Hosszú már érzi a vér szagát

Publikálás dátuma
2019.07.21. 17:18
Hosszú Katinka
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Elképesztő fölénnyel jutott a hétfői 200 m vegyes döntőjébe Hosszú Katinka, a férfi gyorsváltó olimpiai kvótát szerzett a kvangdzsui vizes világbajnokságon.
Újabb fázisába érkezett az egy hete tartó dél-koreai vizes világbajnokság, Kvangdzsuban a nyílt vízi úszók után a medencések vették át a kezdeményezést. A vasárnapi nyitónapon volt kiért szurkolni, hiszen Késely Ajna és Kapás Boglárka 400 méter gyorson jutott a selejtezőkből a döntőbe. 
Késely bődületes országos rekorddal 4:01.31 perces idővel csapott célba, a szám másik magyar versenyzője, Kapás Boglárka – a korábbi hazai csúcstartó (4:02.37) – 4:05.36-tal hatodik lett. A számot az amerikai legenda Katie Ledeckyt nyerte.
A 17 éves Késely nem volt nagyon feldobva a negyedik helytől: „Gyerekfejjel csalódott vagyok, de ha leülök majd és végiggondolom, azt fogom mondani, ennek így kellett történnie. Még fiatal vagyok ahhoz, hogy csalódott legyek. Nagyon boldog vagyok, hiszen hatalmas motiváció, hogy Ledecky mellett úszhattam. A két évvel ezelőtti világbajnokságon a szélen úsztam, most pedig a nagyok között küzdhettem a dobogóért. Tanulnom kell ezt a helyzetet is” – idézte a távirati iroda Késelyt.
Kapás elmondta, maximálisan kiúszta magát, ugyanakkor egy kicsivel jobb időt szeretett volna. „Még mindig egy kicsit el vagyok szokva a gyorstól” – tette hozzá Kapás, aki biztos volt abban, hogy fiatal honfitársa megdönti az országos csúcsát.
Szabó Szebasztián ugyancsak bejutott a hétfői döntőbe 50 méter pillangón. A zentai születésű, nemrég honosított versenyző 23.09 másodperccel futamában a második lett, ezzel összesítésben a hatodik idővel került a fináléba.
A magyar válogatott legnagyobb esélyese a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, aki a küldöttségben egyedülálló módon öt számot vállalt. Először a 200 méter vegyesen indult, és vasárnap messze a legjobb idővel jutott döntőbe. A világklasszis sorozatban a negyedik vb-elsőségére hajt ebben a számban, és ettől nincs is messze: az előfutamban 2:07.02 perces teljesítménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Ez nemhogy a világ idei legjobb eredménye, de minden idők hetedik leggyorsabb úszása volt, és mindössze két századdal rosszabb, mint amivel két éve a Duna Arénában a döntőben nyert. Korántsem mellékes: Hosszú a második kanadai Sydney Pickremnél több mint másfél másodperccel jobbat úszott… A világcsúcsot amúgy Hosszú tartja 2:06.12-vel. 
„Szerettem volna 2:07 alatt úszni, éreztem, hogy bennem van. Azokat a 2:08-as időket, amiket év közben úsztam, mind-mind edzésből érkezve teljesítettem. Ez nekem már előre azt mutatta, hogy a könnyítés után ezek bőven jobb idők lesznek. Erre a világbajnokságra úgy jöttem, hogy nézzük meg, hol tartunk egy évvel az olimpia előtt. Ilyen szempontból jó helyen vagyok, de azért érzem a vérszagot ott a piros csík körül” – utalt a világcsúcsra Hosszú. A döntőt hétfőn rendezik. 
Az előfutamok zárásaként a Kozma Dominik, Németh Nándor, Bohus Richárd, Szabó Szebasztián összeállítűsú 4x100 méteres férfi gyorsváltó 3:13.90 perces eredménnyel a nyolcadik helyen úszott a fináléba. Ezzel a váltó kvótát szerzett a jövő évi tokiói olimpiára.
A nap szenzációja, hogy Adam Peaty világcsúcsot úszott 100 méter mellen: a brit klasszis a középfutamban 56.88 másodpercre javította önmaga 57.10-es, tavaly nyáron felállított idejét – ez volt az első világcsúcs Kvangdzsuban.
Témák
úszás

Tájfunban is nyertek a női pólósok

Publikálás dátuma
2019.07.21. 17:16

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A magyar női vízilabda-válogatott 17-6-ra legyőzte Új-Zéland csapatát, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a kvangdzsui vizes-világbajnokságon. A magyarok a hétfői negyeddöntőben az olimpiai ezüstérmes olaszokkal találkoznak, közép-európai idő szerint 11:30-kor. 
A világbajnokság második felére megérkezett az ítéletidő, ugyan a hőmérséklet 25 Celsius-fok volt, óriási páratartalom, erős szél és szakadó eső nehezítette a játékosok életét. „Ez volt az első mérkőzés életemben, amit tájfunban kellett lejátszani, de így is realizáltuk a két csapat közti különbséget. Harcos csapat az új-zélandi, ráadásul ilyenkor a jobbik válogatott nehezebben kap emberelőnyt, ugyanakkor az igazi értékmérő hétfőn lesz” – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány.
A férfiaknál eldőlt, hogy Ausztrália lesz a magyarok ellenfele a negyeddöntőben, miután vasárnap – nagy meglepetésre – ötméteresekkel legyőzte a montenegrói csapatot.  
"Amikor láttuk a sorsolást, tudtuk, hogy Szerbiával, Montenegróval vagy Görögországgal kell játszanunk a nyolc közé kerülésért, régóta készültünk erre az összecsapásra - mondta az NSO-nak Aaron Younger, az ausztrálok csapatkapitánya, az FTC játékosa. - Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a legerősebb csapat, szóval jó eredmény, hogy negyeddöntőbe jutottunk, így megint összefutunk a magyarokkal. Felkészülünk, ahogy csak tudunk, aztán meglátjuk, mire elég. Hogy mik az esélyeink? Nyilván erősebbek a magyarok, de egy meccsen bármi megtörténhet..."
A magyar-ausztrál negyeddöntőt kedden 10 órakor rendezik. Ezt a találkozót a női együttes mérkőzéséhez hasonlóan élőben közvetíti az M4 Sport.
Szerző
Témák
Vízilabda Vb

Budapest rendezi a 2027-es vizes világbajnokságot

Publikálás dátuma
2019.07.21. 12:21

Fotó: Molnár Ádám
Kíváncsian várjuk, mennyibe fog kerülni.
Budapest rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot, erről a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA döntött vasárnap a dél-koreai Kvangdzsuban.   A jelenleg is zajló világbajnokság helyszínén a FINA illetékesei úgy határoztak, hogy a 2025-ös vb-nek az oroszországi Kazany adhat otthont, két évvel később pedig ismét a magyar főváros lesz a házigazda. Budapest Perth (1991, 1998), Róma (1994, 2009), Barcelona (2003, 2013), Fukuoka (2001, 2021) és Kazany (2015, 2025) után a hatodik olyan város lesz, amely két vb-nek is otthon ad.  Budapesten 2017-ben rendeztek vizes világbajnokságot, akkor a költségek igencsak elszálltak az eredetileg tervezetthez képest. A rendezés jogának elnyerésekor még 24 milliárd forintról beszéltek az illetékesek, a végső számla bőven 100 milliárd fölé kúszott. 
Témák
vizes vébé
Frissítve: 2019.07.21. 12:22