Előfizetés

Több millió bolgár személyes adatai kerültek hackerek kezére

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.16. 19:33
A kép illusztráció
Fotó: Silas Stein / AFP
Hozzáfértek az adóhivatal szerveréhez.
Több millió ember személyes adatait lopták el hackerek a bolgár adóhivataltól, a hatóságok orosz szálat gyanítanak a háttérben. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök kedden rendkívüli ülést hívott össze a támadás nemzetbiztonsági kockázatának kiértékelésére.    „Engedély nélkül hozzáfértek az adóhivatal szerveréhez” – nyilatkozott a bTV bolgár tévécsatornának Mladen Marinov belügyminiszter. A hackerek több mint ötmillió ember és vállalkozás adóügyi és társadalombiztosítási adatait szerezték meg. A nyilvántartásban összesen hétmillióan szerepelnek. A támadók egy orosz szerverről küldött elektronikus üzenetben értesítették tettükről a bolgár hírforrásokat hétfőn
. Az e-mailben a WikiLeaks kiszivárogtató oldalt alapító Julian Assange szabadon engedését követelték

– mondta el Vladislav Goranov pénzügyminiszter. Jelezte, hogy a kormány segítséget kért az Európai Unió kiberbiztonsági ügynökségétől. A kiberbűnözés elleni bolgár szervek vizsgálatot indítottak az ügyben. Szakértőik szerint a támadás külföldről érkezett, és június végén kezdődhetett. Jasszen Tanev 
kiberbiztonsági szakértő IT-Csernobilnak nevezte az eseményt, amelyhez hasonló először fordult elő Bulgáriában.

A belügyminiszter szerint politikai indíttatású támadás történt. A bolgár kormány a napokban döntött arról, hogy nyolc F-16-os vadászrepülőt vásárol az Egyesült Államoktól összesen 1,256 milliárd dollár (több mint 364 milliárd forint) értékben. Az egykor szovjet csatlós Bulgária ma az Európai Unió és a NATO tagja.

Lemondott a luxuskiadásokkal vádolt francia környezetvédelmi miniszter

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.16. 19:21

Fotó: Martin Bertrand / Martin Bertrand / Hans Lucas
Francois de Rugy állítólag állami pénzen szervezett luxus magánvacsorákat.
 Lemondott kedden a francia környezetvédelmi miniszter, akinek állítólagos luxuskiadásairól a Mediapart oknyomozó portál közölt tényfeltáró cikksorozatot. Francois de Rugy – aki a Facebookon jelentette be távozását – médialincselés áldozatának nevezte magát. Fotókkal illusztrált cikkeiben a Mediapart azt írta, hogy 
De Rugy a nemzetgyűlés elnökeként 2017-ben és 2018-ban állami pénzen luxus magánvacsorákat szervezett a hivatalában.

„A támadások és a médialincselés, amelynek családom ki van téve, oda vezetett, hogy hátralépjek. A védelmem érdekében szükséges erőfeszítések miatt nem tudom nyugodtan és hatékonyan ellátni azt a feladatot, amellyel a köztársasági elnök és a miniszterelnök megbízot” – írta a közösségi oldalon a francia miniszter, aki azt is bejelentette, hogy rágalmazás miatt feljelenti a Mediapart-t. Egy év alatt ő a második környezetvédelmi miniszter, aki lemond.
Elődje, Nicolas Hulot tavaly augusztusban amiatt mondott le, hogy az ország lassan halad környezetvédelmi céljai elérésében.

Emmanuel Macron – aki az elmúlt napokban még támogatásáról biztosította Francois de Rugyt – „tiszteletben tartja a minisztere személyes döntését azért, hogy szabadon tudjon védekezni” – jelezte a francia elnöki hivatal a francia hírügynökségnek. Miután a környezetvédelem prioritást képez a francia kormány politikájában Francois de Rugy államminiszterként a miniszterelnök után a végrehajtó hatalom második legfontosabb tagja volt. Kedden délután kellett volna bemutatnia a környezetvédelmi átmenetről szóló törvénytervezetet a szenátusban, de az elmúlt napok leleplezései után a 45 éves politikus megjelenése tarthatatlanná vált a képviselők előtt. Márcsak azért is, mert a Mediapart a nap folyamán újabb leleplezést tett közzé, amely szerint Francois de Rugy 2013-ban és 2014-ben a képviselői költségtérítéséből fizette a tagdíját a Zöldeknél. Ez pedig a pártfinanszírozási törvény értelmében tilos, miután a költségtérítés adómentes. A Mediapart cikksorozata július 10-én kezdődött, s a politikai uborkaszezon kezdetén óriási visszhangot kapott a francia közéletben. A lap tucatnyi vacsoráról számolt be a nemzetgyűlésben 2017 október és 2018 június között – amikor Francois de Rugy a nemzetgyűlés elnöke volt –, amelyeken homárt és drága borokat szolgáltak fel. A tíztől harminc főig terjedő vendégsereg Sévérine de Rugy, az akkori nemzetgyűlési elnök feleségének, a Gala című bulvármagazin újságírónőjének ismeretségi köréhez tartozott. A közösségi oldalakon leginkább kommentált felvételek közül
az egyiken óriáshomárok láthatók, egy másikon Francois de Rugy felesége egy több mint száz eurót érő 2004-es Mouton Rothschild boros üveggel pózol, egy harmadikon pedig De Rugy egy rózsaszirmokkal díszített asztalnál mosolyog.

A tárcavezető először elítélte „a hazug állításokat”, ugyanakkor jelezte: megérti, hogy ilyen revelációk ellenérzéseket és értetlenséget váltanak ki a franciákban. Azt állította, hogy ezek nem baráti, hanem informális munkavacsorák voltak tudósokkal, vállalkozókkal és más közéleti személyiségekkel a nemzetgyűlés költségén, amelyek a tisztségéhez tartozó reprezentáció részét képezték. A tényfeltáró cikkeket azonban nyolc hónappal a kormány szociális és gazdaságpolitikája ellen tüntető sárgamellényes mozgalom kezdete után a közvélemény olyannyira felháborodva fogadta, hogy a Köztársaság lendületben kormánypárton belül is vitát váltott ki, s a kormánypárti képviselők egy része kezdte elsőként követelni a miniszter távozását.      
„Botrányos ez a történet. Éppen az ilyen dolgokat vetik szemünkre a sárgamellényesek. Félő, hogy megerősödik az a gondolat, hogy a miniszterek a közpénzen gazdagodnak. Jelképes szempontból ez nagyon súlyos"

– idézte a Le Monde című napilap Emmanuel Macron pártjának egyik meg nem nevezett vezetőjét, aki nem tagadta felháborodását Rugy „hatalmas ostobasága” miatt. Az ügy még nagyobb vihart kavart másnap, amikor a Mediapart azt írta, hogy Francois de Rugy 63 ezer eurós felújítást rendelt meg közpénzből a miniszteri szolgálati lakásában. A tárcavezető ekkor a Facebookon azzal érvelt, hogy a minisztérium, amelyben a szolgálati lakása is található, egy XVIII. században épült műemlékvédelmi épület, a felújítás magas költségei ezért „a hely nagyon különleges jellegének” tudhatók be. A lap következő leleplezése az volt, hogy Francois de Rugy és kabinetfőnöke is szociális lakásokat bérel. Az internetes portál közzétette a szerződést, amely szerint 2016 július óta a nyugat-franciaországi Nantes közelében található Orvault településen a miniszter 531 euróért bérel egy kétszobás szociális lakást, miközben a jövedelme alapján nem jogosult ilyen bérleményre. Francois de Rugy hétfőig azt hangoztatta, hogy nem kíván lemondani, de jelezte: visszatéríti a nemzetgyűlésben rendezett vacsora költségeit, amennyiben a kormány által elrendelt vizsgálat ezt szükségesnek találja.
Az újabb cikkek után azonban benyújtotta a lemondását.

Otthona közelében gyilkoltak meg egy dél-afrikai exfutballistát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.16. 16:58
-
Fotó: SIPHIWE SIBEKO /
Két motoros férfi támadta meg, amikor hazafelé vezetett.
A Kaizer Chiefs, Orlando Pirates és a Mamelodi Sundowns volt játékosát Marc Batchelor többször is meglőtték otthona közelében Johannesburgban, hétfő este – írja a BBC. Az exfutballistát - aki a helyszínen belehalt sérüléseibe- két motoros férfi támadta meg, amikor  hazafelé vezetett. A két támadó többször a volánnál ülő sportolóba lőtt. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az indítékról egyelőre nem sokat tudni, ugyanis az autóból nem vittek el semmit.