Több mint 10 ezer fegyvert vásárolt vissza Új-Zéland

Publikálás dátuma
2019.07.22. 14:43
Visszavett és hatástalanított, tönkretett fegyverek
Fotó: DAVE LINTOTT / AFP
A tulajdonosok december 20-ig adhatják le a fegyvereiket, a kormány pedig erre a célra létrehozott egy 208 millió új-zélandi dolláros alapot.
Több mint 10 ezer lőfegyvert, fegyveralkatrészt és -tartozékot szolgáltattak be az új-zélandiak a márciusi christchurchi vérengzés nyomán indított fegyvervisszavásárlási program első hetében - ismertették hírügynökségek hétfőn a rendőrségi összesítést. A fegyvertartási törvény áprilisban elfogadott módosítása betiltotta a többi között a legtöbb félautomata lőfegyverek, a félautomata fegyverré történő átalakításához szükséges alkatrészek és a bizonyos mennyiség felett fegyverkészlet birtoklását is. A tulajdonosok december 20-ig adhatják le a fegyvereiket,
a kormány 208 millió új-zélandi dolláros alapot (40,7 milliárd forint) hozott létre, hogy az eredeti érték 95 százalékának megfelelő összeggel kártalanítsák őket.

A visszavásárlást négy hónappal azután szervezték meg, hogy egy félautomata fegyverekkel felfegyverzett férfi két mecsetre támadt a pénteki imanapon a Déli-szigeten fekvő Christchurchben, és 51 embert gyilkolt meg. A fegyvervisszavásárlási program július 13-án vette kezdetét, és egy hét leforgása alatt több mint 2000 ember adott le 3275 lőfegyvert, 7827 alkatrészt és tartozékot több mint 6 millió új-zélandi dollár értékben. Karyn Malthus rendőr-főfelügyelő közölte, hogy Aucklandban több száz fegyvert adtak le.
„A fegyvertartók reagálása az eseményre nagyon kedvező volt”

– hangsúlyozta közleményében.  Jacinda Ardern miniszterelnök bejelentette közben, hogy a jövőben a fegyvertartóknak lajstromba kell vetetniük a fegyvereiket. A tízéves fegyvertartási engedély időtartamát ötre csökkentik, az Új-Zélandra látogatóknak tilos lesz a fegyvervásárlás, jegyzékbe veszik az országban működő fegyverklubokat, amelyek számát 260-ra becsülik. A rendőrségnek több hatásköre lesz a nem megfelelő magaviseletű fegyvertartók ellen fellépésben.
A március 15-i christchurchi mészárlások vádlottja, Brenton Tarrant négy fegyvert és hozzávaló lőszert vásárolt 2017 decembere és 2018 márciusa között a Gun City internetes áruházban

- közölte márciusban David Tipple cégtulajdonos. Tarrant, aki májusban állt a bíróság, tagadta, hogy bűnös lenne. Az ötmilliós Új-Zéland a polgári személyek által birtokolt tűzfegyverek világlistáján a 17-ik a Small Arms Survey független svájci kutatóintézet szerint.
Szerző

Irán bejelentette, hogy elfogott 17, a CIA-nak dolgozó kémet, akik közül többeket halálra ítéltek

Publikálás dátuma
2019.07.22. 14:11
Ali Samkáni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács vezetője
Fotó: Fatemeh Bahrami / AFP
A teheráni sajtótájékoztatót tartó tisztviselő a nevét sem volt hajlandó elárulni,
Irán bejelentette hétfőn, hogy hatóságai letartóztattak 17 iráni állampolgárt, akik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára szereztek titkos információkat az ország olyan nukleáris és katonai létesítményeiben, amelyekben dolgoztak, és
közülük többen halálbüntetést, mások pedig hosszú börtönbüntetést kaptak ezért.

A letartóztatások 2018 márciusa és idén március között történtek - mondta teheráni sajtótájékoztatóján egy magát megnevezni nem akaró hírszerzési tisztségviselő, hozzátéve, hogy bár az illetők alapos kiképzést kaptak és feladatuk volt szabotázsakciók végrehajtása, utóbbiak közül egyik sem sikerült. A kémek egymástól függetlenül dolgoztak, és a CIA amerikai vízumot, illetve állást ígért nekik - állította.
Van köztük olyan, akit akkor környékezett meg a CIA, amikor amerikai vízumért folyamodott. Közülük egyesek átálltak, és most már az iráni hírszerzésnek dolgoznak, az amerikai ellen

- tette hozzá. A tisztségviselő CD-n kiosztott az újságírók között egy hangfelvételt, amelyen egy állítólagos külföldi kémnő - aki szintén a CIA-nak dolgozott - beszél. A lemezen szerepel több olyan amerikai diplomata neve, aki hazája törökországi, indiai, zimbabwei, ausztriai nagykövetségén dolgozik, és kapcsolatban állt a letartóztatott kémekkel - állította. 
Arról nem beszélt, hogy hány állítólagos kémet ítéltek halálra, és ezen ítéleteket mikor hozták.

Az AP hírügynökség szerint szokatlan, hogy Teheránban úgy tart sajtótájékoztatót egy tisztségviselő, hogy nem mondja meg a nevét, noha hírszerzési tisztségviselők egyébként sem szoktak sajtótájékoztatót tartani. Annyit mondott, hogy a hírszerzési minisztérium kémelhárítási részlegének igazgatója. A dpa hírügynökség szerint ráadásul
a sajtótájékoztatót a kulturális minisztériumban tartották meg. Irán időnként bejelent olyat, hogy letartóztatott külföldi kémeket, főleg amerikaiakat, izraelieket.

Június közepén jelentette be Ali Samkáni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács vezetője, hogy leleplezték és felszámolták a CIA egy új internetes kémhálózatát. Hozzátette, hogy hamarosan közzétesznek bizonyos dokumentumokat a CIA kémkedésével foglalkozó iráni hírszerzési műveletekről. Nem tudni egyelőre, hogy ennek a bejelentésnek van-e köze a mostanihoz.
Szerző
Témák
CIA Irán

Dániában előbb online tanácsadáson kell részt venniük azoknak a szülőknek, akik válni akarnak

Publikálás dátuma
2019.07.22. 12:40
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Nyugat-Európában ebben az országban a legmagasabb a válások aránya, így a kormány egy új szabályozással nehezíti a folyamatot.
Mivel Nyugat-Európában Dániában a legmagasabb a válások aránya, az északi ország úgy döntött, nehezíti egy kicsit a folyamatot. Ezidáig egy online adatlapot is elegendő volt kitölteni, ha valaki azt szerette volna, házastársával elváljanak útjaik, egy áprilisi törvénymódosítás miatt azonban a pároknak három hónapot várniuk kell, illetve egy online tanácsadáson is részt kell venniük, ha a válás mellett döntenek – írja a Guardian. Dániában egyébként 98 regionális önkormányzatból 68 kínál már párterápiás lehetőségeket, abból a megfontolásból, hogyha a családok együtt maradnak, az anyagilag is jobban megéri az önkormányzatoknak – például lakhatás szempontjából. A párterápia minden olyan válni kívánó dán párnak kötelező, akiknek 18 éven aluli gyermekük van. A kritikus hangok szerint ez az intézkedés az állam beleavatkozása az emberek magánéletébe. 
Szerző