jelent, amikor 54 ezer ember énekli, hogy „You’ll Never Walk Alone” – vagyis, hogy Sosem vagy egyedül.
Bogdán liverpooli karrierjéről nem mondható, hogy meseszerű lett volna, pedig 2015 nyarán úgy indult: szeptemberben a Carlisle United elleni Ligakupa mérkőzésen kezdett az Anfield Roadon, és a döntetlenre végződött meccset követő büntetőpárbajban három tizenegyest is megfogott, csapata így továbbjutott.
„Az első félév csodálatos, katarzissal felérő élmény volt. Megvolt a helyem a hierarchiában, de a legnagyobb élmény mégiscsak az volt, mekkora játékosok között, mekkora csapatban lehetek. Elmondhatatlan érzés liverpooli játékosként az Anfiled Roadon pályára lépni, valóban fantasztikus szakasza volt az életemnek.”
A közeg még úgyis elkápráztatta, hogy előtte már nyolc évet lehúzott a Boltonban, vagyis tisztában volt a stadionokkal, a csapatokkal, a környezettel, az elvárásokkal. „Tudtam, mi vár rám, de az ottani médiafelhajtás azért meglepett. Az emberek rajongása hihetetlen, állandóan felismertek, megállítottak, fényképezkedtek velem. Aki a világ egyik legnépszerűbb klubjában játszik, annak megsokszorozódik az ismertsége.”
Belülről viszont egészen más az FC Liverpool élete, Bogdánt lenyűgözte, hogy a világsztárok milyen hihetetlen profizmussal kezelik az őket körülvevő közeget. Rádöbbent, hogy itt nincsenek véletlenek, ahhoz, hogy valaki bekerüljön a csapatba, nagyon tehetségesnek kell lennie. És ez is csak egy ismérv a sok közül. „Hiába sztárok, nap, mint nap döbbenetes koncentráltsággal és odaadással készülnek, nagyon figyelnek a táplálkozásra, a regenerációra. Ezt érdemes volt ellesnem” – összegezte tanulási folyamatát a kapus, aki megtapasztalta ennek az életformának a terheit is. „Az a legmeglepőbb, hogy néhányan milyen hosszú ideig ott tudnak lenni a csapatban. Csakhogy ezt a fegyelmezettséget évekig ugyanolyan szinten fenntartani rendkívül nehéz.”
Pláne úgy, hogy egy szezonban nem csak kalács jut a focistáknak. A kudarcot is fel kell tudni dolgozniuk. Ráadásul nem mindig volt olyan a hangulat Liverpoolban, mint az előző csodás szezonban, amikor a csapat megnyerte a BL-t. „Amennyire imádják a rajongók a klubot, olyan kritikusak is. És ebben részt vesznek a korábbi legendás játékosok is, akik a tv-stúdiókban szakértőként mondják el véleményüket. Néha keményen kritizálnak, ezt el kell tudni fogadni.” A kudarcélmények feldolgozásában pszichológusok is segítettek, Bogdán is dolgozott ilyen szakemberrel, de neki összességében rendezett magánélete jelentette a kiutat. „Mivel otthon minden rendben van, nekem igazán ez segített” – mondta.
Rá is fért olykor, mert a Jüren Klopp-éra kezdetekor két meccsen is szerencsétlenül alakultak a történések, háríthatónak tűnő gólokat kapott, és kikerült a fősodorból. Egy évvel később a klub kölcsönadta a Wigan Athleticnek. Kérdés, hogy vajon kis szerencsével másképp is alakulhatott-e volna a karrierje, de ezen már túllépett. „Mindig türelmes voltam, ami jó, de akkor mégis a türelmetlenségem döntött: mindenképp játszani akartam, a második vonalban lévő Wiganhez mentem. Nem volt jó döntés, mert nagyon gyorsan visszaléptem oda, ahonnan ki akartam szakadni, a Championshipbe. Ekkor a testem is jelzett.” Szezonjának egy brutális sérülés vetett véget: jobb térdében elszakadt a keresztszalag, az évad többi részét és a következő szezont is kihagyta.
A visszatérés hosszú és nehéz folyamat volt, utána kölcsönben a skót Hibernian csapatában húzott le egy szezont. Nyáron lejárt szerződését nem hosszabbította meg a Liverpool. A jövőjéről egyelőre nem tudott pontos információval szolgálni, de azt leszögezte: neki érzelmileg is kötődnie kell az adott klubhoz, hogy jól érezze magát. „Azt persze nem tudom előre, hogy hol kötök ki, de azt vettem észre, nekem nem áll jól, ha légiósként egymás után váltogatom a klubokat. Első lépésként egy számomra szerethető klubot keresek, és ha ott jól teljesítek, jöhet a következő lépés. Hogy ez hol lesz, az akár a következő hetekben vagy hónapban is kiderülhet.”

Összehívták az MLSZ licencadó bizottságát

Publikálás dátuma
2019.07.16. 17:06

Fotó: Shutterstock
„A klublicenc monitoring alapján indokolttá vált a testület összehívása” – közölte a szövetség.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) licencadó bizottsága még a bajnokságok kezdete előtt összeül a monitoring rendszer jelzései miatt.
„A klublicenc monitoring alapján indokolttá vált a testület összehívása, ennek okáról az érintett klubok részletes tájékoztatást kaptak”

– olvasható az MLSZ honlapjának keddi beszámolójában.

A szövetség leszögezi, hogy nemcsak a nevezést megelőző időszakban, hanem azt követően a bajnokság megkezdése előtt, sőt a bajnokság teljes időszaka alatt is vizsgálja az előírásoknak való megfelelést.
„A korábban megadott licenc visszavonható, egyes esetekben kötelezően visszavonandó, amennyiben a klub nem felel meg az előírásoknak. Az eljárás célja, hogy csak olyan sportszervezetek indítsanak csapatokat a bajnokságokban, amelyek képesek garantálni, hogy a csapat problémamentesen végigjátssza a teljes szezont”

– áll a közleményben.

Április végén tíz klub nemzetközi, hét NB I-es és 22 NB II-es licencet kapott.
Szerző
Témák
MLSZ

A kosárlabda Károlyi grófnője

Publikálás dátuma
2019.07.16. 10:00

Magyarország legeredményesebb kosárlabda edzője Károlyi Andrea, aki a 3x3-as női válogatott vezetőjeként Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes.
Ki minden idők legeredményesebb magyar kosárlabda edzője? Killik? Rátgéber? Pálinkás? Mészáros? Bármelyik kvízműsorban buktatós kérdés lenne, mert semelyikük. A helyes megfejtés: Károlyi Andrea. Játékosként kora egyik meghatározó kosárlabdázója volt, visszavonulása után egy új szakág, a 3x3-as női válogatott szövetségi kapitánya lett. A Theodorán Alexandra, Papp Klaudia, Goree Cyesha, Medgyessy Dóra alkotta magyar válogatott pedig nemrégiben ezüstérmet nyert az amszterdami világbajnokságon, amivel lőtávolon belülre került a tokiói olimpiai szereplés.
„Amikor 2014-ben elkezdtük, meghívott csapatként kerültünk ki a világbajnokságra, huszonegyedikek lettünk, csak néztünk, hogy hol is vagyunk” – mesélte Károlyi. Szerencséjükre a szövetség a döcögős indulás ellenére felismerte a szakágban rejlő lehetőségeket, és a csapat hóna alá nyúlt. Fokozatosan építkezve jutottak egyre magasabb szintre, amiben döntő szerepe volt a hivatalos edzőtáboroknak, a csapat versenyeztetésének.
Maga a játék csak rokona a teremben játszottnak, a két műfaj cirka úgy viszonyul egymáshoz, ahogy az országúti kerékpár a mountain bike-hoz, vagy az Forma-1 a ralihoz. Ugyanazt kell csinálni, csak teljesen máshogy.
„Óriási különbség, hogy a 3x3-as kosár sokkal keményebb és gyorsabb gondolkodást is igényel, mint az öt az öt elleni nagypályás játék. Nem is fekszik mindenkinek ez a stílus, pláne, hogy a játék csak tíz percig vagy huszonegy pontig tart. Kimutathatóan nagyobb itt a terhelés. Iszonyatos fizikai munka, nincs idő arra, hogy ha kosarat dobtál, akkor visszafuss, megfordulj, esetleg ünnepelj: ahogy elhagyta a kezedet a labda, onnantól már védő vagy és hozzánk rád a labdát. Szóval nagyon pörög az egész” – foglalta össze a különbségeket. Szerinte a két szakág jól megfér egymás mellett, de azért néha-néha még tapasztalja, hogy egyes játékosok vagy edzőkollégák idegenkednek a műfajtól.
A válogatott első sikereként 2016-ban Európa-bajnok lett, ami Károlyi szerint annak tudható be, hogy ellenfeleiknél többet tudtak közösen készülni. Rá egy évre már Nantes-ban világbajnoki ezüstöt ünnepelhettek, ahogy most Amszterdamban is: „Több csúcspontja volt a sorozatnak, a legemlékezetesebb, amikor a négybe jutásért Medgyessy Dóra hosszabbításban szerzett kétpontos kosarával vertük a spanyolokat. Akkor átszakadt a gát, az elődöntőben jöttek a bombaerős franciák, akik szerintem a legjobbak voltak, de egészen bámulatos játékkal megvertük őket. A döntőben Kínától kikaptunk, a tornán végig akkora flash volt a csapatukban, hogy az most nekünk sok volt.”
Az ezüst révén indulhatnak az olimpiai selejtezőben (merthogy a játékok történetében először ebben a sportágban is érmeket osztanak majd Tokióban). Az út rögös és hosszú: a 20 csapatos selejtezőből az első három jut ki. Ha ez nem sikerül, akkor is marad még egy lehetőség: azoknak az országoknak írnak ki egy hatcsapatos tornát, amelyeknek válogatottjai nem vettek részt a legutóbbi két olimpián.
„Iszonyatos kemény lesz, ám nem lehetetlen. De egyelőre abban sem, vagyok biztos, hogy a lányok felfogták már, hogy mit vittek véghez. Az, hogy magyar csapatsport olimpiai selejtezőt játszhat, már önmagában nagy dolog. Szép lassan fog tudatosulni, hogy jövő májusban elutazunk valahova, ahol eldől, hogy mehetünk-e majd Tokióba. Egyelőre még én sem dolgoztam fel a történteket: otthon egyedül matattam a konyhában, amikor belém nyilallt: jesszusom, ott lehetünk az olimpia megnyitóján! Néha még én is megdöbbenek a lehetőségen!”

Mi is ez a 3x3?

A 3×3-as kosárlabdában – amely új számként szerepel a 2020-as olimpia műsorán – tíz percig vagy 21 pontig tart egy meccs, amelyet egy palánkra játszanak a háromfős (egy cserét bevethető) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívülieket, ezekért kettő jár. A támadóidő mindössze 12 másodperc, és a labda mindig játékban van, az óra soha nem áll meg, ezért a klasszikus kosárlabdánál határozottan intenzívebb a játék.

Névjegy

Károlyi Andrea Minden idők egyik legeredményesebb magyar női kosarasa. Hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes, a válogatottal Európa-bajnoki negyedik, világbajnoki 10. helyezett. 2014-ben kérték fel az akkor induló 3x3-as szakág női szövetségi kapitányi posztjára. Azóta edzőként Európa-bajnok és kétszeres világbajnoki ezüstérmes szövetségi kapitány.

Témák
kosárlabda