Előfizetés

Az újpesti ellenzék nekiment a polgármester törzshelyének

Népszava
Publikálás dátuma
2019.07.19. 15:16

Fotó: ujpestikakukk.hu
Mi köze a Kakukknak Wintermantel Zsolthoz?
A Kakukk vendéglő miatt feszült egymásnak Újpest kormánypárti vezetése, a helyi ellenzékkel. Déri Tibor, a Momentum IV. kerületi elnöke, az ellenzék közös polgármester-jelöltje ugyanis azt állítja, 2010-ben az akkor frissen megválasztott fideszes városvezetés legelső intézkedéseinek egyike az volt, hogy az akkor még önkormányzati tulajdonban lévő Kakukk Vendéglő épületének bérleti díját 30 százalékkal csökkentették. Három évvel később, 2013-ban a Wintermantel Zsolt vezette önkormányzat eladta az egész, 110 négyzetméterű ingatlant csupán 15 millió forintért a Kakukk üzemeltetőinek. Déri szerint ráadásul az épület évi egymillió forint hasznot termelt a kerületnek. Emellett a polgármesterjelölt állítja, hogy 2012-től napjainkig nettó 52 millió forintos megrendelést kap a Kakukk vendéglőt üzemeltető kft. – Talán nem lehet véletlen, hogy Újpesten az a szóbeszéd alakult ki, hogy a Kakukk vendéglő igazából Wintermantel Zsolté – fogalmazott Déri Tibor. Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvezetője a körzetben indul egyéni képviselőként. Lapunknak azt mondta, Wintermantel és az alpolgármester kocsija folyamatosan az étterem előtt áll, „többet vannak itt, mint a Városházán.” Wintermantel, a Kakukk vendéglő, sőt az Irigy Hónaljmirigy nevű zenekar egyik tagja sem hagyta szó nélkül az ellenzék állításait. Kabai László zenész szerint a "rágalmazók" barátait használják fel a polgármester elleni lejárató kampányban. A Kakukk vendéglő cáfolta Déri Tibor állításait, Wintermantel Zsolt pedig közölte, a városvezetés és a vendéglő törvényes és korrekt viszonyt ápol egymással. A kormánypárti városvezető emellett felsorolt több tucat helyi vállalkozást, amelyeket szintén nagyon szeret és rendszeres látogat. A teljes ellenzék erre reagálva azt közölte: megértik Wintermantel és a Kakukk vendéglő „hisztérikus” magyarázkodását. – A jövőben nincs habzsolás, dőzsölés, nincs kivételezés, hanem a fair play szabályai szerint egyenlő esélyeket biztosítunk mindenki számára – írta a helyi Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, és a Jobbik.

Hibás igazolásokat osztogatott a babaváró hitelekhez az egészségbiztosítási alapkezelő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 14:23

Fotó: Charles Gullung / AFP
Mostanra egységesítették a nyomtatványt, de aki korábban kapta, annak érdemes azt leellenőriznie, mielőtt elmegy a bankhoz.
A már koncepciójában is képtelen babaváró támogatást sebtében dobta össze a kormány tavaly, és már annak bejelentésekor sejteni lehetett, hogy lesz még baj a kapkodásból. Így is lett: most például az derült ki, hogy
több eltérő tartalmú tb-igazolást állított ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK,korábbi OEP), melyek közül nem mindegyik felelt meg a bankok elvárásainak

- írja a hvg.hu. Emiatt többen jelezték, hogy problémájuk akadt, amikor a 10 milliós "asszonyhitelt" próbálták felvenni.
Az igényléshez szükséges ugyanis egy igazolás arról, hogy legalább az egyik szülő minimum 3 éves tb-jogviszonnyal rendelkezik. Az igazolási mintát mostanra egységesítették, már csak az új, mindenki által elfogadott sablont állítják ki a hivatalokban. Ám aki korábban kapta meg a papírját, könnyen lehet, hogy újat kell, hogy kérjen.

Ferencvárosban továbbra sincs ellenzéki megoldás, csak a feszültség nő

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.07.19. 14:12
Baranyi Krisztina, Gegesy Ferenc és Csárdi Antal sajtótájékoztatója
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A IX. kerületben sehogy nem akar összejönni az ellenzéki összefogás.
Megoldás még mindig nincs Ferencvárosban, azonban a feszültségek egyre nőnek – legalábbis ez derült ki a Jancsó Andreát és Baranyi Krisztinát támogató pártokkal való beszélgetésekből. Július elején jelentették be az ellenzéki pártok, hogy közösen indulnak Budapesten és majdnem minden kerületben megvan a favoritjuk is. A IX. kerület kivétel volt, itt bejelentették, hogy a momentumos Jancsó Andrea és a független Baranyi Krisztina között előválasztással döntenék el ki legyen a fideszes Bácskai János ellenzéki kihívója. Az ellenzéki pártok felsorakoztak a két induló mögött: Jancsót a momentumon kívül a Jobbik és az MSZP támogatja, Baranyit az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A Párbeszéd és a DK nem nevezett meg favoritot, ők az előválasztás győztesét támogatják majd. (Érdekes egyébként, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, többször egyértelművé tette, hogy Baranyit szeretné jelöltnek.) A július eleji ígéretek szerint a lehető leghamarabb akarták megszervezni a kerületi előválasztást. Ehhez képest úgy tudjuk, a legutóbbi, csütörtök esti tárgyaláson finoman szólva sem közeledtek egymáshoz az álláspontok. – Hattól este tízig gyűrtük egymást. Ilyen rosszindulatú, gyászhangulatú, ellenséges tárgyaláson még életemben nem vettem részt. Döbbenetes volt – így jellemezte a csütörtök esti megbeszélést egy, a Baranyi Krisztinát támogató pártból egy résztvevő. Egy Jancsó Andreát támogató politikus is úgy fogalmazott, „szenvedős” volt a tárgyalás. – Baranyi oldaláról végig próbálták blokkolni már azt is, hogy megállapítsák a helyi civil előválasztási bizottságot – mondta. Ez egyébként sikerült és megegyeztek abban is, hogy ez a bizottság nem dönthet politikai kérdésekben, csak abban: mikor, milyen helyszíneken rendeznék a procedúrát. A döntés azonban csütörtökön nem született meg, úgy tudjuk, hétfő délután folytatódik a tárgyalás.
Jancsó Andrea és Baranyi Krisztina
Fotó: Népszava
A Jancsó Andreát támogató politikus azt mondta, előállt az a fura helyzet, „hogy hiába akar minden párt előválasztást, Baranyiék simán lehet, hogy nem mennek bele, így elindulnak a procedúra nélkül. Vagy nem is tudom mi a tervük.” A Baranyi-csapat tagja ezzel kapcsolatban azt mondta, szeretnék, hogy legyen előválasztás, de nem zárja ki, hogy nem lesz belőle semmi. megkérdeztük Jancsó Andreát és Baranyi Krisztinát is. - Mi csütörtök este is tettünk engedményeket Baranyi Krisztina felé – válaszolta lapunknak Jancsó Andrea. A Momentum aspiránsa szerint Baranyiék belekötnek a pártok helyi megállapodásába úgy, hogy nem prezentálják a saját jelöltjeiket. – Így nehéz tárgyalni. Mi ugyanakkor nagyon szeretnénk előválasztást – fogalmazott. Baranyi leszögezte: ő kezdeményezte, tehát érdekelt abban, hogy legyen előválasztás és mindent meg is tesz az eseményért. Azt azonban leszögezte: a hangulat ellenséges vele és az őt támogató pártokkal, mindent megtesznek, hogy sarokba szorítsák őket. Baranyi egyébként azt szeretné, hogy a helyi megállapodásról - amelynek feltétel nélküli elfogadását követelik tőle - az előválasztás után legyen tárgyalás, a győztes jelölt bevonásával. Most ugyanis úgy érzékeli, hogy az előválasztás vesztese gyakorlatilag semmilyen módon nem tud majd részt venni a képviselő-testület munkájában.