Greta Thunberg kapta a Szabadság-díjat

Publikálás dátuma
2019.07.22. 09:22

Fotó: Artur Widak/NurPhoto / AFP
A 16 éves svéd környezetvédő diáklány a normandiai partraszállás emlékére és szellemiségének megőrzésére alapított kitüntetéssel járó 25 ezer eurót négy szervezetnek ajánlotta fel.
Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista vehette át vasárnap Franciaországban a Szabadság-díjat, amelyet a normandiai partraszállás emlékére és szellemiségének megőrzésére alapítottak. A díjat második világháborús veteránok jelenlétében adtak át. A 16 éves diáklány a díjjal járó 25 ezer eurót négy olyan szervezetnek ajánlotta fel, amelyek szerinte „az éghajlatigazságért, és azért dolgoznak, hogy segítsék az olyan déli országokban élőket, akiket már érint az ökológiai és éghajlatváltozás”. 
A normandiai Caen városában rendezett díjátadón több második világháborús veterán is megjelent, köztük a francia Léon Gautier és az amerikai Charles Norman Shay, a díj két fővédnöke. „Katonaként a szabadságért és azért harcoltam, hogy Európa felszabaduljon a náci megszállás alól 75 évvel ezelőtt. De mindennek semmi értelme nincs, ha az anyaföldünk alapjaiban sérül és a civilizációnk összeomlik a nem megfelelő emberi viselkedés miatt" - mondta a francia hírügynökségnek az amerikai veterán, aki nagyon boldognak nevezte magát amiatt, hogy "a fiatal nemzedék egy ilyen nemes célért küzd”.
Greta Thunberg elmondta: felejthetetlen napot töltött együtt az amerikai veteránnal a normandiai Omaha Beachen, az 1944-es amerikai partraszállás egyik legfőbb helyszínén. „A legkevesebb amit a tiszteletükre tehetünk az, hogy megállítjuk annak a földnek a pusztítását, amelyért Charles, Léon és társaik harcoltak, hogy minket megmentsenek” – hangsúlyozta a fiatal aktivista. 
„Hétmillióan halnak meg évente olyan betegségekben, amelyeket a környezetszennyezés okoz. Csendes háború folyik. Az ökológiai és éghajlati katasztrófa és a tömeges migráció, az éhezés és a háború közötti kapcsolat még sok ember számára nem egyértelmű. Ezen változtatni kell”

– tette hozzá.

 Greta Thunberg alapította a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Sztrájksorozata azóta globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, amikor 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel.
A Szabadság-díjat internetes szavazás alapján a világ minden táján élő fiatalok ítélik oda.
Szerző

Legalább 12 ritka egyszarvú rinocérosz pusztult el az indiai áradásokban

Publikálás dátuma
2019.07.22. 09:08

Fotó: Sylvain Cordier/Biosphoto / AFP
Legalább 12 ritka, veszélyeztetett indiai orrszarvú (Rhinoceros Unicornis) lett az Északkelet-Indiában pusztító áradások áldozata a Kaziranga Nemzeti Parkban – közölte vasárnap a park illetékese.
 Az Asszám államban 430 négyzetkilométeren elterülő nemzeti park szerepel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A parkban él a világ egyszarvú rinocéroszainak, más néven az indiai orrszarvúknak a kétharmada. A populáció legutóbbi megszámlálásakor, 2015-ben 2401 orrszarvú volt a parkban.
Az áradások a park területének 90 százalékát érintették, és emiatt az állatok a magasabban fekvő pontokra menekültek. Július 13. óta több mint 140 állat, köztük rinocéroszok, egy elefánt, egy vaddisznó és különböző szarvasfajták pusztultak el az áradások miatt – mondta el P. Szivakumar, a park igazgatója.
Mintegy 60 állatot sikerült megmenteni, többségüket már szabadon is engedték a vadonban. Sok állat talált menedéket az ilyen természeti katasztrófák miatt épített mesterséges magaslatokon is. Bár a víz apadni kezdett, még mindig a park területének 60 százalékát borítja. 
Az indiai monszun júniustól szeptemberig tart, és heves esőzésekkel jár. Idén júliusban már több mint 200 ember halt meg az esőzés miatt, többségük Asszámban és a keleti Bihar államban vesztette életét.
Szerző
Témák
orrszarvú India

Újabb légitársaság vesz vissza a műanyaghasználatból

Publikálás dátuma
2019.07.20. 12:12
Illusztráció
Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto / AFP
68,5 tonnával kevesebb műanyagot visznek az Iberia járatainak fedélzetére, leginkább csomagolóanyagokat “tiltanak ki”, helyettük papírt használnak majd.
A spanyol légitársaság Airportal által közölt tájékoztatása szerint kiemelten fontos a fenntarthatóság, ezért több stratégiát is kidolgozott a műanyagok újrahasznosítására, újrahasználatára, a felhasznált mennyiség csökkentésére.
Legutóbbi kezdeményezésük elsősorban a fedélzetre vitt műanyag mennyiségének csökkentését célozza, évente összesen 68,5 tonna műanyagtól tudnak így megszabadulni. Azzal, hogy plasztik helyett papírba csomagolják a takarókat és a párnákat, 34 tonna műanyagot spórolnak meg. A fejhallgatók a turista és business osztályon, valamint a hosszútávú járaton a gyermekeknek szánt csomagok sem lesznek becsomagolva, a keverőkanalakat bambuszból készült eszközökre cserélik, a használt ágyneműket, takarókat és párnákat pedig az eddigieknél vékonyabb plasztikcsomagba gyűjtik. 
A társaság a madridi repülőtéren található két business lounge-ában is elkerüli a műanyagokat: dobozok és tárolók helyett ömlesztve érkeznek az áruk, amelynek segítségével éves szinten 23,5 millió tonna doboztól és évente 6,5 tonna műanyagtárolótól szabadultak meg.
Az Iberia már korábban elindított egy programot, amelynek köszönhetően a gépek fedélzetén keletkező hulladék 80 százalékát újrahasznosítják, és amikor csak lehet, újból felhasznált műanyagokat alkalmaznak, így a használt ágyneműket használt zacskókban gyűjtik. 
A spanyol légitársaság a flotta cseréjével is igyekszik csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, és mintegy 600 tonna szén-dioxid nem kerül a levegőbe attól, hogy minden újságot és a pilóták számára fontos dokumentumot digitálisan tesznek elérhetővé.
A portugál Hi Fly teljesen műanyagmentes repülőjárata után az Emirates jelentette be, hogy az év végéig folyamatosan újrahasznosítottra cseréli az egyszer használatos műanyagból készült szívószálakat, keverőpálcikákat és szatyrokat.
Szerző