Előfizetés

Másodszorra sikeresen Föld körüli pályára állították az indiai holdszondát

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.22. 12:58

Fotó: ARUN SANKAR / AFP
Egy héttel indításának elhalasztása után, hétfőn sikeresen pályára állították a Csandraján-2 (Chandrayaan-2) indiai űrszondát fedélzetén egy Holdon landoló modullal – jelentette be az Indiai Űrkutatási Szervezet.
A hordozórakéta közép-európai idő szerint 11 óra 13 perckor indult a dél-indiai Madrásztól 80 kilométerre északra fekvő Szriharikóta űrközpontból.
A csandraján szanszkrit nyelven holdjárművet jelent, az lesz a feladata, hogy szeptembertől a Hold déli sarkán landolva a víz nyomai után kutasson, amelynek jelenlétét az előző indiai Hold-misszió, a Csandraján-1 már megerősítette.
A Csanraján-2 fellövését egy héttel ezelőtt elhalasztották technikai probléma miatt.

Világító folyadékot termelő zsebcápafajt fedeztek fel

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.22. 11:26
Mark Doosey, Tulane University/ Jesse Wicker NOAA/NMFS Miami Laboratory
Az óceán mélyén élő zsebcápa egy új faját azonosították amerikai kutatók.
A 2010-ben a Mexikói-öböl keleti részén begyűjtött hím példány mindössze 15 centiméter hosszú, és öt alapvető tulajdonságban különbözik az eddig talált egyetlen másik zsebcápafajtól. A régebbi példányt 1979-ben a Csendes-óceán keleti részén találták, és jelenleg a szentpétervári Állattani Múzeumban látható.
Mindkét eddig talált példánynak mindkét oldalán a kopoltyúja közelében apró zsebnyílása van, amely világító folyadékot állít elő, hogy a tudósok szerint ezzel vonzza magához a zsákmányt. Az új fajnak azonban kevesebb a csigolyája és számos fénytermelő sejt – fotofóra – borítja a testét. 
„Csupán egyetlen zsebcápapéldányt találtunk eddig a Mexikói-öbölben, az pedig egy új faj, ami jól jelzi, hogy milyen keveset is tudunk az öbölről, különösen a mélyvizeiről, és hány eddig ismeretlen új faj várhat felfedezésre”

– fogalmazott Henry Bart, a louisianai Tulane Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Mark Grace, a tanulmány szerzője, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Tengerhalászati Szolgálatának Mississippi Laboratóriumából kiemelte, hogy az eddig talált két zsebcápapéldány „két különböző fajhoz tartozik, más óceánban élnek, továbbá mindkettő rendkívül ritka”.
A kutatók tanulmánya az állattani osztályozással foglalkozó Zootaxa tudományos folyóiratban jelent meg.

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.21. 07:26

Fotó: JOEL KOWSKY / AFP
Sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással vasárnap nulla óra 48 perckor az első Holdra szállás 50. évfordulója tiszteletéből feljuttatott orosz űrkabin. Az utazás igen gyors volt: a bajkonuri űrközpontból mindössze hat óra 20 percbe telt célhoz érni. A Szojuz kabin három űrhajóst vitt az állomásra, egy amerikait, egy oroszt és egy olaszt, hogy csatlakozzanak a március óta fent levő orosz és két amerikai kollégájukhoz.