Előfizetés

Rogán hivatala 30 milliárdért szerveztet rendezvényt az Antenna Hungáriával, aminek nagyon nem ez a feladata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 18:34

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az alvállalkozók között persze ott vannak a Fidesz kedvencei, a Valton-Sec Kft. és Balásy Gyula cégei.
A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) eredményt hirdetett a rendezvényszervezésre kiírt, nettó 30 milliárd forint keretösszegű közbeszerzésén, amit az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. nyert meg – írja a napi.hu. A cikkből az is kiderült,
az Antenna Hungáriának nem bejegyzett tevékenysége a rendezvényszervezés, az állami vállalat az országos földfelszíni és műholdas műsorszórással foglalkozik, valamint üzleti távközlési szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek.

Az NKH mintegy 1100 költségvetési szerv számára bonyolította le a közbeszerzést, a közbeszerzési dokumentumból pedig kiderül, hogy az Antenna Hungária feladata lesz ezen intézmények és szervezetek igénye szerint a rendezvényeikhez kapcsolódó szolgáltatások ellátása, a cateringtől a szállás biztosításán át a médiavásárlásig.
A keretmegállapodás időtartama alatt várhatóan legalább 150 darab egyedi szerződést fognak kötni, ezek átlagértéke várhatóan meghaladja a nettó 200 millió forintot.

Az Antenna Hungária ajánlatában megjelölt alvállalkozók nevét látva a portál szerint valószínűsíthetjük, hogy azok fogják elvégezni a munkát, nem az állami távközlési vállalat. Az alvállalkozók között ott vannak:
  • Balásy Gyula cégei, a Lounge Design Kft., a Moonlight Event Kft. és a New Land Media Kft.,
  • a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec Kft.
  • és Varga Balázs egyéni vállalkozó.

Megmenekültek a Waldorf-iskolák

Népszava
Publikálás dátuma
2019.07.19. 17:06
Waldorf iskola
Fotó: Népszava
Legalábbis a kormány képviselő megnyugtatták őket. Kérdés, hogy a többi alternatív iskolával mi lesz.
Nem fogják hátrányosan érinteni a köznevelési törvény nemrég elfogadott módosításai a Waldorf-iskolákat – erről Szabó Zoltán, a Magyar Waldorf Szövetség ügyvezetője számolt be azt követően, hogy szerdán Bódis József oktatási államtitkárral és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárral egyeztettek. Az egyik legfontosabb kérdés az volt, a Waldorf-iskolákra nézve mit jelent az az új szabály, mely szerint az alternatív iskolák kerettantervei legfeljebb csak 30 százalékban térhetnek el a központi kerettantervtől. A waldorfosokat azzal nyugtatták a kormány képviselői: kerettanterveik az új előírásoknak is teljes mértékben megfelelnek. Kérdés, majd más alternatív intézményeknél is ennyire rugalmasan értelmezik-e a szabályokat. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke, Horn György szerint a törvény ebben a formában betarthatatlan, nincs egyértelműsítve, mit jelent pontosan a 30 százalékos eltérés. Úgy véli, a gumiszabály lehetőséget adhat arra, hogy a hatalom számára „kevésbé kedves” intézményeket ellehetetlenítsék. 

Érdekesen alakulnak az erőviszonyok az ellenzéki oldalon a Závecz mérése szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 16:47

Fotó: Röhrig Dániel
A magas fokú politikai érdeklődés csökkent az EP-választások után.
Az EP-választáson és az utána tapasztalt viszonylag magas fokú politikai érdeklődés csökkent, több pártnak is valamivel kisebb lett a tábora és ezzel párhuzamosan nagyjából háromszázezer fővel bővült a pártnélküliek csoportja – derült ki a ZRI Závecz Research Intézet július első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.
A Fidesz júniusban a teljes népességen belül az idei csúcsértékén, 34 százalékon állt, most viszont valamivel kisebb, 32 százalékos a tábora.

Továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, a múlt hónapban 11 százalék támogatta, ezúttal 10 százalék. A Jobbik tartja a 6 százalékot. Júniusban az MSZP és a Momentum is ezen a szinten állt, most 5-5 százalékosak. Az LMP-nek és a Mi Hazánk Mozgalomnak 2-2 százaléka volt s maradt a teljes népességen belül, e hónapban a Kétfarkú Kutyapárt is felsorakozott melléjük. A Párbeszéd 1 százalékos. A pártnélküliek aránya 30-ról 34 százalékra emelkedett. A biztos pártválasztói körben a Fidesz 51 százalékot ért el, a Demokratikus Koalíció 17 százalékos. Az aktív szavazók csoportjában szoros versenyt fut a Jobbik valamint a Momentum és az MSZP – előbbinek 8, utóbbiaknak 7 százalékos a támogatottsága. Ebben az elkötelezett körben a Mi Hazánk Mozgalomnak 3, az LMP-nek és a Kétfarkú Kutyapártnak 2-2 százaléka van, a Párbeszéd 1 százalékos.  A múlt hónapban még kitartott az EP-választást körülvevő aktívabb hangulat, de július első felében már valamelyest lanyhult a pártok iránti érdeklődés. A szavazók távolodása összességében kismértékű, és nem is érinti egyformán mindegyik pártot. A legérdekesebb változás talán az, hogy 
a május végi EP-választáson a Momentum egyértelműen megelőzte az MSZP-Párbeszédet és a Jobbikot, ebben a hónapban nagyjából egyforma a támogatottságuk.

Nem csak táboruk mérete, de szimpatizánsaik aktivitása is hasonló, hattizedük menne el egy mostani választásra. A felmérésből az is kiderül, hogy a három párt támogatóinak összetétele viszont jócskán különbözik:
  • Az MSZP szavazói az átlagosnál magasabb arányban találhatók az idősek és a fővárosiak körében, ezekben a csoportokban a szocialistáknak kétszer annyi (10 százalékot meghaladó) híve van, mint a népesség egészén belül.
  • A Jobbik karakteres támogatói férfiak, kis- és közepes városokban élők, körükben 10-12 százalékot érnek el. Az a régi jellegzetesség, miszerint a Jobbiknak erős pozíciói vannak a fiatalok körében, az elmúlt hónapok felméréseiben nem látszik, életkori szempontból kiegyenlített a párt szavazótábora.
  • A Momentum sem a húszas-harmincas korosztályok pártja már, mint korábban volt, az elmúlt két hónap adatai jelzik, hogy támogatókra lelt a középkorosztályok és az idősek körében is. A szavazóbázis bővülése még kevéssé terjed ki az alapfokú végzettségűekre, és szakmunkás képzettségűekre, maradt az érettségizettek és diplomások dominanciája.