Saját hatósága szállt szembe a kormánnyal a Nagy-korallzátonyért

Publikálás dátuma
2019.07.19. 13:46

Fotó: Stringer/Imaginechina / AFP
A Nagy-korallzátonyt veszélyeztető károsanyag-kibocsátás ügyében saját hatósága ment szembe az ausztrál kormánnyal.
A héten kiadott jelentésében a Nagy-korallzátony felügyeletéért felelős hatóság rámutat, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali visszaszorítására van szükség országos és globális szinten egyaránt ahhoz, hogy biztosítani lehessen a világörökségi helyszín jövőjét.
Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátony északi részét 2016-ban és 2017-ben is tömeges korallfehéredés sújtotta a klímaváltozás okozta óceánvíz-melegedés miatt. Az ország károsanyag-kibocsátása ennek ellenére négy éve folyamatosan növekszik, ami miatt számos kritika éri Scott Morrison miniszterelnök közelmúltban újraválasztott kormányát, amely az országban folyó szénbányászat támogatója.
A kormány hivatalos energiapolitikájában nem kapott helyett a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményben megfogalmazott emissziócsökkentés teljesítése és a szakértők megkérdőjelezik a kormány azon tervének kivitelezhetőségét, hogy a 2005-ös szinthez képest legkevesebb 26 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra.
A világ legnagyobb koralltelepét felügyelő hatóság a jelentésében hangsúlyozza, hogy 
"csakis a legerőteljesebb és leggyorsabb lépések révén lehet csökkenteni és korlátozni az éghajlatváltozásnak a korallzátonyra gyakorolt hatásait".

"A további korallpusztulás elkerülhetetlen, ugyanakkor minimalizálni lehet a globális hőmérséklet növekedésének a lehető legnagyobb mértékű korlátozásával"

- hangsúlyozták a szakemberek.

 A hatóság szerint amennyiben a károsanyag-kibocsátás jelenlegi mértéke nem csökken, akkor nagyjából 2035-re évtizedenként kétszer lehet majd tömeges korallfehéredésre számítani a térségben, a század közepére pedig évenként fog bekövetkezni a pusztító jelenség.
"Amennyiben a korallfehéredés rendszeresebbé és intenzívebbé válik, akkor a zátonyoknak nem lesz idejük regenerálódni és virágállatok által dominált rendszerekként fennmaradni"

- mutattak rá a szakemberek.

Szerző

Ágyba menekült az árvíz elől egy tigris (videó)

Publikálás dátuma
2019.07.19. 09:44

Fotó: AFP
Bejárták a közösségi oldalakat Indiában azok a felvételek, amelyek a Kaziranga nemzeti parkot elöntő árvíz elől egy falusi ház ágyán menedéket kereső bengáli tigrisről készültek.
Az ágyon heverő tigris fotóját az indiai vadvédelmi szolgálat (WTI) osztotta meg. Az állat csütörtök hajnalban egy hulladékgyűjtő otthonába menekült, amely az északkelet-indiai Kaziranga nemzeti park szélén áll - közölte Ratin Burman, a WTI illetékese. 
"A vadmacska a ház egyik szobájában talált menedékre, amely szerencsére abban az időben üres volt. A szomszédok hangokat hallva bekukucskáltak a szobába és megrémülve látták, hogy egy tigris vette birtokába, kellemesen ücsörögve az ágyon" - tette hozzá. Burman elmondta, megpróbálják az állatot lenyugtatni, hogy biztonságos helyre vigyék a vadonban.
Az Asszám államban lévő vadvédelmi terület 90 százaléka áll víz alatt, az állatok megpróbálnak magasabb helyre húzódni az ár elől. Illetékesek közölték, hogy legalább 54 vadállat, köztük 6 rinocérosz fulladt meg az árvízben.
A Dél-Ázsiát sújtó heves monszunesőzésekben több mint 250 ember vesztette életét és több millió ember veszítette el otthonát.
Szerző
Témák
tigris India

Strandolók tolták vízbe a partra vetődött hatalmas delfineket (videó)

Publikálás dátuma
2019.07.19. 09:13

Fotó: Sergio Hanquet/Biosphoto / AFP
Strandolók mentettek meg partra vetődött gömbölyűfejű delfineket az amerikai Georgia állam partjainál a hét elején.
Mintegy 50 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfint (Globicephala macrorhynchus) észleltek kedden a St. Simons-sziget közelében lévő sekély vízben. Kilenc állatot a hullámverés partra mosott, közülük hatot sikerült a strandolóknak és az életmentőknek visszatolni a mélyebb vizekbe. Három delfin elpusztult - közölte a georgiai természetvédelmi tárca. 
A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin hossza elérheti a hét métert, súlya a három tonnát. Az állatok mentéséről készített videók bejárták a világot. A felvételeken látható, amint a térdig érő vízben fényes, fekete delfinek csapdosnak úszóikkal, eközben emberek egy kis csoportja próbálja visszatolni őket a mély vízbe. A hatóságok helikopteren ellenőrizték a sziget partvidékének strandjait és lápos területeit, de nem láttak több partra vetődött delfint. 
Tavaly több mint 100 gömbölyűfejű delfin pusztult el egy tömeges partra vetődés miatt Új-Zélandon. A gömbölyűfejű delfinek rajban vonulnak egy vezetőt követve és gyakran veszik körbe sérült vagy megzavarodott társukat. Lehetséges, hogy ez okozza gyakori partra vetődésüket, de közrejátszhatnak egyebek között tájékozódási problémák, betegség, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők is.
Szerző