Parádés vívással világbajnok a párbajtőröző Siklósi Gergely

Publikálás dátuma
2019.07.19. 20:27

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Látványos és eredményes vívással aranyérmet nyert pénteken a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.
Siklósi Gergely  venezuelai Francisco Limardóval szemben izgalommentes, 15-10-es győzelemmel kezdte a napot a 64-es táblán, majd következett két olyan mérkőzése, amelyet hosszabbításban nyert meg. Az elsőt a Rio de Janeiróban olimpiai bajnok dél-koreai Park Szang Jung, a másodikat pedig a japán Jamada Maszaru ellen, egyformán 9-9 után 10-9-re. A negyeddöntőben könnyebben boldogult Bas Verwijlennel, a hollandot - aki az előző fordulóban Rédli Andrást győzte le ráadástussal - 15-8-ra verte. A BHSE 21 éves vívója a döntőért az olasz Andrea Santarellivel vívott, és menet közben egy 12-0-s sorozatot produkálva 15-9-es sikerrel lépett tovább, majd a fináléban fordulatos küzdelemben, parádés tusokkal 15-14-re bizonyult jobbnak az orosz Szergej Bidánál. Az övé a magyar válogatott második érme a hazai vb-n, miután csütörtökön a kardozó Szatmári András ezüstérmes lett.
Szerző
Témák
vívás

Öt tus előnyből bukta el a döntőt

Publikálás dátuma
2019.07.18. 21:37

Fotó: Szalmás Péter
Szatmári András hiába vezetett sokáig, 15-12-re elvesztette a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság férfi kardversenyének fináléját.
A 2017-ben világbajnok Szatmári András grúziai ellenfelet vert magabiztosan a legjobb 64 között a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, majd a második körben Kim Jun Hóval mérkőzött. A 26 éves magyar magabiztosan kezdett, 11-4-ig kis ellenállásba ütközött, de aztán a dél-koreai összekapta magát és 11-9-re visszakapaszkodott. Később volt egy tus is a különbség, 12-11 után azonban már csak Szatmári neve mellé került pont, a magyar kardozó többször megelőzte ellenfelét.
Szatmári a harmadik fordulóban az idei Európa-bajnokkal, az előző, 2013-as budapesti vb győztesével, Venjamin Resetnyikovval csapott össze. A párharc kétesélyes volt, és sokáig nem is alakult ki nagy különbség. Az elején az orosz vezetett, majd 4-6 után Szatmári sorozatban négy tust adva fordított. Nem sokkal később, 8-8-nál döntetlen volt az állás, aztán megint a magyar kardozó négyes sorozata következett. Innen pedig már nem tudott visszakapaszkodni Resetnyikov.
A negyeddöntőben a Gémesi Csanádot búcsúztató Eli Dershwitzcel mérkőzött. A világranglista amerikai éllovasa, aki tavaly ezüstérmes volt, nem adta meg magát könnyen, az egyperces szünet még az ő 8-6-os vezetésénél kezdődött. A pihenőt követően Szatmári felpörgette magát, sorozatban hat tust adott. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt az asszó, mert az amerikai kardozó 12-8-as magyar vezetésnél már nem igazán hitt a fordításban.
Három óra pihenő várt ezután a legjobb négy versenyzőre, Szatmári pedig rendkívül magabiztosan tért vissza a pástra az iráni Modzstaba Abedini ellen. Az MTK kiválósága 12-4-nél kissé megtorpant, a vége 15-8 lett.
A döntőben a 22 éves, kétszeres csapatvilágbajnok, dél-koreai Oh Szang Uk következett. A világranglistán második ázsiai gyorsan öttusnyi hátrányba került, 7-2-es Szatmári-vezetés után viszont elkezdett zárkózni, s 9-9-re módosult az eredmény. A dél-koreai a vezetést is átvette, végül 15-12-re győzött, így Szatmárinak 2017-es lipcsei vb-aranyérme után ezúttal ezüsttel kell beérnie.
A másik három magyar versenyző jóval korábban búcsúzott, Decsi Tamás már a legjobb 64 között. A kétszer olimpiai bajnok Szilágyi Áron sem jutott sokkal tovább, ugyanis a 32 között nem kis meglepetésre kikapott a japán Josida Kento ellen. Veresége annak tudatában még fájóbb, hogy 12-7-es vezetésénél úgy tűnt, simán meglesz a győzelem.
„Dühös vagyok magamra, tíz éve nem kaptam ki világbajnokságon a 32 között – mondta feldúltak Szilágyi. – A japán nagyon egyszerű vívást mutatott be, de azt jól. A közepén elkaptam a fonalat, azt gondoltam, hogy ha továbbra is igazi vívásban gondolkodom, az eredményes lesz. Ha újra csinálnám, sokkal egyszerűbben oldanám meg az asszót, nem akarnék annyi akciót végrehajtani” – folytatta a Vasas kiválósága, aki megpróbál immár a csapatversenyre fókuszálni.
Gémesi Csanád a legjobb 32 között a 2004-ben olimpiai, 2005-ben Eb-, 2011-ban pedig vb-aranyérmes Aldo Montanót győzte le, az amerikai világelső – akit később Szatmári legyűrt – Eli Dershwitz azonban már nagy falatnak bizonyult számára.
A legjobban szereplő női párbajtőröző, Nagy Kingának a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, így a 15. helyen végzett. A vb-újonc a kazah Uljana Balaganszkaja és a dél-koreai Csoj In Dzsong legyőzése után Lin Senggel csapott össze a negyeddöntőért, de nem volt esélye a kínai vívóval szemben, aki 15-7-re győzött.
„Megvolt a taktika, elméletben tudtam, mit kell csinálnom, csak nem voltam képes a gyakorlatban megvalósítani azt, amit az edzőim kértek. Fegyelmezetlen voltam – értékelt Nagy. – Az ellenfelem ügyes lány, mégis úgy érzem, meg lehetett volna őt verni. Szomorú vagyok, de fél óra múlva már nem leszek az – utalt arra, hogy első világbajnokságán jó eredményt ért el a 16 közé jutással. Muhari Eszter 23., Budai Dorina 67., Kun Anna pedig 80. helyen végzett.
Pénteken a női tőrözők és férfi párbajtőrözők küzdelmei folytatódnak: a hölgyeknél Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Kondricz Kata és Lupkovics Dóra lesz ott a 64-es főtáblán, míg az uraknál Rédli András, Siklósi Gergely és Nagy Dávid.
Szerző
Témák
vívás

Ennél több kell a nyolc között

Publikálás dátuma
2019.07.18. 21:33

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kikapott Oroszországtól a magyar női vízilabda-válogatott a Kvangdzsuban zajló világbajnokság utolsó csoportmeccsén. Bíró Attila szövetségi kapitány együttese 17-12-es arányban maradt alul, a gólkülönbség pedig egyezik a legutóbbi, júniusi világliga budapesti szuperdöntőjének eredményével, akkor 14-9-re győztek az oroszok. A magyar hölgyek így a csoport második helyén végeztek, ellenfelük szombaton (tv: M4 Sport 8.30) Új-Zéland csapata lesz a legjobb nyolcba kerülésért.
„Azt szerettem volna, hogy szorosabb meccset játsszunk, mint Budapesten, de ezzel a kezdéssel megalapoztuk a mérkőzés hangulatát. Utána voltak jó momentumok, de ez összességében nagyon kevés” – értékelte a találkozót Bíró Attila. A szakember szerint négy-öt átlagon aluli teljesítmény volt a csapatban, az oroszoknál pedig a leggyengébb játékos is ennél jobban teljesített.
„Ilyen játékkal a nyolc közé jutásért még igen, de a nyolc között már nem lesz esélyünk” – figyelmeztetett a szövetségi kapitány. Ugyanakkor pozitívum, hogy a magyarok elkerülték a legerősebbnek tartott Egyesült Államok válogatottját, amellyel így csak a döntőben találkozhatnak.
Csütörtökön rendezték meg a nyíltvízi úszók öt kilométeres csapatversenyét is, ahol a magyarok a nyolcadik helyen zártak. A sort Rohács Réka nyitotta, aki a hetedik helyen haladt, amikor váltott Gyurta Gergellyel. A 27 éves sportoló picit visszaesett, így az őt követő Olasz Annának a 11. helyről kellett előre menetelnie, egy helyet javított is, az utolsó etapot a friss vb-győztes Rasovszky Kristóf kezdhette meg, aki két helyet előre lépve végül a nyolcadik helyen futott be. „Amennyire lehetett feljöttem, ha úgy vesszük két éve hetedikek voltunk, és akkor a hollandok nem úsztak, vagyis nagyjából ugyanott vagyunk” – nyilatkozta Rasovszky.
A nyíltvízi úszók küzdelmei pénteken a 25 kilométeres versenyekkel zárulnak, a férfiaknál Rasovszky Kristóf és Gyurta Gergely, a nőknél Olasz Anna és Sömenek Onon Kata szerepel majd.
Szerző
Témák
vizes vb