Előfizetés

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülő Németországban, három ember meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.20. 19:57

A gép az épület hátsó homlokzatának csapódott, az üzlet több alkalmazottját sokk miatt kezelik.
Szombaton, kora délután egy kisrepülő zuhant egy barkácsáruházra a németországi Bruchsalban. A gép az épület hátsó homlokzatának csapódott – írja a Bild, a hírt az Index vette észre. A német lap szerint a fából készült gépben utazó három ember meghalt. További sérültekről vagy halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. A francia kisgép német felségjelzést viselt. Azt egyelőre nem tudni, hol szállt fel és hova tartott.  Egy szemtanú azt mondta: a gép a becsapódás előtt is már imbolyogva mozgott a levegőben. A barkácsáruház több alkalmazottját is sokk miatt kezelik.

A főpolgármester beszédével indult a Pride Pozsonyban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.20. 19:45

Matus Vallo hangsúlyozta: Pozsony mindig szabad és toleráns város lesz.
Becslések szerint nyolcezer ember gyűlt össze Pozsonyban, a Hviezdoslav téren, ahonnan elindult a Pride vonulás szombat délután – derül ki a parameter.sk cikkéből. Mária Patakyová ombudsman és Matus Vallo, Pozsony főpolgármestere már korábban is jelezte, hogy támogatja a rendezvényt. Juraj Droba, Pozsony megye vezetője pedig videón keresztül szól az egybegyűlt közönséghez. Vallo a portál szerint azt mondta: Pozsony mindig szabad és toleráns város lesz. Pozsonyban ma egy másik felvonulást is tartanak, a „Büszkék a családra” (Hrdí na rodinu) nevű eseményt. Zuzana Caputova szlovák köztársasági elnök korábban közölte: a Szivárványos Felvonuláson nem vesz részt, ahogy a Büszkék a családra nevű kezdeményezés felvonulásán sem. Ugyanakkor hangsúlyozta: tiszteletben tartja minden közösség és kisebbség szabad véleménynyilvánítási jogát, illetve arra való igyekezetét, hogy felhívja a figyelmet a jogaira. 

Húszezer tüntető követelt tisztességes választásokat Moszkvában

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.20. 19:18

A tiltakozókat az dühítette fel, hogy az orosz választási bizottság gyakorlatilag minden ellenzéki indulót kizárt a helyhatósági választások folyamatából.
Több mint húszezer tüntető vonult fel szombaton Moszkvában, hogy tisztességes választásokat követeljenek – írja a BBC. A szervezők azzal a felkiáltással hirdették meg az eseményt, hogy
egy csalók, banditák, svindlerek nélküli Oroszországért mennek az utcára.

A rendezvényen felszólalt az ismert ellenzéki vezető, Alexej Navalnij is, akit a moszkvai hatóságok, szokásuk ellenére most nem fogtak el törvénysértően perceken belül, sőt, engedélyezték a tüntetés megtartását is – bár egy héttel ezelőtt még több aktivistát letartóztattak egy hasonló témájú rendezvényen.
A szombati demonstrációt azért szervezték, mert
az orosz választási bizottság harminc ellenzéki és független jelöltet kizárt a helyhatósági választásokon való részvételből, bár mindegyiküknek megvolt az induláshoz szükséges 5000 aláírása.

A bizottság arra hivatkozott, hogy a jelöltek ajánlószelvényein hamis aláírásokat találtak.  
Alexander Navalnij (jobbra) és Ilija Jashin (balra) az ellenzéki tüntetésen, 2019.július 20-án
Fotó: Maxim Zmejev / AFP or licensors
„Megmutatjuk nekik, hogy ez veszélyes játszma, küzdeni fogunk a jelöltjeinkért – üzente az orosz kormánynak és hatalmi szerveknek Navalnij, aki jövő hétre még nagyobb tüntetést ígért, ha csak a hatóságok addig nem engedélyezik az ellenzéki jelöltek indulását is. Az egyik esélyes, Ljubov Szobol több mint egy hete folytat éhségsztrájkot, így tiltakozva igazságtalannak érzett kizárása miatt. 
A tüntetés kapcsán a 444.hu megjegyzi, a rendőrség csak 12 ezresre becsülte a felvonulók számát. Az elégedetlenség és a feszültség ugyanakkor kimutatható: a megelőző helyhatósági és regionális választásokon a hatalmon lévő Egységes Oroszország jelentősen visszaesett, az életszínvonal stagnálása és a népszerűtlen nyugdíjkorhatár-emelés miatt.