Befolyásért pénzt

Egy világ dőlhetett össze azokban, akik afféle modern Robin Hoodnak tartották Julian Assange-ot. A WikiLeaks alapítójáról ugyanis kiderült a minap, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás idején a Kreml megbízásából hozott nyilvánosságra bizonyos információkat, melyek a demokraták elnökjelöltjére nézve kompromittálóak voltak. 
Szó se róla: a magyar demokratikus ellenzék némiképp hálás lehet Assange-nak, hiszen az általa nyilvánosságra hozott egyik amerikai diplomáciai távirat Orbán Viktort sem tüntette fel éppen jó fényben. Másrészt viszont igencsak riasztó lehet számunkra is az Assange-jelenség. A minden jel szerint orosz zsoldban álló WikiLeaks-alapító valóságos dezinformációs központtá alakította Ecuador londoni nagykövetségét, ahol a letartóztatás elől menekülve hét esztendeig kénytelen volt meghúzni magát. Assange védekezése, miszerint Donald Trumpra nézve nem volt terhelő bizonyítéka, körülbelül annyira vehető komolyan, mint idehaza az Állami Számvevőszék elnökének magyarázata arra, miért kizárólag az ellenzéki pártokat sújtja horribilis összegű bírságokkal. Az ecuadori hírszerzés által is megerősített értesülés mindenesetre gyökeresen megváltoztatja a szólásszabadság bajnokaként aposztrofált kiszivárogtatóról kialakult képet.
Putyin egyik „trójai falova”, Assange tehát lelepleződött. A Kreml ura azonban nem adja fel egykönnyen, szívósan keresi tovább az észak-atlanti szövetség gyenge pontjait. Befolyásszerzésre leginkább azokat az európai országokat tartja alkalmasnak, melyeknek populista vezetői alighanem már a közeljövőben kénytelenek lesznek új pénzforrás után nézni, hogy autokratikus rendszerüket finanszírozhassák. Az Európai Parlamentben végbement politikai átrendeződés, a föderációpártiak előretörése új helyzetet teremtett többek között Orbán Viktor számára is. Amennyiben az uniós támogatások folyósítását ténylegesen a jogállamiság kritériumainak érvényesüléséhez kötik a tagállamokban, illetve az OLAF kontrollálhatja a szóban forgó pénzek elosztását a hazai gazdaság szereplői között, egyszeriben hoppon maradhat a magyar kormányfő gondosan felépített klientúrája. 
És itt jönnek képbe az oroszok. Nem véletlen, hogy az egyes hozzáértők által kémfészeknek tartott Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) a közelmúltban Budapestre helyezte át székhelyét. Az orosz hátterű IIB alkalmazottai gyakorlatilag diplomáciai mentességet élveznek nálunk, vagyis egy kétes függetlenségű pénzintézet akár más jellegű tevékenységet is végezhet a magyar hatóságoktól nem zavartatva, egy EU- és NATO-tagállam fővárosában. Fantasztikusan hangzik, de akár az is előfordulhat, hogy a következő amerikai elnökválasztásba való beavatkozást a magyar fővárosban fogják koordinálni Julian Assange utódai. 
Szerző
Beck Tamás publicista
Frissítve: 2019.07.19. 09:37

A pörgés foglyai

Régen kávét ittam, nagyon sokat, de ez már a múlté - dörmögött bele a kamerába a világhírű színész, miközben a piacvezető magyar energiaitalgyártó cég fő termékét reklámozta. Bruce Willis reklámcelebként fel is hörpintette a doboz tartalmát. A tíz órás New York-i forgatás során annyit ivott belőle, hogy a rendező kénytelen volt leállítani, mert az egészségét - s persze a film sikerességét - féltette tőle. Átszoktatták az ásványvízre, elvégre ha az ember már elmúlt 60, jól teszi, ha vigyáz magára. Vagy ha nem, hát jó, ha vannak őrzőangyalai, mint az aggodalmaskodó reklámfilmrendező.
Az Amerikában befutott sztárt - ez is ritkaságszámba megy - a magyar mentalitás megtestesítőjeként használták. A legfrissebb piaci adatok ugyanis azt bizonyítják, hogy honfitársaink a környező országok népeit messze lepipálva, olyannyira nem képesek spontán pörögni, hogy függővé váltak a koffeines italoktól. Hiába srófolja egyre feljebb az árukat a különadó, egyetlen esztendő alatt 32 milliárd forintot hagytak értük a boltokban, 171 millió palack tartalma gurult le a torkokon. 
Aligha tévedünk: korunk legjobb üzleteinek egyike ez! A világpiacot uraló osztrák vörös bika marketingjéből telik önálló csapat indítására a Forma1-ben, és szponzorációra a műrepülő versenyeken is.
Az energiaitalokra azonban ráragasztották az egészségkárosító bélyeget, a betiltás határára jutottak. Ám láss csodát, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság mégis kijelentette: "összetevőik a fogyasztás szempontjából biztonságosak." A toxikológiai tapasztalatok viszont ennek ellentmondanak, és nem csak azoknál, akik túlzott koffeinbevitelnél többre vállalkoznak. A Magyar Élelmiszerkönyv ennek ellenére óvatos. Összeállítói számára nem ismeretes az energiaital fogalma, legfeljebb a koffein (taurin) tartalmú, szénsavas üdítőitalé. Ki érti ezt?
Szerző
Bonta Miklós
Frissítve: 2019.07.19. 09:38

A brüsszeli hölgy

Végül is úgy történt minden, ahogy történnie kellett. A május 26-i EU-parlamenti választás után másfél hónappal a győztes Néppárthoz tartozó CDU – Merkel kancellár régi munkatársa és hosszú kormányzati tapasztalattal rendelkező – politikusa, Ursula von der Leyen fajsúlyos jelöltként jelent meg hirtelen a kontinentális közélet legmagasabb szintű fórumán. Megválasztása előtt (!) egy nappal lemondott kormányzati tisztségéről (a Német Szövetségi Köztársaság védelmi minisztere volt), amely lépéssel egyrészt nagy kockázatot vállalt, másrészt igazolta erős európai elkötelezettségét. Fontos és jelzés értékű lépés volt, gondoljunk csak a hazai gyakorlatra, amikor a tisztségre pályázók csak akkor mondanak le régi hivatalukról, ha az újat már megszerezték. Ez a hölgy már megválasztása előtt megmutatta, hogy a tisztesség és a komoly ambíció jól megfér egymással. 
Július 16-án délelőtt olyan beszédet mondott három nyelven az Európai Parlamentben, hogy - Deutsch Tamás politikai szédelgő és a szélsőségesek kivételével – mindenki nagyot csettintett. Von der Leyen asszony elnöki poszthoz vezető útja ugyan nem volt teljesen sima (gondoljunk csak Weber és Timmermans hányattatásaira és a csúcsjelölti szisztéma megkontrázására), de a végeredmény – legalábbis pillanatnyilag – mindenképpen derűre ad okot. Az, hogy Deutsch néppárti bizottsági alelnök (ez azért vicc a köbön) és csapata nem lelkesedett, no, azon ne csodálkozzunk, hiszen társaival együtt pontosan érzi/tudja, hogy ezzel az asszonnyal nem lehet majd kukoricázni, és nem lehet majd úgy poénkodni, hogy „nőügyekkel nem foglalkozom". Lesznek itt bizony nőügyek, ezt már azzal is jelezte az új EB elnök, hogy határozott szándéka szerint a Bizottság fele nő, fele férfi lesz. Von der Leyen: „Garantálni fogom a teljes nemek közötti egyenlőséget a biztosok testületében. Ha a tagállamok nem javasolnak elegendő nőt, nem fogok habozni új neveket kérni”.
A szavazás előtti programbeszédében a jelölt európai szintű minimális bért és munkanélküli segélyt ígért. Arra is utalt, hogy indítványozza egy új alkotmányossági mechanizmus bevezetését is, amelynek értelmében évente minden tagállamban vizsgálni fogják a jogállami normák maradéktalan betartását. Hangsúlyozta, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása számára szent dolog, annak megsértése főben járó bűn. És amitől kiütést kaphattak a hazai jobboldal prominensei, hogy a brüsszeli bizottság elnök asszonya még 2012-ben kijelentette: az Egyesült Államokhoz, Németországhoz vagy Svájchoz hasonló szövetségi államot szeretne Európában is. Az Európai Egyesült Államok gondolatát Magyarországon csak egyetlen politikai párt, a Demokratikus Koalíció karolta fel és tűzte zászlajára. De az új elnök üzent a zöldeknek is: „A legsürgetőbb kihívásunk bolygónk egészséges megtartása. Ez korunk legnagyobb felelőssége és lehetősége. Azt akarom, hogy Európa 2050-re váljon az első klíma-semleges kontinenssé.” (Az erre vonatkozó paktumot vétózta meg a közeli múltban – a csehek és az észtek társaságában - a magyarok vezetője.) 
Elszántságot tükröznek az alábbi mondatok is: „Bárki, aki velem tart, hogy Európa egyre erősebbé váljon és virágozhasson, számíthat rám mint lelkes támogatóra. Mindazonáltal bárki, aki Európa gyengülését vagy megosztását akarja, vagy értékeit rabolni fogja, kíméletlen ellenfelet talál bennem.” Könnyen kikövetkeztethető, hogy ez a kemény megnyilatkozás elsősorban a romboló és zsaroló szerepben fellépő V4-es csapatnak szólt. 
„Brüsszelben születtem európaiként, és csak később derült ki számomra, hogy német vagyok és alsó-szászországi. Ezért csak egy lehetőség van számomra: Európa egyesítése és megerősítése.” 
Én mostantól hiszek a sorsszerűségben, nevezetesen abban, hogy az unió fővárosában hatvan évvel ezelőtt világra jött kislány - aki töretlen karrierjével párhuzamosan összetartotta népes famíliáját is – visszatérve szülővárosába az európai népek elkötelezett és progresszív vezetője lesz. Ismét nagycsaládot kell összetartania. Bízzunk állhatatosságában és sikerében!
Szerző
Dr. Dávid Ferenc
Frissítve: 2019.07.19. 09:39