razzia;taxisok;Metál Zoltán;

Sorozatban buktak le a taxisok a Belvárosban

Egy csomó taxist is elkaptak a hatóságok hétvégi akciója közben: volt, aki úgy fuvarozott, hogy a kormányhoz se ülhetett volna.

Ismét nagy razziát tartottak a hétvégén a bulinegyedben: ez már a nyolcadik ilyen nagy ellenőrzés, így nem kapott különösebb visszhangot, hogy a rendőrség a helyi rendészekkel és a NAV munkatársaival együtt több száz gyalogost és autóst ellenőrzött az V.-VII. kerület bulisabb utcáiban. 

A vizsgálat ugyanakkor kiterjedt a taxisokra is, akik különösen nagy számban buktak le: mint a Népszava megtudta, a hatóságok 27 taxis vállalkozót ellenőriztek, és 11 esetben indítottak tettek feljelentést vagy szabtak ki bírságot. A lebuktatott sofőrök közül a BRFK tájékoztatása szerint

volt olyan, aki eltiltás hatálya alatt vezetett, másokat pedig közlekedési szabálysértés miatt büntettek.

A NAV a razzia során négy szabálysértést jegyzett fel, főként online pénztárgéppel kapcsolatos visszaéléseket – és lehettek átfedések is, azaz egy taxist akár mindkét hatóság megbüntethetett.

A 11 szabálysértés kiugróan magas számnak tűnik, amikor tudható, hogy a mintegy 250 szombaton megállított járókelő közül csak tíz ellen indult valamilyen rendőrségi eljárás. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét; Metál a július 12-i razziáról nem hallott, de híre nem érte meglepetésként.

„Rendszeresek az ilyen, a BKK és az innovációs tárca felügyeletével zajló ellenőrzések és örülünk is ennek. A hatósági vizsgálatokat ugyanis éppen a taxis szakmai érdekképviseletek, kamarák kérték, az utasok, a turizmus és a szakma védelmében” - mondta az elnök, aki szerint ilyenkor mindenki célkeresztbe került, a független magántaxisok és a fuvarszervezőhöz köthető vállalkozók egyaránt.

Metál Zoltán hangsúlyozta, a több száz rajtaütés-szerű vizsgálat során  csupán 5-10 százalékában szoktak problémát találni a hatóságok – a statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy zömében a független szolgáltatókkal akadnak bajok. 

A fenti példa ugyan ennél jóval nagyobb, 40 százalékos arányt mutat, de Metálnak erre is van magyarázata: a rendőrök itt szerinte kifejezetten a bulinegyedre és az ott turistákat hajtó taxis hiénákra koncentráltak, ilyenkor pedig természetszerű, hogy sokan lebuknak.

A razziák közben pedig sok minden előkerülhet: van akinél drogot találnak, mások „kapcsolt szolgáltatásként” prostituáltakhoz viszik az utast – mondta az érdekképviselet elnöke, megjegyezve: sok az áltaxis is, olyanok, akik bérelnek valahonnan egy sárga autót, de hivatalosan semmi közük a taxizáshoz.

Pár napja írtuk meg, hogy a taxisok felügyeletét is ellátó Innovációs és Technológiai Minisztérium május óta 35 taxi rendszámát vonta be valamilyen visszaélés vagy hiányosság miatt; a szabálysértők többségét -26 sofőrt - pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren kapták el, igaz a bulinegyedes razziánál jóval nagyobb merítésből.