Magyarországon nőttek a leggyorsabban az ingatlanárak az unióban

Publikálás dátuma
2019.07.22. 13:27

Fotó: Népszava
Hazánkban 12,5 év átlagbérből vásárolható egy lakás.
Ismét Magyarországon nőttek a leggyorsabban az ingatlanárak az Európai Unióban 2019 első negyedévében – írja az Eurostat adatai alapján a novekedes.hu.   Az ingatlanárak nagyobb mértékben emelkedtek az elmúlt években a béreknél, ezért hazánkban már több mint 12 évet kell dolgozni ahhoz, hogy egy átlagos fizetésből megvásárolhassunk egy átlagos lakóingatlant. Ez európai összevetésben viszonylag hosszú időnek számít.  Az adatok szerint Magyarországon az árak 11,3 százalékkal nőttek. A második a listán Csehország (9,4 százalék), majd Portugália (9,2 százalék) és Szlovénia (8,4 százalék) következik. A portál kérdésére Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: 2015 és 2018 között 32 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak, az EU-s országok közül ez kiemelkedő érték. A dobogón Írország és Csehország szerepel 31, illetve 30 százalékos drágulással, majd Lettország következik 29 százalékkal. A hazai ingatlanpiaci szárnyalás azonban összhangban van azzal, hogy Magyarországon a 2015-ös szinthez képest 29 százalékos béremelkedés ment végbe, és az egy főre jutó GDP is majdnem 20 százalékkal gyarapodott. Egy ilyen mértékű GDP növekedés és béremelkedés az egész Európai Unióban kimagasló – tette hozzá.
Szerző
Témák
Eurostat Ingatlan

Több mint 200 millióért szólt Orbán a nagyszínpadon

Publikálás dátuma
2019.07.22. 11:50

Fotó: Facebook/30 éve szabadon
A szerződés összege 207,5 millió forint.
Alaposan megkopasztja a Sziget Zrt. a Terror Házát: a teljes tavalyi reklámbevételük hetedét kérték el Orbán Viktor rendszerváltó beszédének néhány másodperces bejátszásaiért – írja a G7.hu. Korábban komoly visszhangot kapott, hogy a Volt és Balaton Sound fesztiválon Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédeit játszották be nagyszínpadi kivetítőkről. A portál most azt írja: a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK), a Terror Házát működtető állami közalapítvány vállalkozási szerződés keretében működik együtt a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel,
a szerződés összege pedig 207,5 millió forint.

Szerző

Önkiszolgáló benzinkutakkal terjeszkedne az OMV

Publikálás dátuma
2019.07.22. 09:38

Fotó: James Hardy / AFP/PhotoAlto
Néhány Ausztriával szomszédos országban, köztük Magyarországon jelennének meg a diszkont-töltőállomások.
Magyarországon, Németország déli részén és Szlovéniában kíván terjeszkedni üzemanyagtöltő diszkontállomásaival az OMV, de kibővítené hasonló ausztriai hálózatát is – írja a Világgazdaság. Ezek az egységek alkalmazottak és boltok nélkül működnek, viszont – mint a társaság hangsúlyozza – költség- és időhatékony tankolást kínálnak. A lap szerint az OMV-nek Ausztriában mintegy 220 ilyen kútja van. Az újabbak nyitásakor fontos szempont, hogy azokat is el lehessen látni a társaság saját finomítóiból, Magyarország esetében ezért az OMV schwechati olajfeldolgozójához közelebb eső Dunántúlon sejthető nagyobb terjeszkedés. „A diszkontkoncepcióval kapcsolatos fejlesztések a magyarországi retail képviselettől függetlenül zajlanak, az osztrák anyavállalat saját szervezésében” – közölte a lappal az OMV Hungary Kft. Diszkontrendszerben az OMV Avanti nevű töltőállomásai és a százszázalékos OMV-leány FE-Trading által üzemeltetett töltőállomások működnek, de kedvezményes árat kínálnak a Petrom márkájú kutak is. Az Avanti egységek többsége Ausztriában található, és jórészt az FE-Trading töltőállomások is. Ez utóbbiak a Hofer/Aldi élelmiszer-kiskereskedelmi diszkonthálózathoz kapcsolódnak. A németországi Aldi Süd által megvásárolt Hofer láncnak Ausztriában és Szlovéniában vannak élelmiszerboltjai. A Hofertől 2016-ban vett meg az OMV 66 benzinkutat. Ha az OMV Magyarországon is az ausztriai gyakorlatot kívánja követni, akkor diszkontcélra szóba jöhet a 2016 eleje óta az OMV nevén futó 21 Avanti töltőállomás, ezenkívül az Aldival tavaly indított együttműködés kibővítése. 
Szerző
Témák
OMV benzinkút