Az ukrán külügy ráküldi az ügyészséget és a biztonsági szolgálatot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségre

Publikálás dátuma
2019.07.18. 19:05

Fotó: SERGIY GUDAK / AFP
A hivatalos verzió magyar szeparatizmusról szól - a magyar zászló színeinek használata miatt.
Ukrajna Külügyminisztériuma kéri a Legfőbb Ügyészséget (GPU) és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), indítson eljárást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség hetilapja, a Kárpátalja illusztrációja miatt, amelyen a térkép egyes ukrán területeket állítólag Magyarország részeként tüntet fel, írja a karpataljalap.net. „A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség társadalmi szervezet Kárpátalja hetilapjának címlapján „Talpra, magyar!” jelszóval egy sor ukrán területet Magyarországhoz tartozóként mutattak be. Szeparatizmus! A GPU-nak és az SZBU-nak eljárást kell indítania. Aláírtam a leveleket” – írta Jevhen Bozsok külügyminiszter-helyettes a Twitteren.  
Mint ismeretes, július 21-én Ukrajnában parlamenti választásokra kerül sor, és a kárpátaljai magyar szervezetek vezetői egyéni választókerületekben indulnak. És valóban, a Kárpátalja megyének a hetilap címlapján megjelent térképén néhány választókerületet a magyar zászló színeivel jelöltek. A hír ugyanakkor nem tér ki arra, hogy a magyar nemzeti színekkel a lap a 68-as, a 69-es és 73-as választókerületek magyarok által is lakott területeit jelölte meg, aminek így semmi köze a szeparatizmushoz.
Szerző

A demokraták leszavazták a Trump elmozdítását célzó demokrata indítványt

Publikálás dátuma
2019.07.18. 18:46

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Nancy Pelosi szerint nem a bűnvádi eljárás az, amivel le kell venni az elnököt a politikai sakktábláról, így is hat bizottság dolgozik azon, hogy bizonyítsa, hogy Trump visszaélt a hatalmával.
Az amerikai képviselőház „hozta a papírformát”, és lesöpörte az asztalról azt a javaslatot, hogy indítsák meg a Donald Trump hivatalból való eltávolítását célzó bűnvádi eljárást. Az indítványt Al Green texasi demokrata párti képviselő terjesztette elő, de az ellenzéki többségű testület 332-95 arányban elutasította. Maga a demokrata párti képviselőházi elnök, Nancy Pelosi, valamint a demokraták több vezető politikusa is a republikánusokkal együtt voksolt a beadvány ellen. Az elnök elmozdítására irányuló bűnvádi eljárás (impeachment) formailag jogi, valójában azonban vastagon politikai eszköz. Jogi jelleget az kölcsönöz neki, hogy akkor indítható, ha az elnökkel szemben hazaárulás, vesztegetést vagy más főbenjáró bűncselekmény, illetve vétség gyanúja merül fel. Az elbírálás ugyanakkor nem a bíróság, hanem a kétkamarás törvényhozás, a kongresszus joga, ami világossá teszi az impeachment politikai jellegét. A párthatárokon túllépő egyetértés persze létrejöhet a kongresszusban, de csak akkor, ha az elnök ellen cáfolhatatlan bizonyítékok szólnak. A demokraták jelenleg többségben vannak a képviselőházban, ami elvben elég lehet az impeachment megindításához, de kevés az elnök tényleges elmarasztalásához, mert a másik kongresszusi kamarában, a szenátusban a republikánusok vannak többségben. Nancy Pelosi, aki képviselőházi elnökként a demokraták legmagasabb közhivatalt viselő politikusa, és ekként az ellenzékben levő párt de facto első számú politikaalakítója, már korábban kifejtette: nem tartja időszerűnek az elnök elleni eljárás megindítását. Most pedig, mielőtt szavaztak volna a Trump elleni impeachmenttel immár második alkalommal próbálkozó Al Green indítványáról, újságírók előtt azt hangoztatta Pelosi, hogy jelenleg is hat bizottságuk dolgozik a hatalommal való visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozása vádpontok alátámasztásán Donald Trumppal szemben. A demokraták nem egységesek az eddig rendelkezésükre álló adatok megítélésében: Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának a vezetője például egyetértett volna az impeachment megindításával. A demokraták lényegében 2017 januári hivatalba lépése óta próbálnak jogi „fogást találni” a repubikánus elnökön. Vizsgálódásaikat arra alapozták, hogy Trump 2016-os elnökválasztási kampánystábjának felettébb gyanús kapcsolatai voltak Moszkvával.
Témák
USA

Milliók adatai szivárogtak ki - a háttérben felsejlik az orosz cég, amelyik a magyar nemzeti konzultáció adataihoz is hozzájutott

Publikálás dátuma
2019.07.18. 18:33

Bulgáriában egy hackertámadással adatok milliói kerültek napvilágra, a szivárogtatás mértéke még nem is teljesen világos. A szófiai lapok hétfőn e-mailben kaptak óriási mennyiségű adatot, amelyeket állítólag a pénzügyminisztérium szerverein tároltak. A mediapool.bg hírportál arról számolt be, hogy az orosz Yandex szolgáltató révén küldték el az anyagokat, s összesen 57 csatolmány szerepelt a levélben. Egyebek mellett olyan adatokról van szó, hogy a bolgár állampolgárok mekkora pénzt fizettek be a társadalombiztosításnak, mekkora fizetést kapnak. Egyes értesülések szerint az adatlopás által érintettek száma az ötmilliót is elérheti a hétmilliós országban. Az elküldött levélben ezt írták: „A kormányuk elmebeteg. Paródia, mennyire nem tartják biztonságban az adataikat”. A Nova televízió azt közölte, egy második emailt is kiküldtek, amelynek feladója orosz állampolgárnak mondta magát és azt állította, hogy már 2012 óta hozzáfért a pénzügyminisztérium szervereihez. Különösen érdekes az, mennyire lassan reagált a bolgár kormány: egy napnak kellett eltelnie, amíg bevallotta, hogy valóban kibertámadás történt. Bojko Boriszov miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, amelyen Vladiszlav Goranov pénzügyminiszter és Mladen Marinov belügyminiszter is részt vett. Goranov elismerte, valóban több millió bolgár állampolgár lehet érintett. Hozzátette azonban, hogy a kiszivárogtatott adatokból még nem tudnak messzemenő következtetéseket levonni az illető személy anyagi hátteréről. Marinov belügyi tárcavezető pedig nem tartotta kizártnak: az ügy összefüggésben áll azzal, hogy a kormány szinte órákkal a kiszivárogtatás előtt 1,2 milliárd euró értékben nyolc amerikai F-16-os vadászgépet rendelt meg, ami az orosz szálat valószínűsítené. A hatóságok a támadással egy 20 éves plovdivi számítógépes szakembert gyanúsítanak, aki egy szófiai, az internet biztonságával foglalkozó cégnél dolgozott. Amennyiben bűnösnek találnák, akár nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik. Emlékeztetőül: a kormány 2017-es nemzeti konzultációs honlapjának a forráskódja a Yandex nevű orosz internetes céghez vezet. Az „orosz google-ról” a BBC korábban feltárta, hogy az együttműködik az orosz titkosszolgálattal. Így a Yandex 2011-ben adatokat adott a KGB utódszervezetének, az FSZB-nek arról, hogy kik támogatták a cég online fizetési megoldásán keresztül Alexander Navalnij orosz ellenzéki vezetőt.