Leköpték és hasba rúgták - keresik a homofób támadót

Publikálás dátuma
2019.07.18. 20:57

Fotó: Markoszov Szergej
A Budapest Pride felvonulás után megverték a rendezvény egyik résztvevőjét. A rendőrség „közösség tagja elleni erőszak” miatt nyomoz.
 Friss kutatások alapján a magyarok csaknem fele érez empátiát a gyűlölet-bűncselekmények LMBTQI áldozatai iránt, de csak harmaduk szolidáris, ha egy résztvevőt a Budapest Pride kapcsán támadnak meg. A Háttér Társaság tudatosságnövelő kampányt indít – jelentette be a szervezet. A lakosság 62 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, „hagyni kell, hogy a meleg férfiak és a leszbikus nők szabadon éljék az életüket melegként és leszbikusként úgy, ahogy akarják”, csaknem fele (47 százaléka) tisztában van azzal, ha valakit olyan tulajdonsága miatt ér zaklatás vagy támadás, amin nem tud változtatni, annak a hatása súlyosabb, mint más bűncselekményeké – áll a Háttér Társaság tájékoztatójában. A Budapest Pride ürügyén történő erőszak kapcsán ugyanakkor csak az emberek 45 százaléka érezne erős empátiát, ha egy leszbikus nőt érne támadás, és csak 39, illetve 35 százalékuk, ha egy meleg férfit vagy egy transz embert támadnának meg szélsőségesek. Az adatok a Háttér Társaság 2018 végén készült kutatásából valók. A felmérés a Nevezd nevén a gyűlöletet – tudatosságnövelés az LMBTQI gyűlöletbűncselekmény-áldozatok támogatására elnevezésű projekt kapcsán készült. „Az idei Budapest Pride felvonulás után egy fiatalembert köptek le és rúgtak hasba ellentüntetők. Az áldozatot a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata képviseli, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz” – közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. „A gyűlölet-bűncselekmények elkövetői azt az üzenetet akarják közvetíteni, hogy a megtámadott csoport tagjainak nincs helye a társadalomban. Azok pedig, akik rendszeresen ezt az üzenetet kapják, félnek a kirekesztettségtől és az áldozattá válástól” – tette hozzá Sándor Bea ügyvivő. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a július 6-án, szombaton tartott Budapest Pride felvonulást: magán a rendezvényen nem történt ilyen támadás. Aznap legalábbis a rendőrség azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy a felvonuláson az ellentüntetők közül két főt, egy magyar és egy olasz állampolgárt állítottak elő. Az intézkedést megelőző szóváltás és lökdösődés során személyi sérülés nem történt. Aztán kiderült, hogy a Háttér Társaság által említett esetben is van már gyanúsított. A támadásról szóló hírre reagálva a rendőrség arról tájékoztatta lapunkat, hogy az említett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást folytat közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt: egy férfit július 8-án gyanúsítottként hallgattak ki. A megalapozott gyanú szerint a férfi a rendezvényt követően egy másik férfit bántalmazott.  
Szerző
Témák
homofóbia
Frissítve: 2019.07.19. 07:04

Tizenötödszörre szólították fel a magyar kormányt, hogy ne éheztessen menekülteket

Publikálás dátuma
2019.07.18. 20:49
Menedékkérő gyerekek a tranzitzónában
Fotó: Segesvári Csaba / AFP
Az ételmegvonás az idegenrendészet egy trükkje lehet, a strasbourgi bíróság rendszeresen tiltakozik az eljárás miatt.
A Helsinki Bizottság számolt be arról, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának immáron tizenötödször (!) kellett felszólítani a magyar kormányt arra, hogy adjon enni a tranzitzónákban fogva tartott embereknek- írja a 444.hu.
Mint írják, most egy fiatal iraki férfit próbáltak kiéheztetni a hazai hatóságok, és arra kényszeríteni, hogy mondjon le mindenféle itteni eljárásról.  A jogvédő szervezet beszámolója szerint tavaly augusztus óta összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A Magyar Helsinki Bizottság mindannyiszor azonnali beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is.
A mostani magyarországi gyakorlatot élesen kritizálták az utóbbi időben nemzetközi szervezetek, eljárást indított az Európai Bizottság is az ügyben, legutóbb pedig az Európa Tanács gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgáló szervezete marasztalta el Magyarországot. Utóbbi szervezet például azért, mert 14-18 éves, kísérő nélküli fiatalkorúakat zárnak össze felnőttekkel a zónában - jegyzi meg a hírportál. Magyarország a dél felől érkező menekülteket a szerb határon kialakított két tranzitzónában fogadja, ahol ügyük elbírálásáig tartják őket – a szerb oldal felé elhagyhatják a tábort. Amennyiben elutasítják a kérelmüket, de fellebbeznek a döntés ellen, akkor a másodfokú eljárás végéig a zónában tartott felnőttek már nem feltétlenül kapnak ennivalót, sejthetően azért, hogy elálljanak szándékuktól. Nemrég Szél Bernadett független képviselő adott be egy törvénymódosítást, mellyel ezt az embertelen bánásmódot tenné lehetetlenné.  
Szerző

Sorozatban buktak le a taxisok a Belvárosban

Publikálás dátuma
2019.07.18. 19:28

Fotó: police.hu
Egy csomó taxist is elkaptak a hatóságok hétvégi akciója közben: volt, aki úgy fuvarozott, hogy a kormányhoz se ülhetett volna.
Ismét nagy razziát tartottak a hétvégén a bulinegyedben: ez már a nyolcadik ilyen nagy ellenőrzés, így nem kapott különösebb visszhangot, hogy a rendőrség a helyi rendészekkel és a NAV munkatársaival együtt több száz gyalogost és autóst ellenőrzött az V.-VII. kerület bulisabb utcáiban. 
A vizsgálat ugyanakkor kiterjedt a taxisokra is, akik különösen nagy számban buktak le: mint a Népszava megtudta, a hatóságok 27 taxis vállalkozót ellenőriztek, és 11 esetben indítottak tettek feljelentést vagy szabtak ki bírságot. A lebuktatott sofőrök közül a BRFK tájékoztatása szerint
volt olyan, aki eltiltás hatálya alatt vezetett, másokat pedig közlekedési szabálysértés miatt büntettek.

A NAV a razzia során négy szabálysértést jegyzett fel, főként online pénztárgéppel kapcsolatos visszaéléseket – és lehettek átfedések is, azaz egy taxist akár mindkét hatóság megbüntethetett.
A 11 szabálysértés kiugróan magas számnak tűnik, amikor tudható, hogy a mintegy 250 szombaton megállított járókelő közül csak tíz ellen indult valamilyen rendőrségi eljárás. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét; Metál a július 12-i razziáról nem hallott, de híre nem érte meglepetésként.
„Rendszeresek az ilyen, a BKK és az innovációs tárca felügyeletével zajló ellenőrzések és örülünk is ennek. A hatósági vizsgálatokat ugyanis éppen a taxis szakmai érdekképviseletek, kamarák kérték, az utasok, a turizmus és a szakma védelmében” - mondta az elnök, aki szerint ilyenkor mindenki célkeresztbe került, a független magántaxisok és a fuvarszervezőhöz köthető vállalkozók egyaránt.
Metál Zoltán hangsúlyozta, a több száz rajtaütés-szerű vizsgálat során  csupán 5-10 százalékában szoktak problémát találni a hatóságok – a statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy zömében a független szolgáltatókkal akadnak bajok. 
A fenti példa ugyan ennél jóval nagyobb, 40 százalékos arányt mutat, de Metálnak erre is van magyarázata: a rendőrök itt szerinte kifejezetten a bulinegyedre és az ott turistákat hajtó taxis hiénákra koncentráltak, ilyenkor pedig természetszerű, hogy sokan lebuknak.

A razziák közben pedig sok minden előkerülhet: van akinél drogot találnak, mások „kapcsolt szolgáltatásként” prostituáltakhoz viszik az utast – mondta az érdekképviselet elnöke, megjegyezve: sok az áltaxis is, olyanok, akik bérelnek valahonnan egy sárga autót, de hivatalosan semmi közük a taxizáshoz.
Pár napja írtuk meg, hogy a taxisok felügyeletét is ellátó Innovációs és Technológiai Minisztérium május óta 35 taxi rendszámát vonta be valamilyen visszaélés vagy hiányosság miatt; a szabálysértők többségét -26 sofőrt - pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren kapták el, igaz a bulinegyedes razziánál jóval nagyobb merítésből.
Szerző