Előfizetés

Merkel kiállt a Trump által megtámadott színesbőrű képviselőnők mellett

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 19:45

„Szolidáris vagyok ezzel a három nővel”
Angela Merkel hagyományos nyári sajtóértekezletén kiállt a Donald Trump  által közleményekben támadott amerikai demokrata párti képviselőnők mellett, bizakodóan beszélt arról, hogy Nagy-Britannia rendezetten fog kiválni az Európai Unióból, és jó marad a viszonya blokkal, valamint igyekezett megnyugtatni mindenkit egészségi állapota felől. Az egyik újságíró megkérdezte tőle: van-e még olyan érték, amelyet közösnek tekint Trumppal. Azt válaszolta: rombolják az Egyesült Államok tekintélyét az elnöknek azon Twitter-üzenetei, amelyekkel színes bőrű demokrata párti képviselőnőket támadott nemrég a bevándorlási vitákban. 
Kijelentette, hogy támogatja ezeket a képviselőket. „Szigorúan elhatárolom magamat ezektől a támadásoktól, és szolidáris vagyok ezzel a három nővel”

–jelentette ki a kancellár, akinek a sajtó szerint feszült a viszonya Trumppal. Az amerikai elnök azt írta nemrég, hogy ha ezeknek a képviselőknek - összesen négyről van szó - nem tetszik az Egyesült Államok, akkor menjenek vissza eredeti hazájukba. A négy közül három az Egyesült Államokban született, egy pedig a szomáliai belháborúból menekültként érkezett az Egyesült Államokba.
„Az amerikai nép erejét részben az azt alkotó nemzetek adják, ezért ezek a megjegyzések teljesen szembemennek a szilárd meggyőződésemmel, és rombolják Amerikai tekintélyét”

– jelentette ki Merkel. A Brexitről szólva azt mondta: reméli, hogy a tárgyalásokon megtalálják a megoldást az ír-északír határ problémájára - vagyis ezután is szabadon átjárható lesz ez a határ -, és ez bekerül az EU és Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatáról szóló nyilatkozatba, felülírja a már megszületett kilépési megállapodásban szereplő tartalékmegoldást, vagyis gyakorlatilag el lehet vetni az úgynevezett backstopot. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy a jövőbeni viszonyról pontosabb, jobb meghatározást kell beleírni a nyilatkozatba, mint ami a szerződésben már szerepel. A kancellár viszont megismételte az uniós vezetőknek azt az álláspontját, hogy magát a szerződést nem lehet újratárgyalni.  
Merkel bízik abban, hogy Nagy-Britannia egy új miniszterelnök vezetésével megtalálja a kiutat a jelenlegi válságos helyzetből, de nem akar véleményt mondani arról, hogy halasszák-e tovább a kilépést,

vagy az ország rendezzen-e egy új népszavazást az ügyben. „Nagy-Britannia nagy és büszke ország, és partnerünk marad akkor is, ha már nem lesz az EU tagja” – jelentette ki.  Merkel bizakodónak mondta magát abban, hogy az utóbbi időben keletkezett feszültségek ellenére a német kormánykoalíció nem bomlik fel a kormány jelenlegi megbízatásának végéig. A koalíciós partner szociáldemokrata párt azt tervezi, hogy év végén félidős mérleget von a kormány munkájáról, és állást foglal a szövetség jövőjéről is. Irán és a nagyhatalmak viszonyával kapcsolatban a német kancellár dicsérte Emmanuel Macron francia elnököt, amiért próbál közvetíteni Irán és az Egyesült Államok között. Hozzátette, hogy a diplomáciai erőfeszítések kulcsfontosságúak ilyen esetben.
„Minden lehetséges módon fent kell tartani a párbeszédet a helyzet elmérgesedésének elkerülésére”

– szögezte le. Azzal kapcsolatban, hogy Trump elnök tavaly kiléptette az Egyesült Államokat az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásból, azt mondta: az a tény, hogy a másik öt nagyhatalom „tartani akarja magát a megállapodáshoz, nem jelenti azt, hogy ne néznénk nagyon kritikusan Irán tetteit, például befolyását Szíriában, Jemenben, Izraellel szembeni magatartását, ballisztikusrakéta-programját”. „Amellett, hogy él a megállapodás, jó okunk van arra, hogy tárgyaljunk Iránnal ezekről is” – mondta. Oroszországgal és a Liga jobboldali radikális olasz kormánypárt feltételezett orosz pénzügyi támogatásával kapcsolatban azt mondta: 
az a tény, hogy Moszkva populista pártokat támogat, aggodalomra ad okot.

Mindazonáltal erről bővebben nem akart beszélni. "Értesültem erről a gyanúról, de Olaszország dolga, hogy fényt derítsen az ügyre”– mondta. Kérdezték a 65 éves kancellárt egészségi állapotáról is amiatt, hogy az utóbbi időben háromszor is remegés fogta el nyilvános szereplései alkalmával.
Kijelentette, hogy nem kell aggódni egészsége miatt, törődik vele, tudatában van az ezzel kapcsolatos felelősségének is.

Meggyőződése, hogy el tudja látni kancellári feladatait. Bár kancellár csak 2021-ig lesz, addig tart politikai pályafutása, reméli, hogy utána is egészségesen fog élni - tette hozzá.

Kávéfőzés miatt bírságoltak meg és utasítottak ki két német turistát Velencéből

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 18:59

Erről a szabályról sokan még a helyiek közül sem tudtak.
Egy osztrák turistát 300 euró (csaknem 100 ezer forint) bírsággal sújtottak Olaszországban, mert két fa közé kifeszített függőágyon aludt egy pínealigetben Trieszt tengerparti üdülőnegyedében. Velencében a Rialto hídtól nem messze az utcán főzött kávét egy kempingfőzőn egy német turista, ő és társa ezer eurós bírságot kapott.    
Az 52 éves bécsi férfit azon a címen büntették meg Trisztben, hogy egy önkormányzati rendelet értelmében tilos „bármilyen tárgyat fára vagy faszerkezetre erősíteni" természetvédelmi okokból.

A peches turistát a hét közepén kapta rajta a városi rendőrség egy éber őrjárata, amint a délutáni szieszta idején két mandulafenyő közé kifeszített függőágyon szundikált a Trieszt strandjára vezető út mentén, Barcola elővárosban. A szokatlan büntetés híre hamar elterjedt a közösségi médiában, ahol olyan nagy felháborodást keltett a helyiek körében, hogy szombatra tiltakozó flashmobot hirdettek „Szabad függőágyakat!” címmel.  
A kommentelők rámutattak, hogy a környékbeliek előtt is ismeretlen a jogszabály, amelyre a járőrök hivatkoztak és túlzás volt a büntetés, elég lett volna egy figyelmeztetés.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a trieszti strand környékén távol sincs feltüntetve minden betartandó jogszabály, még kevésbé idegen nyelveken.  Mások pedig arra szólították fel a rendőröket, hogy komolyabb problémákkal foglalkozzanak. A Velencében utcán kávét főző német turistákat a tetemes bírság mellett a városból is kiutasították - jelentette be pénteken az önkormányzat. A két berlini férfit a helyi lakosok jelentették fel a rendőrségen azután, hogy leültek az utcán a Rialto híd közelében és meggyújtották kempingfőzőjüket. „Velencét tisztelni kell. Aki ellátogat a városba és nem viselkedik rendesen, azt megbírságoljuk és kiutasítjuk” – mondta Luigi Brugnaro polgármestere. 
Egy osztrák férfit is kiutasítottak a héten Velencéből, mert részegen beleugrott a Canal Grandéba egy vaporetto megállóból. A rendőrök húzták ki a vízből, és 550 euró bírsággal sújtották.

Egy zászló miatt egyre feszültebb a cseh-kínai viszony

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.19. 18:44

Kína tiltakozott, mert a cseh főváros polgármestere kifüggesztette Tibet zászlaját a városházán. Oda a remek viszony a két ország között.
Mindeddig nem lehetett különösebb panasz a kínai-cseh kapcsolatokra. Milos Zeman euroszkeptikus és közismerten oroszbarát cseh elnök ugyanis Peking nagy csodálója is, s ezt egyértelművé tette 2015 szeptemberében is, amikor a kínai fővárosban egyedüliként vett részt az Európai Unió politikusai közül a második világháború hetven évvel korábbi lezárása alkalmából rendezett parádén. Az előző évben pedig a világsajtót is bejárt kijelentést tett, mint fogalmazott, Pekingben azt tanulmányozza, „miként lehet gond nélkül felépíteni egy demokratikus társadalmat”. Zeman programjában idén is szerepelt kínai látogatás, áprilisban az Egy Övezet Egy Út tanácskozáson vett részt. A Kína és a Cseh Köztársaság közötti remek kapcsolatokat azonban beárnyékolja egy legutóbbi incidens. A kínai külügyminisztérium szóvivője napokban tartott sajtóértekezletén azzal vádolta Zdenek Hrib prágai polgármestert, hogy megsérti Kína nemzeti szuverenitását. A városvezető, aki egyébként a Csehországban a népszerű Kalózpárt politikusa, kifüggesztette a városházára Tibet zászlaját, amikor annak egy képviselőjével találkozott a fővárosban. Azt is hozzátette, véget vet a Prága és Peking közötti testvérvárosi programnak, amely még az előző önkormányzat nevéhez fűződik. De ami különösen felháborította Peking illetékeseit: elutasította az egy Kína politikát, miközben sem a cseh kormány, sem az Európai Unió nem ismerik el független államként Tibetet, és formális diplomáciai kapcsolat sem létezik közöttük. A kínai kulturális minisztérium több Prágába tervezett koncertet törölt, lemondták például a Prágai Filharmonikusok Pekingbe tervezett fellépését. A kínai külügyi szóvivő meg is erősítette, a prágai polgármester fellépése az oka annak, hogy a kínaiak számára miért nem számítanak szívesen látott vendégnek a cseh művészek. Váratlanul azonban Andrej Babis miniszterelnök is éles bírálattal illette Kínát. Mint fogalmazott, a kabinetnek nincs lehetősége arra, hogy beleszóljon a prágai önkormányzat munkájába. Ezenfelül utalt arra is, hogy Kína nem teljesítette bizonyos befektetésekre vonatkozó ígéreteit. Tomás Petrícek szociáldemokrata külügyminiszter közölte, a kérdést mihamarabb tisztázni kívánja kínai kollégájával. A Prágai Filharmonikusok sem akarják következmények nélkül hagyni a kínai döntést: kártérítést követelnek Pekingtől. A polgármester sem maradt adós a válasszal, a koncert lemondása után kifejtette, mindez alátámasztja azt, hogy Kína nem megbízható üzleti partner. Hivatalos adatok szerint a kínai beruházások aránya az összberuházásokhoz viszonyítva egy százaléknál is kevesebb Cseh Köztársaságban. Prága kereskedelmi deficitje Kínával szemben 2017-ben elérte a 16,38 milliárd eurót, s bár pontos adatok nincsenek 2018-ból, a negatív trend folytatódott.