Nyolc tonnányi rakétát és bombát repítő harci gépekkel kedveskedne Putyin a török rezsimnek

Publikálás dátuma
2019.07.18. 16:46

Fotó: VASILY MAXIMOV / AFP
Alig jelentette be Amerika, hogy Erdogan elnök országa nem kaphat több vadászgépet, Moszkva rögtön jelezte: szívesen benyomul a piaci résbe.
Oroszország kész Szu-35-ös vadászgépeket szállítani Törökországnak, ha Ankara érdeklődést mutat eziránt - jelentette ki Szergej Csermezov, az Csemezov, a fejlett technológia exportjára szakosodott Rosztyeh orosz állami vállalat vezetője. A török külügyminisztérium csütörtökön elítélte a Fehér Ház szerdai bejelentését, miszerint az Egyesült Államok kizárja Ankarát az F-35-ös harci repülőgépek fejlesztési programjából az Sz-400-as orosz légvédelmi rendszer beszerzése miatt. Ankara közleményben felszólította Washingtont, hogy álljon el ettől a "hibás" lépéstől, mert "gyógyíthatatlan sebeket ejt vele" stratégiai partnerségükön. Washington szerint lehetetlenné teszi Törökország további részvételét az amerikai F-35-ös vadászbombázó gépek fejlesztési programjában, hogy orosz gyártmányú rakétavédelmi rendszereket vásárol. "Az F-35-ös nem fér meg egy orosz hírszerzési platformmal, amelyet arra fognak használni, hogy adatokat gyűjtsenek a gép képességeiről" - állt a Fehér Ház szerdai közleményében.
Ankara ezzel kapcsolatban csütörtökön arra emlékeztetett, hogy korábban egy közös vizsgálóbizottság megalakítását javasolta a két rendszer összeférhetőségének ügyében, de az amerikai fél nem reagált a felvetésre. A nagy hatótávolságú, Sz-400-as rakétaelhárító rendszerek alkatrészei múlt péntek óta folyamatosan érkeznek az Ankara külterületén fekvő Mürted légitámaszpontra, még kiélezettebbé téve az utóbbi hónapokban már amúgy is feszült török-amerikai viszonyt. A 4++ generációs Szu-35-ösmultifunkcionális nehéz harci gépet a TASZSZ hírügynökség ismertetője szerint Szu-27-es alapján fejlesztették ki. Az egyszemélyes Szu-35Sz típusú repülő tömege 19 tonna, végsebessége 2,5 ezer kilométer. Fegyverzetéhez 30 milliméteres kaliberű légi ágyú és 8 tonnányi különböző típusú rakéta és légibomba tartozik. A Kommerszant című napilap márciusban azt közölte, hogy orosz légierő, amely idén és jövőre mintegy húsz Szu-35-öst kap, eddig tíz ilyen gépet állított hadrendbe. A lap akkori értesülése szerint Oroszország mintegy 2 milliárd dollárért húsznál több Szu-35-öst ad el Egyiptomnak; a vásárlásáról 2018-ban állapodtak meg, a szállítás pedig a tervek szerint 2020-2021-ben kezdődik meg.
Török felségjelzésű F-35-ös a Lockheed Martin Forth Worth-i központjában
Fotó: Atilgan Ozdil / 2018 Anadolu Agency
Szerző
Frissítve: 2019.07.18. 16:52

Szeparatizmussal vádolja Ukrajna külügyminiszter-helyettese a kárpátaljai magyarokat

Publikálás dátuma
2019.07.18. 14:21

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Jevhen Bozsok a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által kiadott, Kárpátalja című hetilap legfrissebb számában megjelent térkép miatt emelt szót.
Az ukrán külügyminisztérium a főügyészséghez és az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU) fordult azzal a kéréssel, hogy indítson eljárást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által kiadott, Kárpátalja című hetilap legfrissebb számában megjelent térkép miatt, amelyen Kárpátalja megye egy részét úgy ábrázolják, mintha Magyarországhoz tartozna - írja az MTI az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva, amely Jevhen Bozsok külügyminiszter-helyettesnek a Twitteren közzétett bejegyzését idézi.
„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Kárpátalja című lapjának első oldalán +Talpra, magyar!+ szlogen alatt Ukrajna egyes területeinek Magyarországhoz tartozását illusztrálják. Ez szeparatizmus!

Az ukrán főügyészségnek és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak eljárást kell indítania ellene. Az erre vonatkozó leveleket megírtam” – írta Bozsok a Twitteren. 
A hetilap a kárpátaljai magyarságot a vasárnap sorra kerülő előrehozott parlamenti választásokon való részvételre buzdító címlappal jelent meg csütörtökön, egy Kárpátalja megyét ábrázoló térképpel, amelyen három választási kerületet, amelyekben magyar jelöltek indulnak, pirosra, fehérre és zöldre színeztek. 
A térképen a következő felirat olvasható: „Talpra, magyar! Július 21-én menjünk el szavazni!"

Szerző
Témák
Ukrajna

Felgyújtottak egy japán filmstúdiót – többen meghaltak

Publikálás dátuma
2019.07.18. 10:23

Fotó: Naoya Masuda / AFP/Yomiuri
A tűzben az elkövető is megsérült, őt szintén kórházba szállították.
Harminc ember meghalt Kiotóban egy filmstúdióban gyújtogatás miatt kitört tűzvészben csütörtökön.  Szatosi Fudzsivara, a kiotói tűzoltóság képviselője hozzátette, hogy harminchat embert szállítottak kórházba.     Beszámolók szerint
a stúdióba egy férfi rontott be, és egyelőre ismeretlen folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta.

A tűzben az elkövető is megsérült, őt szintén kórházba szállították. A hatóságok értesülése szerint a tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám legtöbbjüknek sikerült kimenekülnie. Hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy az épületből robbanásokat hallottak. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta. Az NHK japán televíziós csatorna több felvételt közölt a helyszínről, ezeken sűrű füst veszi körbe a stúdiót.   
A csatorna értesülései szerint az elkövető egy 41 éves férfi volt, aki tette elkövetésekor azt kiabálta: „Haljatok meg!”.

A hírt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, a rendőrség részéről csak azt közölték, hogy a gyújtogató jelenleg nincs kihallgatható állapotban. 
A helyszínen több kést is találtak.

Abe Sindzo japán miniszterelnök Twitter-bejegyzésében szörnyűségnek nevezte a gyújtogatást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családja felé. A Kyoto Animation nevű céget 1981-ben alapították, és számos, a fiatalok körében népszerű animációs film fűződik a nevéhez.
Szerző
Témák
japán tűz
Frissítve: 2019.07.18. 14:51