Húszezer tüntető követelt tisztességes választásokat Moszkvában

Publikálás dátuma
2019.07.20. 19:18
Ellenzéki tüntetők követelnek tisztességes helyhatósági választásokat Moszkvában, 2019.07.20-án
Fotó: Maxim Zmejev / AFP or licensors
A tiltakozókat az dühítette fel, hogy az orosz választási bizottság gyakorlatilag minden ellenzéki indulót kizárt a helyhatósági választások folyamatából.
Több mint húszezer tüntető vonult fel szombaton Moszkvában, hogy tisztességes választásokat követeljenek – írja a BBC. A szervezők azzal a felkiáltással hirdették meg az eseményt, hogy
egy csalók, banditák, svindlerek nélküli Oroszországért mennek az utcára.

A rendezvényen felszólalt az ismert ellenzéki vezető, Alexej Navalnij is, akit a moszkvai hatóságok, szokásuk ellenére most nem fogtak el törvénysértően perceken belül, sőt, engedélyezték a tüntetés megtartását is – bár egy héttel ezelőtt még több aktivistát letartóztattak egy hasonló témájú rendezvényen.
A szombati demonstrációt azért szervezték, mert
az orosz választási bizottság harminc ellenzéki és független jelöltet kizárt a helyhatósági választásokon való részvételből, bár mindegyiküknek megvolt az induláshoz szükséges 5000 aláírása.

A bizottság arra hivatkozott, hogy a jelöltek ajánlószelvényein hamis aláírásokat találtak.  
Alexander Navalnij (jobbra) és Ilija Jashin (balra) az ellenzéki tüntetésen, 2019.július 20-án
Fotó: Maxim Zmejev / AFP or licensors
„Megmutatjuk nekik, hogy ez veszélyes játszma, küzdeni fogunk a jelöltjeinkért – üzente az orosz kormánynak és hatalmi szerveknek Navalnij, aki jövő hétre még nagyobb tüntetést ígért, ha csak a hatóságok addig nem engedélyezik az ellenzéki jelöltek indulását is. Az egyik esélyes, Ljubov Szobol több mint egy hete folytat éhségsztrájkot, így tiltakozva igazságtalannak érzett kizárása miatt. 
A tüntetés kapcsán a 444.hu megjegyzi, a rendőrség csak 12 ezresre becsülte a felvonulók számát. Az elégedetlenség és a feszültség ugyanakkor kimutatható: a megelőző helyhatósági és regionális választásokon a hatalmon lévő Egységes Oroszország jelentősen visszaesett, az életszínvonal stagnálása és a népszerűtlen nyugdíjkorhatár-emelés miatt.  
Szerző
Frissítve: 2019.07.20. 21:51

Tizennégy méter mély árokba zuhant egy bevándorlókkal teli busz Macedóniában

Publikálás dátuma
2019.07.20. 16:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rendőrök vették üldözőbe a járművet, a sofőr pedig menet közben kiugrott.
Harminchárom illegális bevándorló, köztük több gyermek sérült meg egy észak-macedóniai autópálya-balesetben – jelent ette az A1 helyi televíziós csatorna az ügyészség közlésére hivatkozva. A migránsokat szállító kisbusz a görög határtól 45 kilométerre északra leszaladt az útról és egy 14 méter mély árokba rohant, miután a rendőrök üldözőbe vették a járművet, és a sofőr menet közben kiugrott, abban a reményben, hogy megszökhet a felelősségre vonás elől. Az észak-macedón állampolgárságú 24 éves sofőr maga is súlyos sérüléseket szenvedett. A Görögország felől különböző balkáni országokon át Közép-Európába vezető balkáni migrációs útvonalat az elmúlt években lényegében lezárták a térség országai. Elszánt migránsok és menekültek azonban embercsempészek segítségével újra és újra megpróbálkoznak a határok illegális átlépésével. Észak-Macedónia ennek az útvonalnak csak az első, Görögország utáni állomása. Ugyanakkor migránsok ezrei jutottak át Macedónián és rekedtek Szerbiában vagy Bosznia-Hercegovinában.
Szerző

Feltörték a Scotland Yard Twitter-fiókját

Publikálás dátuma
2019.07.20. 16:15

Fotó: ARNE DEDERT / AFP / dpa Picture-Alliance
Az oldalon furcsa üzenetek jelentek meg, ezeket a hírlevelére feliratkozók e-mailen is megkapták.
Péntek este furcsa üzenetek jelentek meg a Scotland Yard fő Twitter-oldalán, a bejegyzések egy része a Digga D nevű brit rapperhez kapcsolódott – derül ki a Guardian cikkéből, a hírt a 444.hu vette észre. Az üzeneteket 40 percen át posztolták este 11 után, és a rendőrség hírlevelére feliratkozók is megkapták ezeken e-mailen. Egyelőre vizsgálják, mi történhetett. A rendőrség belső rendszeréhez valószínűleg nem fértek hozzá.
Szerző