Halláskárosodást okozhatnak a fesztiválok

Publikálás dátuma
2019.07.24. 14:14

Fotó: OLIVIER MORIN / AFP
Nemcsak a koncertek, bizonyos munkahelyek is veszélyeztethetik a fül épségét.
Sokan egy-egy koncert után átmenetileg rosszabbul hallanak, de ennek a legtöbb esetben nem tulajdonítanak túlságosan nagy jelentőséget, pedig akár a fülünk épsége is veszélyben lehet. Ráadásul rengeteg munkakör is okozhat ilyen problémát – mondta Miltényi Csilla, a Duna Medical Center fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa.
Az első jeleket általában nem maga a beteg, hanem a családtagok és a munkatársak észlelik. A halláskárosult rendszeresen visszakérdez, felhangosítja a tévét és a rádiót, nem hallja a csengőt, esetleg a halkabban beszélő családtagokat és kollégákat. Sok esetben ugyan még jól hallja a szavakat, de a beszédértése csökken. A betegek jellemzően akkor kezdik felismerni, hogy sokkal rosszabbul hallanak, ha hosszabb ideig háttérzajban tartózkodnak.
A csecsemők és a gyermekek hallása a legsérülékenyebb, de veszélyben vannak a fokozatosan romló hallású idős emberek is. Létezik öröklődő halláskárosodás, ezért azoknak is résen kell lenniük, akiknek a családjában már előfordultak ilyen panaszok, illetve azoknak is, akiknek az egyik füle süket. Érdekes módon több férfi szenved halláskárosodástól, mint nő.
A legnagyobb veszélynek a zajos munkahelyen dolgozók vannak kitéve. Ide sorolhatóak az útépítők, a repülőtéri személyzet, a favágók, a motoros futárok, a gyáripari munkások, a rockzenészek és az éjszakai szórakozóhelyen dolgozók különösen a DJ-k és a dobosok. Vannak olyan foglalkozások, ahol „észrevétlenül” nagy a zajhatás, például ilyen munkakörben dolgoznak az óvónők, a tartósan hangos, búgó hajszárítót használó fodrászok, illetve a nagy létszámú, egylégterű irodában dolgozók.
Több munkahelyen, pedig indokolt lenne, még most sem kötelező a zajvédő fejhallgató használata. Tetézi a bajt, hogy ha a munkahelyen a szabályoknak megfelelően van ugyan védőeszköz, mégsem használják, mert kicsit kényelmetlen, melegít, vagy az ott dolgozók értelmetlennek tartják. Pedig jobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy védelem nélkül nagyon hamar búcsút inthetünk a hallásunknak.

Van, ami visszafordítható

A vezetéses halláscsökkenés esetében a külső hallójárat eltömődhet, például fülzsírtól, vagy mert a dobhártya kilyukad, esetleg sérül. Okozhatja még az orrmandula megnagyobbodása vagy középfülgyulladás, amikor a hallócsontok területén képződik akadály, ami átmenetileg akadályozza a hang vezetését. Ezek a problémák gondos, szakszerű orvosi beavatkozással helyrehozhatóak.
Hirtelen kialakuló halláscsökkenés esetén a 24-48 órán belül történő gyógyszeres beavatkozás eredményes lehet, később már bizonytalanná válik a gyógyulás lehetősége. Miltényi Csilla hangsúlyozta, az akut halláscsökkenés hátterében akár stroke is állhat, ezért azonnal orvoshoz kell fordulni.

Védjük a fület!

Tartózkodjunk a hosszú ideig tartó fej- és fülhallgató használattól. Zenehallgatáshoz egy félig zárt, vagy valamilyen zajcsökkentővel, zajszigetelővel ellátott fejhallgatót ajánlott használni, a koncerteken pedig ne menjünk túl közel a hangfalakhoz. A hangos zene hatására a belső fülben levő szőrsejtek károsodása visszafordíthatatlan lehet, amely tartós, nehezen befolyásolható fülzúgást eredményezhet.
A gyerekek, akaratlanul is, gyakran vannak hangos zajnak kitéve, ami maradandó halláskárosodást eredményezhet akár már fiatal korban is. Természetesen nem szabad minden apró zajt kiszűrni, de fokozatosan kell hozzászoktatni a kicsiket a hallásvédő, a füldugó vagy a fejhallgató használatához. Kaphatóak olyan eszközök, amelyek nem akadályozzák a gyermekeket semmilyen tevékenységben, kényelmes a viseletük. Fontos, hogy a fülhallgató egy személyes tárgy, csak egy ember használja. Fülbetegség után pedig nem árt újra cserélni – mondta a szakember.
Szerző

Strandon lehet éjszakázni pénteken

Publikálás dátuma
2019.07.23. 17:17

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Országszerte több mint 40 fürdő csatlakozott a július 26-án, tizedik alkalommal megrendezett Strandok éjszakája rendezvényhez. Az Év Fürdőjére pedig idén ötödször lehet szavazni.
A strandok pénteken meghosszabbított nyitva tartással várják a vendégeket, a fürdőkben változatos zenei programokkal, élő koncertekkel, sztárvendégekkel, DJ-kel is várják a fürdőzőket. A zenei programok mellett tematikus szaunaprogramok, csúszdaverseny, aerobic és egyéb sportprogramok, habparty, lézershow és tűzzsonglőrök szórakoztatják a közönséget.
A kezdeményezés célja a kezdetektől az volt, hogy megismertesse a magyar fürdőket és fürdőkultúrát a hazai és a nemzetközi nagyközönséggel - mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón. Évről évre nő az esemény látogatóinak száma, tavaly meghaladta a 40 ezer főt. A 10. évfordulóját ünneplő Strandok éjszakájához idén olyan fürdők, uszodák, strandok számára is csatlakoznak, amelyek még nem tagjai a szövetségnek - tette hozzá.
A bogácsi termálfürdő
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto / AFP

Ötödször keresik az év fürdőit

A hazai közel 200 fürdő három kategóriában: Az Év Fürdője, Az Év Regionális Fürdője, A Helyiek Kedvenc Fürdője verseng a voksokért. A szavazás június 1-én kezdődött, a félidőben az állás a korábbi évek eredményeihez képest több érdességgel is szolgál. A budapesti fürdőket eddig elkerülte a siker, most azonban a főváros legújabb fürdője ott van az élvonalban. Akad olyan fürdő is, amely eddig minden alkalommal a dobogón végzett az idén eddig szerzett szavazatai alapján azonban egyelőre nem került be a TOP 10-be.  
A versenyt szervező termalfurdo.hu közleményéből kiderül, arra számítanak, hogy a tavalyi több mint 150 ezer szavazó augusztus 31-ig még legalább ennyien szavaznak majd a kedvenc fürdőjükre. A voksolók között wellnesshétvégéket, fürdőbelépőket és egyéb értékes nyereményeket sorsolnak ki. A szabályok szerint nem lehet szavazni a tavalyi győztesekre, így a  Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőre, az Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdőre, valamint a Tiszavasvári Strandfürdőre. 
Bár a fürdők egymással versenyeznek, a szavazás célja mégis az, hogy a magyar fürdőkre irányítsa a figyelmet, hiszen a fürdőbe járás több egyszerű kikapcsolódásnál. A testre és az idegrendszerre is jó hatással van, nemcsak gyógyításra alkalmas, de a betegségek megelőzésében és a sportolás utáni regenerációban is nagyon hasznos.

Szédülő betegeknek még veszélyesebbek az időjárás változásai

Publikálás dátuma
2019.07.23. 14:14

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
A hőség mellett a frontok érkezése, a nem elegendő folyadékbevitel, a sóvesztés, a napon végzett kertészkedés vagy a hirtelen mozdulatok átmenetileg még gyógyszeres kezelés mellett is panaszokat okozhatnak.
Szédülésnek hívunk általában mindenféle ájulásközeli állapotot. Az orvosi értelemben vett szédülés alatt általában a nagyon kellemetlen, forgó jellegű, és a belsőfülből, illetve az egyensúlyrendszerből eredő panaszt értjük – magyarázta Szirmai Ágnes. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi docense hozzátette: az egyensúlyt a belsőfül, valamint a látórendszerből és a végtagokban lévő helyzetérző idegvégződésekből beérkező ingerek alakítják, amelyeket az agy összesíti, szabályozza. Ha ezek az információk eltérnek, akkor térérzékelési zavar, egyensúlykontroll-vesztés: elesés, eldőlés, bizonytalan járás és nagyon kellemetlen, akár forgó szédülés jelentkezik. Szédülést, bizonytalanságérzést okozhatnak az egyensúlyrendszer betegségén kívül belgyógyászati, keringési problémák, szívbetegségek, de vércukor- és vérnyomás-ingadozás is.
Gyógyszeres kezelés és egyensúlyi torna alkalmazásával a betegek 80 százalékának elmúlnak a tünetei. Hirtelen időjárás-változás: meleg-vagy hidegfront, extrém hőség vagy stresszhelyzet hatására ugyanakkor egy-egy szédülés, néhány órás állapotromlás még gyógyszerek mellett is előfordulhat. Ilyenkor orvosi felügyelet mellett a gyógyszeradagon kell módosítani – tette hozzá a szakember.

Melegben mindenki megszédülhet

Az extrém hőségben életkortól függetlenül bárki tapasztalhat rosszabb közérzetet, szédelgést, bizonytalanságérzést, ájulásközeli állapotba kerülhet vagy el is ájulhat. A kánikulában a folyadékpótlás alapvető, de a sópótlásról is gondoskodni kell, hiszen az izzadással sót, elsősorban nátriumot veszít a szervezet. Egy tányér tartalmas leves, de akár egy pár szem ropi vagy kevés chips is segíthet – mondta Szirmai Ágnes. Ez nehezebben kivitelezhető vesebetegek, illetve olyan egyensúlyrendszeri betegségekben szenvedők esetében, akiknél a sóbevitel csökkentése alapvető fontosságú.
Bár a szédülés nem életkorfüggő, az idősebb korosztályban azért fordul elő gyakrabban, mert a belsőfül vérkeringésének csökkenésével párhuzamosan a működése is romlik. A páciensek otthon végezhető, egyszerű, apró fej- és nyakmozgásokból álló, egyensúlyi tornával tudnak javítani az állapotukon. Szirmai Ágnes azt is kiemelte, hogy a hőségben különösen figyelni kell az idősebbekre. Az életkorral ugyanis csökken a szomjúságérzés, vagyis egy idős ember általában is keveset eszik, iszik. Ettől az egyensúlyszerv sérülékennyé válik, és az idős ember eleshet.
Szédüléssel diagnosztizált beteg a kánikulában, 11 és 16 óra között lehetőleg ne tartózkodjon a napon, például ilyenkor nem ajánlott ilyenkor kertészkedni. A túlzott hajlongás, a túl sok egyensúlyi inger ugyanis nem tesz jót a szédülő betegnek. Mivel a nyári szünetben gyakori, hogy a nagyszülők vigyáznak az unokákra, az egyetemi docens arra is felhívta a figyelmet, hogy a közös játék, bújócskázás közben arra is figyeljenek az idősebbek, hogy lehetőleg guggolásból ne hirtelen egyenesedjenek ki. Szédülő betegek esetében fontos a lakás berendezése is. A kisebb szőnyegeken, lábtörlőkön könnyen el lehet csúszni, célszerűbb egy nagy, stabil szőnyeget használni, amit egy nehéz bútor is megfog. Sötétben romlik az egyensúlyzavar, ezért a mosdóba vezető úton ne legyen teljesen sötét - javasolta Szirmai Ágnes.
Hosszantartó, akut szédülés esetén először a háziorvoshoz ajánlott fordulni, ahol egy egyszerű vizsgálattal meg tudják állapítani, hogy egyensúlyrendszeri eredetű probléma, vírusfertőzés vagy csak folyadékhiány okozza a panaszokat. Amennyiben a szédülő beteg felkelni sem tud, akkor az ügyeletet kell hívni, ha pedig egy súlyos rosszullét az utcán történik, akkor a mentőket kell értesíteni, akik sürgősségi osztályra szállítják a beteget.
Szerző