Debreceniket vizsgált a Nébih, több hibát is találtak

Publikálás dátuma
2019.07.18. 11:57

Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
Minőségi, illetve jelölési hibák miatt 18 esetben kellett figyelmeztetniük a gyártókat.
Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált 20 különböző debreceni kolbász mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetnie a gyártókat a Nébih szakembereinek. A Nébih MTI-nek küldött csütörtöki közleménye szerint a Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek, amelyek 8 üzletlánc polcairól kerültek a hivatal akkreditált laboratóriumába. Vizsgálták egyebek mellett a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, megmérték fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid-, és kalciumtartalmukat. Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója, és/vagy gluténmentes felirat, a „mentes" felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket. Két debreceninél, bár a csomagoláson nem szerepelt, a vizsgálatok kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét.
A gyártónál tartott helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a gépek nem megfelelő takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a termékekbe.

Több vizsgált húskészítmény nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv „csemege debrecenire" vonatkozó speciális előírásainak. Mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt, minőségi hibák miatt viszont 11 esetben kellett intézkedni.
Több hiányosságot tártak fel a jelöléseknél, a 20 húskészítmény közül a szakemberek 17 esetben találtak problémát.

Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztette és kötelezte a hibák javítására. A kedveltségi teszten a 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett. A 4 csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni került.
Szerző
Témák
NÉBIH

Harmincötmilliárd külföldi utazásokra

Publikálás dátuma
2019.07.18. 11:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kizárták annak a lehetőségét, hogy a pályázók csak a tender egyes részeire tegyenek ajánlatot.
Harmincötmilliárd forintért írt ki nemzetközi utazásokra pályázatot a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság kedden.

A tender elvileg három évre szól, de a megállapodás fél évvel meghosszabbítható. A közbeszerzésnek egyetlen győztes lesz majd, a főigazgatóság ugyanis kizárta annak a lehetőségét, hogy a pályázók csak a tender egyes részeire tegyenek ajánlatot.
Az uniós alapokból finanszírozott pályázatnál normál, illetve diszkont-fapados repülőjegyekre, szállásokra, biztosításokra, nemzetközi vonat, autóbusz, hajó és kompjegyekre, autóbérlésre, repülőtéri transzferszolgáltatásra, vízumügyintézéssel kapcsolatos szolgáltatásokra, valamint különféle biztosításokra kell árajánlatot adnia a pályázóknak augusztus 22-ig.
Szerző

Költségvetési csalással vádolja az ügyészség Méhkerék fideszes polgármesterét

Publikálás dátuma
2019.07.18. 09:37

Fotó: Picasa / Tát Margit Facebook oldala
A vádirat szerint Tát Margit a 31 milliós bűnmegelőzési projekt forrásait fordította ismeretlen célra.
Költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Gyulai Járási Ügyészség Tát Margitot, Méhkerék fideszes polgármesterét – írja a Magyar Narancs. „Tát Margit elsőrendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós – az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő –
szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze, és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa”

– olvasható a lap birtokába került vádiraton. A bíróság a lap kérdésére elismerte, hogy a vádiratot megkapták, és hozzátették, hogy a tárgyalást még nem tűzték ki, talán őszre várható. Tát a Fidesz hivatalos polgármesterjelöltje az őszi önkormányzati választásokon is – amelynek legvalószínűbb időpontja október 13 – a Békés megyei településen. 2010 óta irányítja a román határ melletti községet. A vádban szereplő programra pályázásról 2012-ben döntött a képviselő-testület, 2013-ban pozitív elbírálást kapott, majd az év július 23-án az NFÜ nevében eljáró ESZA társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. aláírta a támogatási szerződést: 
31 millió vissza nem térítendő pénzből a helyi alapfokú iskolában bűnmegelőzési programot valósítanak meg, a pénz nagyobb részét az EU, kisebbik részét a magyar állam állta.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, Tát elhatározta, hogy különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal köt színlelt megállapodásokat, közben a közreműködő szervhez kifizetési kérelmeket nyújtott be, mintha eszközbeszerzések történtek volna a projekthez. Végül sikerült 2013 és 2015 között öt részletben lehívni a fent említett 31 milliót. Az ügynek a polgármesteren kívül még 7 vádlottja van.   A szervezők még arra a részletre sem figyeltek, hogy olyan táborhelyet írtak be a kamutáboroztatásba, ahova 
állításuk szerint közel száz gyereket „vittek”, ami csupán két tucat gyerek befogadására alkalmas.

Voltak olyan programelemek, amelyek bár megvalósultak, de nem a szakmai beszámoló szerinti helyszínen és időpontban – a Gyulai Járási Ügyészség megállapítása szerint ezek is csak a látszat fenntartását szolgálták. Mi több, a méhkeréki polgármester a pályázat keretében magánszemélyként
megbízta önmagát a viselkedéskultúrával foglalkozó szakkör megtartásával, és 2013 december 7-én a fiktív szerződés alapján 168 ezer forintot fizetett ki önmagának.

A nyomozás egyébként nem tudott fényt deríteni arra, hová lett a 31 millió forint java része. A vádlottak mindegyike tagadja a bűncselekmények elkövetését.
Szerző
Témák
Fidesz
Frissítve: 2019.07.18. 09:44