Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált 20 különböző debreceni kolbász mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetnie a gyártókat a Nébih szakembereinek.
A Nébih MTI-nek küldött csütörtöki közleménye szerint a Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek, amelyek 8 üzletlánc polcairól kerültek a hivatal akkreditált laboratóriumába. Vizsgálták egyebek mellett a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, megmérték fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid-, és kalciumtartalmukat.
Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója, és/vagy gluténmentes felirat, a „mentes" felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket. Két debreceninél, bár a csomagoláson nem szerepelt, a vizsgálatok kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét.
Több vizsgált húskészítmény nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv „csemege debrecenire" vonatkozó speciális előírásainak. Mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt, minőségi hibák miatt viszont 11 esetben kellett intézkedni.
Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztette és kötelezte a hibák javítására. A kedveltségi teszten a 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett. A 4 csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni került.