Az MTA kizsigerelése miatt elhagyja az országot egy sikeres kutató

Publikálás dátuma
2019.07.20. 11:32

Fotó: Népszava
Muraközy Balázs az Egyesült Államokból költözött haza, hogy magyar kutatóprogramokban vegyen részt, most azonban végleg külföldre megy.
Végleg elhagyja Magyarországot Muraközy Balázs, közgazdász, MTA-kutató – írta meg a 24.hu. Muraközy az Akadémia kiválósági programjának támogatásával a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban dolgozott. A közgazdász az Egyesült Államokból költözött haza, hogy részt vegyen a hazai tudományos élet programjaiban. Pénteken, az általa is alapított műsor vendégeként a Tilos rádióban azt mondta, bár könnyen mehetett volna eddig is külföldre, egyértelműen úgy tervezte, hogy Magyarszágon marad és kutat tovább. Sokat járt ösztöndíjakkal külföldre, de mindig hazatért Csoportja a Lendület programban komoly elismerést kapott, a kutatásra tudtak koncentrálni, nem kellett fusizniuk. A vállalati stratégiákat, versenyképességeket kutatták a MTA intézetében.
Az elmúlt év tudomány-ellenes kormányzati kampánya miatt telt be a pohár nála, de már régóta zavarták a magyar közállapotok, az oktatásügy helyzete, a CEU elűzése. Végül úgy döntött, végleg elhagyja az országot a családjával együtt. Új munkahelye a University of Liverpool Management School lesz. Muraközy Balázs tudományos főmunkatársként nem csak kutatott, a Rajk László Szakkollégiumban tanít ökönometriát, korábban tanított az ELTE-n, a CEU-n és az MNB-ben is. 
Szerző

Eltemették a Hableány kapitányát

Publikálás dátuma
2019.07.20. 11:03
Virágok, koszorúk emlékeztettek 2019.július 12-én a Hableány-tragédia magyar áldozataira
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az 57 éves férfitől szűk körben búcsúzott családja, egy fővárosi urnatemetőben helyezték el hamvait.
Múlt pénteken helyezték örök nyugalomra a Hableány elhunyt kapitányát – értesült a Bors. A lap szerint családja szűk körben vett végső búcsút vett a Hableány tragikus sorsú kapitányától, az 57 éves L. Lászlótól. A Hableány-katasztrófa másik magyar áldozatát, a fedélzeten matrózként szolgáló Pethő János hamvait megrendítő, nyilvános szertartás keretében engedték a Dunába, az eseményen a kapitányról is megemlékeztek.
Mint korábban a bulvárlapnak Gulyás Krisztián, a kapitány családját képviselő ügyvéd elmondta, a temetés előtti napok különösen nagy súllyal nehezedtek a hozzátartozók vállára. Fájdalmukat csak fokozhatja, hogy a Hableánnyal ütköző luxushajó, a Viking Sigyn ukrán kapitánya a 15 millió forintos óvadék letétele óta Budapest területén gyakorlatilag szabadon mászkálhat. 
Szűk két hetet töltött előzetesben, de az is elképzelhető, hogy Jurij C.-nek vissza kell mennie a börtönbe. A legfőbb ügyészség szerint ugyanis törvénysértő volt, hogy a Fővárosi Törvényszék letartóztatás helyett helyt adott az óvadéknak, emiatt a Kúria vizsgálatát kérte. Kérdés, megállapítják-e a törvénysértést, kap-e újra bilincset a kapitány?  Három lehetséges verzió adódik. Az első, hogy a Kúria megállapítja, minden a jogszabályok szerint történt, és minden marad úgy, ahogy jelenleg van, Jurij C. ma­rad bűnügyi felügyelet alatt, nyomkövetővel a lábán. A második, hogy hiányosságokat megállapítva visszadobja az elsőfokú bíróságra, azaz a Pesti Központi Kerületi Bíróságra az ügyet, és megszabja azokat a szempontokat, amik alapján újra le kell folytatni az egész eljárást – mondta Gulyás Krisztián. A harmadik, hogy maga a Kúria orvosolja az eljárás hibáit. Ez eredményezheti akár azt is, hogy az ukrán hajóskapitányt újra előzetes letartóztatásba helyezik. Ez július végén, a Kúria nyilvános ülésén dől el.
Dél-koreai lapok arról írtak, hogy az utolsó, még nem megtalált áldozat rokonai Budapesten maradnak, amíg elô nem kerül a test. A má­jus 29-i balesetet heten élték túl, a Hableányon 33 dél-koreai turista és a 2 fős magyar személyzet tartózkodott. A Hableány tragédiájáról írt cikkeinket ide kattintva olvashatják el.
Szerző
Frissítve: 2019.07.20. 11:09

Budapest saját halottjának tekinti Heller Ágnest

Publikálás dátuma
2019.07.20. 10:42

Fotó: Népszava
Tarlós István részvétet nyilvánított a világhírű filozófus családjának.
Budapest saját halottjának tekinti a pénteken elhunyt Heller Ágnes filozófust – közölte a főpolgármester az MTI-vel. Közleményében Tarlós István részvétet nyilvánított a családnak és emlékeztetett arra, hogy „a hazai és nemzetközi tudományos életben filozófusként betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként” Heller Ágnes 2008-ban megkapta a Budapest díszpolgára címet. Heller Ágnes – a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas tudós – 90 éves korában halt meg. Temetéséről a család később gondoskodik.
Szerző
Témák
Heller Ágnes