Nyereségesebb komoly versenytársainál Orbán apjának érdekeltsége

Publikálás dátuma
2019.07.18. 11:04

Fotó: JOHN THYS / AFP
A Dolomit Kft. 2018-ban 4,6 milliárd forintos árbevétel mellett 1,9 milliárd forintos profitot termelt.
A Dolomit Kft. ugyan már évek óta a piac egyik legjobban teljesítő vállalkozása, de 2018-ban lényegében a teljes konkurenciát lekörözte egy fontos tekintetben: a piacvezető bányacégek közül ez a társaság érte el a legmagasabb árbevétel arányos nyereségrátát – írja a Direkt 36. A Dolomit Kft. – amelyről a portál már korábban kiderítette, hogy több állami projekt résztvevője volt az elmúlt években – 2018-ban 4,6 milliárd forintos árbevétel mellett 1,9 milliárd forintos profitot termelt. Ez 41,3 százalékos profitrátát jelent, ami nemcsak a cég történetében, hanem a teljes piacon kiemelkedő – 
több mint duplája a tavalyi 18,8 százalékos piaci átlagnak.

Profit tekintetében azonban még a külföldi cégek sem tudták megelőzni az „Orbán-bányát”. Magyarországon évek óta a francia tulajdonú Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. a szakágazat legnagyobb forgalmú bányacége, de tavaly például mindössze 4,2 százalékos volt a profitrátája a Dolomit 41 százalékához képest. A portál megkérdezte Dolomit Kft.-től, minek köszönhető ez a teljesítmény, de a cég nem reagált a megkeresésükre. Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig annyit reagált, hogy
„a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti kérdésekkel”.

Szerző
Frissítve: 2019.07.18. 11:27

Terjeszkedni kezdett a Balatonnál egy orosz üzleti kör

Publikálás dátuma
2019.07.18. 09:54

Fotó: Shutterstock
A hírek szerint már több szállodát is megvett Siófokon az orosz üzleti kör.
A népszerű siófoki Palace szórakozóhely idén már nem nyitott ki, néhány héttel ezelőtt ugyanis megállapodás született a diszkót birtokló cég, a Palace Garden Hotel Kft. eladásáról – írja a napi.hu. A lap úgy tudja, hogy az egyik vevő a RRZP Invest Kft. A Budapesten székelő vállalkozás tulajdonosa a céginformációs adatbázis szerint Rahimkulov Ruszlan Megdetovics, annak a Megdet Rahimkulovnak az egyik fia, akinek családi vállalkozása – a Kafijat Zrt. – az OTP Bank részvényeinek 7,43 százalékát birtokolja.
Rahimkulov  korábban több jelentős magyarországi üzletben is érdekelt volt: többek közt 
ő vásárolta meg 1996-ban az Általános Értékforgalmi Bankot, amelyet később eladott a szintén orosz Sberbanknak.

A portál szerint a mostani adásvétel nem a Rahimkulov család első és egyetlen turisztikai befektetése: másfél évvel ezelőtt ők vették meg a  Symbol Budapest étterem és rendezvényközpontot. A Symbol-BP Kft. vevője itt a Peter's Consulting és az orosz tulajdonban levő Greennovatív Kft. volt.
Balatoni turisztikai szakmai körökben régóta beszédtéma, hogy a Rahimkulov család nemrég egy sor siófoki szállodát és vendéglátó helyet megvásárolt

– a siófoki Residence Hotelt valóban meg is vásárolta az orosz vállalkozó. Ugyanis a szállodát tulajdonló Residence Balaton Hotel Kft.-ben feltűnik tulajdonosként a Greenovatív Kft., amely az érdekeltségébe tartozik.
Szerző
Témák
orosz Balaton
Frissítve: 2019.07.18. 10:04

A Matolcsy vezette jegybank 319 milliárdnyi adóbevételt nem talált meg a 2020-as büdzsében

Publikálás dátuma
2019.07.18. 07:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az MNB szerint a kormány által vártnál lassabban nő a magyar gazdaság, emiatt a jövő évi költségvetési bevételek sok-sok milliárddal lehetnek alacsonyabbak.
A parlament a napokban fogadta el a jövő évi költségvetést, amit még a végszavazás előtt vett górcső alá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői csapata, ennek eredményét publikálta a legutóbbi Költségvetési jelentésében. A jegybanki elemzők általában elégedettek a jövő évi költségvetés számaival, hiszen az eddig soha nem látott alacsony, a  bruttó hazai termék (GDP) egy százalékára rúgó deficittel számol. Ugyanakkor az MNB szerint a kormány némileg optimista a gazdasági növekedést illetően, hisz az négy százalékos bővüléssel számol 2020-ra is, ezzel szemben a jegybank csak 3,3 százalékot vár. A lassabb növekedés miatt a jegybank számítása szerint az államháztartás bevétele 319 milliárd forinttal lehet kevesebb annál, mint amit a kormány vár. Ez az összeg egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen a jövő évre a kormány által tervezett bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százaléka, miközben a hiányt a GDP egy százalékára várják. Azt, hogy kinek lesz igaza ma még nem tudható, de rámutat a kormány által az elmúlt években bevezetett korai elfogadású költségvetés hátulütőjére – van ugyan elfogadott büdzséje a kormánynak már fél évvel az évforduló előtt, ám hogy az mennyiben megalapozott, azt az idő dönti el. A költségvetés végrehajthatóságát övező kockázatokat ellensúlyozza a tartalékok nagyságrendje: az országvédelmi alapnak nevezett tervezési tartalékban 378 milliárd forintot különítettek el, de a MNB szerint a kiadások is kisebbek lehetnek a tervezetnél. A jegybanki elemzők így összességében a 1,4 százalékos GDP-arányos hiányt várnak a kormány egy százalékos deficitcéljával szemben, ugyanakkor az országvédelmi tartalék részleges zárolásával elérhető az egy százalékpontos hiánycél is, vagyis arról nincs szó, hogy nem lenne teljesíthető a kitűzött cél. 

Az MNB által feltárt 319 milliárd forintos kvázi bevételkiesés nagyobb része – 257 milliárd forint – államháztartási adó- és járulékbevételeinél jelentkezik, míg a fennmaradó 65 milliárd forint kiesését uniós támogatások átutalásánál várják. A legnagyobb elmaradás – 151 milliárd forint – a fogyasztási adókban keletkezhet az MNB elemzői szerint, ám míg az áfa-bevételeket 186 milliárd forinttal kisebbre várják, mint a kormány, addig a jövedéki adóból 30 milliárdos többletbevételt remélnek. A különbség a kormányzat és az MNB eltérő makrogazdasági várakozásából ered: a jegybank a kormánynál mérsékeltebb – 3,9 százalékos – fogyasztásnövekedéssel számol, míg a kormány szerint ez elérheti a 4,8 százalékot is. Ezen felül az MNB szerint a kormány az áfabevételek növekedését a gazdaság fehéredésére alapozza, amihez viszont az elemzők szerint további intézkedésekre lesz szükség, de ilyeneket egyelőre nem mutatott be a kabinet. A cégek adóiból a jegybankban 30 milliárd forinttal kevesebbet várnak, mint ami az elfogadott költségvetésben szerepel, míg a lakossági befizetéseknél 55 milliárd forintos lyukat látnak – ez utóbbi gyakorlatilag a személyi jövedelemadó-bevételeket érinti. Nemcsak kisebb bevételekkel, de alacsonyabb kiadással is számol a jegybank: becslésük szerint a költségvetési költések 190 milliárd forinttal lehetnek alacsonyabbak. Nagyobb megtakarítást vár a jegybank a kamatkiadásokon (56 milliárd forintot), a lakástámogatásokon mintegy 19 milliárdot spórolhat a kormány, de a legnagyobb tétel az uniós támogatások hazai kiegészítése lesz. Itt akár 109 milliárd forinttal kevesebb pénzre lehet szükség mint amit a költségvetés eredetileg tartalmaz. A MNB szerint viszont 44 milliárd forinttal többet kell majd  nyugdíjellátásra fordítani jövőre, miután már az idei bázis is magasabb lesz, mint amivel a kormány számolt.    

Az MNB és a kormány bevételi prognózisa 2020-ra (milliárd forint)

 Kormányzati terv MNB prognózis Eltérés Cégek befizetései 1690 1660 -30 ebből társasági adó 501 472 -29 Bányajáradék 38 48 10 Energiaellátók jövedelemadója 74 55 -19 Kisvállalati adó 88 77 -11 Egyéb adók 406 443 37 Fogyasztáshoz kapcsolt adók 6635 6484 -151 Általános forgalmi adó 4968 4782 -186 Jövedéki adó 1226 1256 30 Lakosság befizetései 2899 2844 -55 személyi jövedelemadó 2609 2555 -54 TB-alapok bevételei 5516 5492 -24 EU-támogatások 1513 1448 -65 Összes bevétel 19054 18735 -319 Forrás:MNB    

Szerző