Előfizetés

Elítélték a diákokat, akik azzal fenyegették iskolatársukat, hogy felgyújtják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 18:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több alkalommal körbeállták, lökdösték és készpénzt, mobiltelefont, vagy tabletet követeltek tőle.
A Pápai Járásbíróság társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolás és más bűncselekmények miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt három fiatalkorút, akik rendszeresen zsarolták és fenyegették az iskolatársaikat– olvasható az Ügyészség honlapján. Az ügy három vádlottja és két sértettje ugyanabba a pápai iskolába jártak. A fiatalkorú vádlottak 2017 szeptemberében a tanévkezdést követően elhatározták, hogy Sz. G. B. sértettől különféle értékeket szereznek meg. Ennek érdekében a sértettet az óraközi szünetekben 
több alkalommal körbeállták, lökdösték és követelték tőle, hogy készpénzt, mobiltelefont, vagy tabletet adjon a részükre.

A vádlottak a sértettet összekötözésével, megverésével és felgyújtásával fenyegették meg. A sértettben a fenyegetés hatására komoly félelem alakult ki, melynek hatására a történtekről senkinek nem mert szólni. A sértett a fenyegetések hatására egy tablet készüléket vitt otthonról az iskolába, amelyet a vádlottak elvettek tőle. A fenti cselekmények kifejtése során a legtöbb esetben jelen volt V. P. sértett is, aki többször szólt a vádlottaknak, hogy hagyják békén Sz. G. B. sértettet.
A vádlottak emiatt V. P. sértettet is fenyegetni kezdték azzal, hogy hozzon nekik otthonról értékeket, különben vele fogják folytatni erőszakos magatartásukat.

A fenyegetések V. P. sértettben is komoly félelmet keltettek, azonban a vádlottak követeléseinek nem tett eleget, mert nem volt otthonról mit elhoznia. A vádlottak Sz. G. B. sértettet két alkalommal az iskolaudvaron bántalmazták, melyet egy esetben a felügyelő pedagógus észlelt. A sértett a bántalmazás során sérüléseket nem szenvedett, azonban a történtek annyira megviselték, hogy folyamatosan sírt.

„Köcsög külföldiek, migránsok”–Külföldieket vert össze egy négy fős társaság a Soundon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 17:31

Fotó: Koncz Márton / Facebook/Balaton Sound
A fiatalok állítják, hiába kértek segítséget a biztonsági őrtől, az rájuk sem hederített.
Egy egyiptomi, vietnami és magyar származású fiatalokból álló társaság a Balaton Soundon szórakozott Zamárdiban, amikor egy szóváltás után bántalmazta őket egy nagyobb társaság. Egyiküknek az orra tört el, míg másikuknak tagjának több öltéssel kellett összevarrni a bőrt a szeme alatt. A rendőrség csoportos garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben – írja a 24.hu. „Július 7-én éjfél és egy óra között történt az eset. Az öcsém hívott telefonon, hogy jöjjek azonnal a Sound felirathoz, mert beléjük kötött egy tizenöt fős csoport.
Azt mondta, elmenekülni sem tudnak, mert körbeállták őket. Miközben rohantam hozzájuk, kiabáltam az egyik biztonsági őrnek, hogy jöjjön segíteni, de rám sem hederített”

– mondta a portálnak az egyik sértett. „Megálltam az öcsém mellett és kiabáltam a balhézóknak, hogy hagyják békén őket, de három gyerek egyből nekem ugrott. 
Már a földön voltunk, de akkor is ütöttek, rúgtak minket, ahogy csak bírtak. Nekem az orrom tört el, az öcsémnek több öltéssel varrták össze a bőrt a szeme alatt”

–folytatta. „Az öcsém egyik haverja véletlen rálépett az egyikük lábára, vagy meglökte, de nem ez volt a valódi ok. Biztos vagyok abban, hogy rasszista indíttatású volt a dolog. Végig olyanokat kiabáltak nekünk, hogy köcsög külföldiek.
A velünk lévő vietnami srácot leköpték, és azt ordították neki, hogy köcsög kínai. Olyan is volt köztük, aki migránsozott”

– mesélte a portálnak nyilatkozó fiatalember, aki azt is hozzátette: „Szörnyű, hogy ilyesmi előfordulhat, méghozzá egy fesztiválon. Főleg, hogy mi nem akartunk verekedni, és teljesen józanok voltunk. Akik viszont megvertek minket, minimum alkohol befolyásoltsága alatt álltak.” Az áldozatok a történtek után bementek a siófoki kórházba, majd miután ellátták sérüléseiket, feljelentést tettek a rendőrségen. A portál megkereste a fesztivált szervező Sziget Zrt. sajtóosztályát, hogy miért nem segített a bajba jutott társaságnak a biztonsági őr, akik későbbre ígértek választ. Megkeresték az ügyben eljáró Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot is: Orbán Zoltán szóvivő azt közölte,
a Siófoki Rendőrkapitányság négy fiatalkorú gyanúsított ellen folytat eljárást csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt. A budapesti gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

2,1 milliárdot csaltak el borászok és autómosók, 24-en állnak bíróság elé

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 10:55
Képünk illusztráció
Fotó: CHRISTOPHE GATEAU / AFP
Kilencen mindezt bűnszervezet tagjaként követték el a vádirat szerint.
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, mert 2,1 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatást szereztek meg - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteken. A közlemény szerint ők az ügy többi tizenöt vádlottjával különböző pályázati források megszerzésére
fiktív számlaláncot működtettek, túlárazott szolgáltatásokról kiállított valótlan számlák felhasználásával támogatásokhoz jutottak és áfakötelezettségüket is jogosulatlanul csökkentették.

A főként keceli és kiskőrösi borászati és szeszipari cégek vezetői pályázatíró cégek vezetőjével, egy tiszakécskei nővel 2011 és 2016 között olyan számlázási láncolatot működtettek, amelynek célja állami és európai uniós támogatások jogosulatlan megszerzése és az áfafizetés elkerülése volt. Később kiskőrösi és budapesti autómosó cégek is igénybe vették a számlaláncokat. A támogatott beruházások teljes költségvetését a vádlottak túlszámlázással növelték meg. A pályázatíró cégek a bűnszervezetben központi, beszámlázói szerepet töltöttek be.
A szervezet alján elhelyezkedő, strómanok által képviselt "eltűnő" kereskedő cégektől papíron az árut megszerezték és fiktív számlákkal a láncolat végén található borászati és autómosó "haszonhúzó cégeknek" értékesítették tovább. A vételárat a vevők átutalták, majd a pénzt a cégek bankszámláiról a borászati vállalkozás egyik vezetője, egy 50 éves keceli férfi minden esetben még aznap felvette.
A bűnszervezet alsóbb szintjein lévő cégek gazdasági tevékenységet nem végeztek, a számlákat, a szállítási szerződéseket, a kölcsönszerződéseket, a pénztárbizonylatokat a tiszakécskei nő utasítása alapján állították ki. Az ügyészség kiemelte, hogy fiktív számlák felhasználásával
a haszonhúzó borászati és szeszipari cégek több mint 1,9 milliárd, az autómosó cégek pedig 182 millió forint támogatást szereztek meg jogosulatlanul.

Ezen felül a pályázatíró központi cégek fiktív számlák elszámolásával 428 millió forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket. Az ügyészség 24 ember ellen emelt vádat költségvetési csalás és pénzmosás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Kilencen mindezt bűnszervezet tagjaként követték el a vádirat szerint.