Előfizetés

Sorozatban buktak le a taxisok a Belvárosban

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.18. 19:28

Fotó: police.hu
Egy csomó taxist is elkaptak a hatóságok hétvégi akciója közben: volt, aki úgy fuvarozott, hogy a kormányhoz se ülhetett volna.
Ismét nagy razziát tartottak a hétvégén a bulinegyedben: ez már a nyolcadik ilyen nagy ellenőrzés, így nem kapott különösebb visszhangot, hogy a rendőrség a helyi rendészekkel és a NAV munkatársaival együtt több száz gyalogost és autóst ellenőrzött az V.-VII. kerület bulisabb utcáiban. 
A vizsgálat ugyanakkor kiterjedt a taxisokra is, akik különösen nagy számban buktak le: mint a Népszava megtudta, a hatóságok 27 taxis vállalkozót ellenőriztek, és 11 esetben indítottak tettek feljelentést vagy szabtak ki bírságot. A lebuktatott sofőrök közül a BRFK tájékoztatása szerint
volt olyan, aki eltiltás hatálya alatt vezetett, másokat pedig közlekedési szabálysértés miatt büntettek.

A NAV a razzia során négy szabálysértést jegyzett fel, főként online pénztárgéppel kapcsolatos visszaéléseket – és lehettek átfedések is, azaz egy taxist akár mindkét hatóság megbüntethetett.
A 11 szabálysértés kiugróan magas számnak tűnik, amikor tudható, hogy a mintegy 250 szombaton megállított járókelő közül csak tíz ellen indult valamilyen rendőrségi eljárás. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét; Metál a július 12-i razziáról nem hallott, de híre nem érte meglepetésként.
„Rendszeresek az ilyen, a BKK és az innovációs tárca felügyeletével zajló ellenőrzések és örülünk is ennek. A hatósági vizsgálatokat ugyanis éppen a taxis szakmai érdekképviseletek, kamarák kérték, az utasok, a turizmus és a szakma védelmében” - mondta az elnök, aki szerint ilyenkor mindenki célkeresztbe került, a független magántaxisok és a fuvarszervezőhöz köthető vállalkozók egyaránt.
Metál Zoltán hangsúlyozta, a több száz rajtaütés-szerű vizsgálat során  csupán 5-10 százalékában szoktak problémát találni a hatóságok – a statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy zömében a független szolgáltatókkal akadnak bajok. 
A fenti példa ugyan ennél jóval nagyobb, 40 százalékos arányt mutat, de Metálnak erre is van magyarázata: a rendőrök itt szerinte kifejezetten a bulinegyedre és az ott turistákat hajtó taxis hiénákra koncentráltak, ilyenkor pedig természetszerű, hogy sokan lebuknak.

A razziák közben pedig sok minden előkerülhet: van akinél drogot találnak, mások „kapcsolt szolgáltatásként” prostituáltakhoz viszik az utast – mondta az érdekképviselet elnöke, megjegyezve: sok az áltaxis is, olyanok, akik bérelnek valahonnan egy sárga autót, de hivatalosan semmi közük a taxizáshoz.
Pár napja írtuk meg, hogy a taxisok felügyeletét is ellátó Innovációs és Technológiai Minisztérium május óta 35 taxi rendszámát vonta be valamilyen visszaélés vagy hiányosság miatt; a szabálysértők többségét -26 sofőrt - pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren kapták el, igaz a bulinegyedes razziánál jóval nagyobb merítésből.

Újabb bűncselekményekkel gyanúsíthatják meg a tyukodi polgármestert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 18:28
A tyukodi községháza
Fotó: Google Street View
Korábban már rabosították a férfit, mert a gyanú szerint zaklatta a falu anyakönyvvezetőjét, a rendőrség azonban további bűncselekményre utaló nyomokat is talált.
Elkülönítik a tyukodi polgármesterrel szemben folyó eljárásokat egymástól, mert több bűncselekmény gyanúja merült fel. Az erről szóló két júliusi rendőrségi határozat a 168 Óra birtokába került. C. Józsefet Németh-Kiss Pálma, a falu anyakönyvvezetője jelentette fel 2017 júniusában azzal az indokkal, hogy a polgármester rendszeresen molesztálta őt. Állítása szerint 2017 májusában a férfi az önkormányzat épületében fogdosta és a sarokba szorította, a karját megszorította, amellyel 8 napon belül okozó sérülést okozott az asszonynak. Németh-Kiss Pálma állításait tanú, orvosi lelet és poligráfos vizsgálat is alátámasztotta. A polgármester Fidesz-tagságát a botrány kirobbanása után felfüggesztették.
Az ügyben a Csengeri Rendőrörs szeméremsértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelyet 2018 februárjában bizonyítottság hiányában megszüntetett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azonban elrendelte a nyomozás folytatását, az ügy ezután a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságon folytatódott. A férfit itt hallgatták ki először gyanúsítottként, rabosítását követően -írja a lap.
Németh-Kiss Pálma idén májusban indítványozta, hogy a rendőrség hallgasson meg tanúként több olyan személyt, akik arról tudnak nyilatkozni, hogy a feljelentés óta a polgármester folyamatosan, minden eszközzel, hatalmával visszaélve próbálja elbocsáttatni őt munkahelyéről. Az eljárás során azonban újabb bűncselekmények gyanúja merült fel. 
A Tyukodi Közös Önkormányzati Hivatal korábbi jegyzője kihallgatása alatt azt nyilatkozta, hogy a polgármester több alkalommal arra kérte, illetve utasította őt, hogy szüntesse meg a jogviszonyát Németh-Kiss Pálmának.

 A jegyző ezeket a kéréseket visszautasította, mire állítása szerint C. József azzal fenyegette meg őt, hogy úgy fog járni, mint a korábbi jegyző, akit szintén elbocsátott.
Németh-Kiss Pálma állítása szerint a 2017. májusi eset óta a polgármester napi szinten gyakorolta vele szemben a hivatali visszaélést, zsarolta és fenyegette őt, lelki terror alatt és félelemben tartva őt. Elmondása szerint bosszúból nem hosszabbították meg lánya szerződését az óvodában, és a férfi folyamatosan azon dolgozik, hogy eltávolítsa az asszonyt a hivatalból.
A rendőrség egy másik, ugyancsak júliusi határozatában is elkülönítésről is rendelkezett. Eszerint Németh-Kiss Pálma májusi nyilatkozatában közölte, hogy egy alkalommal munkahelyén telefonon zaklatták, illetve a feljelentést követően autóval utazott haza, amikor a polgármester le akarta szorítani az útról az autójával. Elmondása szerint az autója gumijába szeget ütöttek, lánya autóján az ékszíjat elvágta valaki, a lakása hátsó kertjének kisajtóját kétszer szándékosan összetörték. 
Németh-Kiss Pálma pár éve megözvegyült, kisebbik gyermekét egyedül neveli. Ügyvédje elmondása szerint az asszony a feljelentés óta minden nap ki van téve atrocitásoknak. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy a polgármester ősszel indul-e a választásokon. A 168 Óra cikkében az ugyanakkor nem szerepel, hogy a fenti estekről megkérdezték volna az érintettet, C. Józsefet is.

Magyarország lényegében arra szavazott, hogy a menekültek inkább fulladjanak a tengerbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 17:41
Egy menekült, akit az utolsó pillanatban mentett ki egy német hajó a Földközi-tengerből
Fotó: ALESSIO PADUANO / AFP
Önkénteseket keresett az EU, akik között el lehetne osztani a tengerből mentett menekülteket. A V4-ek megfúrták a közös nyilatkozatot, és büszkék is rá.
Megvétózták az EU-tagországok belügyminisztereinek közös nyilatkozatát a V4 tagállamai, köztük Magyarország – idézi a hvg.hu a Belügyminisztérium bejelentését. Mint a belügyi tárca írta, a mai helsinki informális találkozón „a bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek arra, hogy közös nyilatkozatot fogadtassanak el, amely kimondaná, hogy a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását”.
A V4 országok - köztük Magyarország - elutasították a nyilatkozatot, mert álláspontjuk szerint nem megszervezni kell a bevándorlást, hanem megállítani. Az ülésen résztvevő Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: „megdöbbentő, hogy a bevándorláspártiak újabb és újabb kísérletet tesznek arra, hogy saját akaratukat és a migránsok betelepítését rákényszerítsék a tagállamokra”. A mai BIÜT ülésen a visegrádi országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) újra megmutatták, hogy egységes és erős álláspontot képviselnek, és ezáltal a közép-európai emberek hangja is egyre erősebben hallatszik az uniós döntéshozatalban – végződött a közlemény.
És hogy pontosan miről tárgyaltak az uniós belügyminiszterek, amit a közlemény nem említ? Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyi tárcavezetője szerint
arra kerestek állandó megoldást, hogyan lehetne megakadályozni, hogy emberek haljanak meg a Földközi-tengeren.

A térség ugyanis – ahogy korábban Ursula von der Leyen kedden megválasztott bizottság elnök is fogalmazott – a világ egyik leghalálosabb határszakasza. „Nem hagyhatjuk, hogy az emberek megfulladjanak, ki kell találnunk valamit az ad-hoc megoldások helyett” – mondta a finn politikus.
Szombaton csaknem kétszáz menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből a líbiai partoknál, illetve Marokkó és Spanyolország között az Alborán-tengeren.
Január óta 11 ezer migráns jutott el Afrikából Spanyolországba, 203 életét vesztette a tengeren

a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) július 10-i adatai szerint.