Bulgária;emlék;nyaralás;

2019-07-23 09:03:00

Hitler Szozopolban

Minden nyaralás fő kelléke a hűtőmágnes. Anélkül nincs büszkélkedés, élménybeszámolás, sőt bizonyos körökben csak gyanakvás marad: ezek nem is jártak ott. Arról nem is beszélve, hogy a nyaralás harmadik napján már eleget nyaralt az ember ahhoz, hogy végiglátogathassa a hely összes szuvenírboltját (legalább kétszer a gyerek és plusz egyszer az alaposság miatt), ahol az apró műremekeknek szinte végtelen variációja kapható.

Vegyük a tengerpartot, bárhol a világban, de most éppen a festői Bulgáriában. Az alapmotívum általában a tenger maga – ebből a szempontból a legalkalmasabb egy jól eltalált felvétel, lehetőleg a vízből kiugráló delfinekkel –, a kép felső harmadában pedig az aktuális helység neve, mondjuk Szozopol. Ha a helynek van úgynevezett sajátossága, ismert épülete, formás hegye, folyópartja, akkor annak feltétlenül szerepelnie kell a mágnesen. (Bár szétfeszítené ennek az írásnak a kereteit, de feltétlenül meg kell emlékeznünk még a többféle méretben kapható, csillámporos, kék páros delfin szobrokról, valamint a különböző vallási tárgyú relikviákról, úgy mint: Jézus a kereszten, alatta 3D-ben síró Máriával, a könnyező Mária és a mosolygó Buddha, utóbbi főleg barna és fekete műanyag kivitelben.)

De mégis a mágnes az a műfaj, amelyben tényleg kibontakozhatnak a helyi művészek. És mivel ebből adnak el egységnyi idő alatt a legtöbbet, bele kell sűríteniük mindent. Szozopolban, az öreg, girbegurba utcácskákkal és faborítású házakkal ékeskedő városkában például a hűtőmágnesek jól eltalált, girbegurba utcácskákat és faborítású házakat ábrázolnak. Tengerpart lévén fontos motívum még a hal, a rák és a tengerparti kis kápolna, amely kísértetiesen hasonlít ugyan a szomszédos városka templomára, de itt egyértelműen a szozopoliról van szó, tekintve, hogy a szorgos kínai munkások… bocsánat: helyi képző- és iparművészek a Szozopol feliratot tették a kis képecskék fölé. 

Talán kukacoskodásnak tűnhet, de mintha kilógott volna a kínálatból a Parlamentet, a Lánchidat és a Dunát ábrázoló kép – Bulgária felirattal. Persze lehet, hogy ez csak nekünk magyaroknak tűnik fájdalmasan elhibázottnak, néhány ezer kilométerről nézve nem oszt, nem szoroz. Meglepő viszont, hogy mekkora az érdeklődés a történelmi figurák iránt. Aszparuh és III. Simeon cárok mellett jól fogy a nagy költő, Hriszto Botev, valamint a másik Hriszto, Sztoicskov is, aki nem kötődik ugyan szorosan Szozopolhoz, viszont az egyetlen bolgár, aki BEK-et nyert a Barcával. Némi felárral kapható Todor Zsivkovot, Vlagyimir Putyint, Sztálint és Adolf Hitlert ábrázoló hűtőmágnes is. Utóbbiból van heroikus, csüggedt és elgondolkodó változat. 

Gyönyörűen sütött a nap. Vidám turisták válogattak a portékában. Egy amerikai házaspár egy halasat, egy páros delfint és egy Sztálint választott. Egy orosz csoportnál Putyin és Sztálin fogyott. Két kedves, tetovált svéd mind a három Hitlerből vett. Körülnéztem, nem találja-e rajtam kívül más is furcsának ezt a kínálatot. De nem. Úgyhogy a művészi szabadság idén Szozopolban találkozott a művészi kereslettel.