Megszünteti a kormány az OKJ-s rendszert

Publikálás dátuma
2019.07.22. 08:13
Képünk illusztráció!
Fotó: Tóth Gergő
Az alapszakmák száma a jelenleginél alacsonyabb lesz, számuk várhatóan nem haladja majd meg a 180-at.
A korábbi hírekkel ellentétben mégsem úgy alakítják át a szakképzést, hogy radikálisan csökkentik a választható szakmák számát, ehelyett az egész Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) megszüntetik, és egy teljesen új rendszert állítanak fel –írja a Magyar Nemzet. Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a lapnak azt mondta, hogy „az OKJ-re épülő rendszer elavult, ezért olyan szisztémát alakítanak ki helyette, amely jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez”. Az alapszakmák száma a jelenleginél alacsonyabb lesz, számuk várhatóan nem haladja majd meg a 180-at. A cikk alapján a jövő évtől felálló új rendszer tehát két lábon fog állni: 
  • lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni.
  • és lesznek rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.
Pölskeiné úgy fogalmazott, hogy harmadik képzési szintként továbbra is megmaradnak a céges keretek között működő, rövid ciklusú vállalati képzések is, amelyeket szintén nem korlátoz senki.
Szerző
Témák
OKJ-képzés
Frissítve: 2019.07.22. 08:24

Ángyán József újabb jelentése: Bács-Kiskunban sem azé lett a föld, akik megműveli

Publikálás dátuma
2019.07.22. 07:00

Fotó: Népszava
Ezúttal Bács-Kiskun megye visszás földbérleti pályázatait tárta fel Ángyán József, az előző Orbán-kormány volt parlamenti államtitkára.
Nem meglepő: immáron a kilencedik, alaposan végigelemzett és szakmai adatokkal, tényekkel alátámasztott, s a Népszavához eljuttatott jelentés is azt igazolja, hogy a kormányzati propagandával szemben nem a helyben élő gazdák, hanem Fidesz-közeli NER-lovagok nyerték meg az állami földek javarészét. A most vizsgált megyében az elkelt területek 321 nyertes árverezőhöz kerültek, de ezen belül ma földek hatvan százalékát, 5600 hektárt mindössze 19, családi, rokoni és vállalkozói szálakon összefonódott nagy érdekeltség szerezte meg. A nyertesek 72 százalékának – ők azok, akik messze ülnek a tűztől – együttesen csupán a területek alig 16 százaléka, kevesebb, mint 1600 hektár jutott. A helybeli gazdálkodó családok elől a földek jelentős részét – e megye esetében több mint kétharmadát – külső, tőkeerős árverezők szerezték meg, ráadásul az elárverezett terület több mint egyharmada olyan pályázóhoz került, aki a kormányhatározatban rögzített húsz kilométernél jóval messzebb, átlagosan kétszer akkora távolságra lakik az elnyert területtől. 
A bérleti viszonyok elemzése azt mutatta, hogy az elárverezett földek több mint négyötöde bérlők által művelt terület volt, s ezek felét 4 nagy tőkés társaság - a Bácsalmási Agráripari Zrt. a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. a Tiszaalpári Agrárgazdaság Kft. és a Kalocsai Mezőgazdasági Zrt - használta. Ángyán szerint közülük a „baráti” besorolású bérlők esetében szembetűnő, általános jelenség, hogy a meghirdetett bérleményeik jelentős részét, akár egészét maguk vásárolták fel. Ezzel szemben a „nem baráti” nagy bérlők – például a Medgyessy-kormány idején privatizált Bácsalmási Agráripari Zrt. – területének javarészét mások, leginkább Fidesz-közeli agrárvállalkozók kaparinthatták meg: köztük például Kárpáti Lászlónak, az ország egyik legnagyobb multi-milliárdos agrárvállalkozójának családtagjai valamint több közös cégben érdekelt üzlet- és vezetőtársai, de jutott a fideszes Bányai Gábor országgyűlési képviselő által pártfogolt kiskunhalasi polgármester családtagjainak is. Ángyán szerint nemcsak erre a konkrét földterületre, hanem egész Bács-Kiskun megyére is általánosan jellemző, hogy kormányközeli rokoni, baráti, vállalkozói érdekkörök jutottak jelentős állami földterületekhez. 
E megye adatai is cáfolják azokat a kormányzati állításokat, amelyek szerint versenyben kialakult piaci áron jutottak a nyertesek az állami földterületekhez: a közel tízezer hektárnyi, elárverezett megyei területnek ugyanis több, mint fele – 5400 hektár - licitálás nélkül került a sikeres árverezőkhöz, valódi árverseny a területek kevesebb, mint kilenc százalékánál volt tapasztalható. A professzor szerint az is fényesen cáfolható, hogy helyben élő „földművesek” és fiatal családok szereztek földeket – noha ez lett volna eredetileg a törvényhozók állítólagos szándéka.
Szerző
Témák
földpályázat
Frissítve: 2019.07.22. 12:25

Jürgen Habermas Heller Ágnesről: A régi iskola filozófusa volt, személyében mintha a korábbi nagyok éledtek volna újjá

Publikálás dátuma
2019.07.22. 06:33

Fotó: Népszava
A magyar tudósból az utolsó pillanatig sugárzott az élet, agya mozgatórugói egyszerűen nem tudtak elfáradni – fogalmazott a filozófus.
Korunk egyik legnagyobb filozófusa szenvedélyes és bölcs emberként búcsúzik Heller Ágnestől – írja a FAZ. Jürgen Habermas szerint a magyar tudósból az utolsó pillanatig sugárzott az élet, agya mozgatórugói egyszerűen nem tudtak elfáradni. Utólag lehet azt mondani, hogy mindig is tudni lehetett: egy ilyen emberhez csak a váratlan halál illik. A régi iskola filozófusa volt, személyében mintha a korábbi nagyok éledtek volna újjá. Nála a Nyugaton már nem létező töretlen filozófiai öntudathoz az elfogulatlan szellem frissessége társult. Tisztában volt a saját szellemi szuverenitásával és ez védőpajzsot nyújtott neki és az egész Lukács-iskolának, amelyet 56 után ellenzékiként üldöztek, a végén pedig emigrációba kényszerítettek. Habermas bevallja: ismeretségük jó 50 éve alatt rájött, ez az idealisztikus öntudat, valamint a filozófia iránt érzett elhivatottság csupán a büszke, bátor és az életben kitűnően eligazodó jellem másik oldalát jelentette. Hannah Arendttel az köti össze, hogy képes volt a kialakuló filozófiai gondolatokat a mindennapi tapasztalatokra és bölcsességre alapozó, megdöbbentően egyszerű bizonyítékokkal összekapcsolni. Munkásságában egy rendkívüli élet tükröződik vissza, a szélsőségek kora mély sebeket ejtett azon. Kénytelen volt Ausztráliába kivándorolni, ám amikor végre hazatért, Orbán illiberális rendszerében ismét zaklatásokkal, nyilvános ellenségességgel, és, igen, antiszemita durvaságokkal találta szemben magát. De nem adta fel. A lehangoló tapasztalat sem akadályozta meg abban, hogy nyíltan ellentmondjon a rezsimnek és bátorságot öntsön a fiatalokba. A nyugalmat az élet nem adta meg neki. Heller Ágnes a maga módján élt filozófusként és ebből merítette az erőt, hogy leküzdje a kor ellenállását.
Szerző