homofóbia;

Leköpték és hasba rúgták - keresik a homofób támadót

A Budapest Pride felvonulás után megverték a rendezvény egyik résztvevőjét. A rendőrség „közösség tagja elleni erőszak” miatt nyomoz.

 Friss kutatások alapján a magyarok csaknem fele érez empátiát a gyűlölet-bűncselekmények LMBTQI áldozatai iránt, de csak harmaduk szolidáris, ha egy résztvevőt a Budapest Pride kapcsán támadnak meg. A Háttér Társaság tudatosságnövelő kampányt indít – jelentette be a szervezet.

A lakosság 62 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, „hagyni kell, hogy a meleg férfiak és a leszbikus nők szabadon éljék az életüket melegként és leszbikusként úgy, ahogy akarják”, csaknem fele (47 százaléka) tisztában van azzal, ha valakit olyan tulajdonsága miatt ér zaklatás vagy támadás, amin nem tud változtatni, annak a hatása súlyosabb, mint más bűncselekményeké – áll a Háttér Társaság tájékoztatójában.

A Budapest Pride ürügyén történő erőszak kapcsán ugyanakkor csak az emberek 45 százaléka érezne erős empátiát, ha egy leszbikus nőt érne támadás, és csak 39, illetve 35 százalékuk, ha egy meleg férfit vagy egy transz embert támadnának meg szélsőségesek.

Az adatok a Háttér Társaság 2018 végén készült kutatásából valók. A felmérés a Nevezd nevén a gyűlöletet – tudatosságnövelés az LMBTQI gyűlöletbűncselekmény-áldozatok támogatására elnevezésű projekt kapcsán készült.

„Az idei Budapest Pride felvonulás után egy fiatalembert köptek le és rúgtak hasba ellentüntetők. Az áldozatot a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata képviseli, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz” – közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. „A gyűlölet-bűncselekmények elkövetői azt az üzenetet akarják közvetíteni, hogy a megtámadott csoport tagjainak nincs helye a társadalomban. Azok pedig, akik rendszeresen ezt az üzenetet kapják, félnek a kirekesztettségtől és az áldozattá válástól” – tette hozzá Sándor Bea ügyvivő.

A rendőrség nagy erőkkel biztosította a július 6-án, szombaton tartott Budapest Pride felvonulást: magán a rendezvényen nem történt ilyen támadás. Aznap legalábbis a rendőrség azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy a felvonuláson az ellentüntetők közül két főt, egy magyar és egy olasz állampolgárt állítottak elő. Az intézkedést megelőző szóváltás és lökdösődés során személyi sérülés nem történt.

Aztán kiderült, hogy a Háttér Társaság által említett esetben is van már gyanúsított. A támadásról szóló hírre reagálva a rendőrség arról tájékoztatta lapunkat, hogy az említett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást folytat közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt: egy férfit július 8-án gyanúsítottként hallgattak ki. A megalapozott gyanú szerint a férfi a rendezvényt követően egy másik férfit bántalmazott.