Előfizetés

Annegret Kramp-Karrenbauer lesz az új német védelmi miniszter

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.16. 22:30

A döntés a hírek szerint még a párt elnökségében is többeket meglepett.
Meglepetésre a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer lesz az új német védelmi miniszter, miután Ursula von der Leyen szerdán távozik a tárca éléről – erősítette meg a dpa német hírügynökség értesülését kedd este Thomas Strobl, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) helyettes alelnöke. A német sajtó mindezidág névtelenséget kérő forrásokra hivatozva arról írt, hogy Jens Spahn jelenlegi egészségügyi miniszter a legesélyesebb a védelmi tárca vezetésre, ám miután Angela Merkel kancellár fenn akarja tartani a nemek arányát kormányában, Spahn helyére nőt jelöl majd. Kramp-Karrenbauerről eddig az terjedt el, hogy nem vágyik kormányzati pozícióra Merkel kormányában, s inkább a párt vezetésre koncentrálna. A dpa azt írja, hogy a döntés még a párt elnökségében is többeket meglepett.

Életbe lépett az ukrán nyelvtörvény

G.M.
Publikálás dátuma
2019.07.16. 21:10

A jogszabály értelmében az élet minden területén – a privát szféra és a egyházi szertartások kivételével – kötelezővé teszik az államnyelv használatát.
Hatályba lépett a nemzeti kisebbségek nyelvi jogait felszámoló ukrán nyelvtörvény. A jogszabályt április 25-én fogadta el a kijevi parlament, Petro Porosenko leköszönő államfő pedig május 15-én aláírta a jogszabályt. Az öt nap múlva hivatalba lépő Volodimir Zelenszkij elnök ígéretet tett a törvény felülvizsgálatára. A jogszabály értelmében az élet minden területén – hivatalokban, munkahelyeken, iskolákban, egészségügyi intézményekben –, a privát szféra és a egyházi szertartások kivételével, kötelezővé teszik az államnyelv használatát. A médiát olyan szigorúan szabályozza, hogy megvalósításához az országos médiák 2,5, a regionálisak 5 éves türelmi időt kaptak. A nyomtatott és online nemzetiségi kiadványoknak vagy 50 százaléka ukrán nyelven kell íródjon, vagy egy párhuzamos ukrán verziót is elő kell állítaniuk. Az internetes kiadványok ukrán nyelvű változattal 2022. július 16-tól lesznek kötelesek megjelenni. A televíziók műsorainak és filmeknek a 90 százaléka kell ukrán nyelvű legyen. Oroszország kezdeményezésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa napirendre tűzte az ukrán nyelvtörvény kérdését. Moszkva már május 20-án is próbálkozott a BT elé vinni az ügyet, de akkor sikertelenül. Eközben Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Kárpátalján magyar vezetőkkel tárgyalt. Kijev ezt a hétvégi parlamenti választásokba való beavatkozásként értékelte, és ekként tiltakozott a magyar diplomácia vezetőkének beregszászi látogatása ellen.

Minden ötödik ember egyedül él Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.16. 21:07

Egy friss statisztika szerint az utóbbi évtizedekben nagyot változtak a német társadalom lakhatási szokásai.
Németországban minden ötödik ember, 17,3 millió lakos él egyfős háztartásban - derült ki a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden közzétett adataiból. Ez az összes németországi háztartás 42 százalékát teszi ki.  
Az utóbbi évtizedekben nagyot változtak a német társadalom lakhatási szokásai, a hangsúly egyre inkább a kisebb háztartások felé tolódott el.

Az 1991-es évhez viszonyítva 2018-ra az egyfős háztartások száma 46 százalékkal nőtt, míg a három vagy több főből álló háztartásoké 20 százalékkal csökkent ugyanezen időtartam alatt. Az átlagos háztartás statisztikai mérete 2,27 főről 1,99-re esett vissza a vizsgált időszakban a német szövetségi statisztikai hivatal mikrocenzusának adatai szerint. Tavaly a háztartások 58 százaléka (24 millió darab) két vagy több lakóból tevődött össze: a háztartások legnagyobb része, 34 százaléka két emberből (egy párból, egy egyedülálló szülőből és gyermekéből vagy két lakótársból) áll, 12 százaléka három tagból, 9 százaléka négy főből. Ötnél többen mindössze az összes németországi háztartás 3 százalékában élnek. Habár a háztartások mérete érzékelhetően csökkent, számuk azonban növekedésben van: míg 1991-ben 35,3 millió németországi háztartást tartottak nyilván, 2018-ban már 41,4 milliót - ez 17 százalékos emelkedés az utóbbi 27 évben. Németország lakossága jelenleg 83 millió