Előfizetés

A Hosszúlépés városnézős sétáihoz már elég egy mobil

N. Kósa Judit
Publikálás dátuma
2019.07.24. 11:59

Fotó: Népszava
Öntevékeny túrákhoz kínál mobilapplikációt a Telenor az ország öt nagyvárosában és Budapesten. A Hosszúlépés információit ingyen lehet letölteni.
Tegye fel a kezét, aki volt már turista a saját otthonánál! Jelentem, pár nappal ezelőtt én éppen ebbe a mókás helyzetbe kerültem. Álldogáltam a bérházunk kapujában, hallgattam a túravezetőt, ahogy felidézi az épület izgalmas történetét, közben jöttek-mentek a lakók, csókolom, Juditka. Ha kíváncsiak a házunkra, mostantól egyébként önök is megnézhetik, és még csak turista csoport sem kell hozzá: elég egy okostelefon és egy mobil internetkapcsolat, és máris végigsétálhatnak az előre megtervezett útvonalon. De ami azt illeti, valójában fel sem kell állniuk a fotelből. A Facebook Messengeren keresztül bárhonnan végigkövethetik a sétát, amelynek során többek között a házunk nevezetességeivel is meg lehet ismerkedni. A Telenor fejlesztése, a Hipernet TúraBOT chatrobot alkalmazás ingyenesen használható. Az ember behívja a Messengerben a címét, a program pedig innentől gyakorlatilag diktálja a teendőket. Kiválasztjuk a várost, a sétát, ha a program kérdez, válaszolunk, és máris meghallgathatjuk vagy elolvashatjuk – ez is rajtunk áll – a legfontosabb tudnivalókat. Az alkalmazás fényképeket is mutat, s hogy a párbeszéd ne legyen ennyire egyoldalú, egy fiatal pár olykor gifeken integet nekünk, dicséri a kitartásunkat, ünnepli a felfedezéseinket. A túrák tartalmi részéért a városi sétákat szervező Hosszúlépés csapata volt a felelős, és valóban, a programok az ő kirándulásaik hangulatát idézik: kis történelem, egy csipetnyi személyes hang, az iskolás okítás helyett jobbára a bekukkantás élménye adatik meg. Aki végigjárja valamelyik útvonalat, azzal a jó érzéssel ér a nagyjából kétórás – de távolságban mindössze két-három kilométeres – kószálás végére, hogy új ismeretekkel lett gazdagabb, és közben még jól is szórakozott. Budapesten egyelőre öt sétaútvonalat ajánl a Telenor: segítségükkel végigjárhatjuk a nappali bulinegyedet (a kultúrhistóriai érdeklődés egyébként éjszaka sem tilos) és a belső Pest más részeit is, így a Belvárosba, a Józsefvárosba és az Újlipótvárosba is elkalauzolnak. Debrecenben két sétát kínálnak – az egyik Szabó Magda Debrecenét mutatja be az érdeklődőknek –, Szegeden és Pécsen ugyancsak – a Hősök kapuja és a Tettye is bejárható velük –, míg aki már unja a strandolást, végigkövetheti a Balatonfüred látnivalóit felölelő túrákat. Az egyik a régi fürdőéletre koncentrál, a másik viszont csak a félmúltba visz.  Utóbbi témát illetően talán elég, ha csak annyit mondok: „Tűz, Csucsu!” 

Kiderülhet, miért élt olyan sokáig Stephen Hawking

Népszava
Publikálás dátuma
2019.07.24. 11:15

Fotó: DESIREE MARTIN / AFP
A tudósok rámutattak, hogy a motoros neuron betegség összefüggésben lehet a bélben élő mikrobák változásával.
Tudósok legújabb kutatása szerint az ALS lefolyása kapcsolatba hozható a betegek bélbaktérium-állományának átalakulásával - írja a Guardian. Az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes kór. Ebben szenvedett Stephen Hawking, a tavaly márciusban elhunyt világhírű brit asztrofizikus is. Húszas évei elején betegedett meg, de az elvárható néhány évvel szemben még fél évszázadot élt, 76 éves korában halt meg. A kísérletekből kiderült, hogy az ALS-hez hasonló betegségben szenvedő egerek tovább éltek, ha Akkermansia muciniphila nevű mikroorganizmusokat juttattak a szervezetükbe. A kutatások kimutatták, hogy több más vegyület mellett a baktériumok egy nikotinamid nevű anyagot –a B3 vitamin vízben oldódó formája - is tartalmaznak, amelyek képesek lassítani az agyi izommozgató sejtek pusztulását. Mi több az agysejtek sokkal egészségesebb állapotba kerültek. Embereket vizsgálva kiderült, hogy ALS-betegek vérében és gerincvelő folyadékában (agyvizében) sokkal kevesebb nikotinamid volt, mint rokonaikéban. Vagyis a nikotinamid szintje kölcsönös viszonyban volt motoros funkciók állapotával. Ugyanakkor az is bizonyossá vált, hogy e baktériumok még más anyagokat is tartalmaznak, amelyek szükségesek a kívánt pozitív hatáshoz. Az még bizonyításra szorul, hogy az emberi ALS-ben játszik-e szerepet az Akkermansia, és hogy alkalmas-e a vegyület emberek gyógyítására. Ezek az új megállapítások alátámasztják azt az elméletet, hogy bizonyos baktériumok betegség-módosító szerepet játszhatnak az ALS-ben. Brett Finlay, a vancouveri British Columbia Egyetem mikrobiológusa szerint az eredmények meglepőek, mert multiplex szklerózis és Parkinson-kór esetén ezek a baktériumok rontották az állapotot. Az eredmények egyelőre kezdetiek, és a tudósok figyelmeztetnek, még sok kísérletre van szükség, hogy bebizonyítsák a hatást.  

Strandon lehet éjszakázni pénteken

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.07.23. 17:17

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Országszerte több mint 40 fürdő csatlakozott a július 26-án, tizedik alkalommal megrendezett Strandok éjszakája rendezvényhez. Az Év Fürdőjére pedig idén ötödször lehet szavazni.
A strandok pénteken meghosszabbított nyitva tartással várják a vendégeket, a fürdőkben változatos zenei programokkal, élő koncertekkel, sztárvendégekkel, DJ-kel is várják a fürdőzőket. A zenei programok mellett tematikus szaunaprogramok, csúszdaverseny, aerobic és egyéb sportprogramok, habparty, lézershow és tűzzsonglőrök szórakoztatják a közönséget.
A kezdeményezés célja a kezdetektől az volt, hogy megismertesse a magyar fürdőket és fürdőkultúrát a hazai és a nemzetközi nagyközönséggel - mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón. Évről évre nő az esemény látogatóinak száma, tavaly meghaladta a 40 ezer főt. A 10. évfordulóját ünneplő Strandok éjszakájához idén olyan fürdők, uszodák, strandok számára is csatlakoznak, amelyek még nem tagjai a szövetségnek - tette hozzá.
A bogácsi termálfürdő
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto / AFP

Ötödször keresik az év fürdőit

A hazai közel 200 fürdő három kategóriában: Az Év Fürdője, Az Év Regionális Fürdője, A Helyiek Kedvenc Fürdője verseng a voksokért. A szavazás június 1-én kezdődött, a félidőben az állás a korábbi évek eredményeihez képest több érdességgel is szolgál. A budapesti fürdőket eddig elkerülte a siker, most azonban a főváros legújabb fürdője ott van az élvonalban. Akad olyan fürdő is, amely eddig minden alkalommal a dobogón végzett az idén eddig szerzett szavazatai alapján azonban egyelőre nem került be a TOP 10-be.  
A versenyt szervező termalfurdo.hu közleményéből kiderül, arra számítanak, hogy a tavalyi több mint 150 ezer szavazó augusztus 31-ig még legalább ennyien szavaznak majd a kedvenc fürdőjükre. A voksolók között wellnesshétvégéket, fürdőbelépőket és egyéb értékes nyereményeket sorsolnak ki. A szabályok szerint nem lehet szavazni a tavalyi győztesekre, így a  Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőre, az Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdőre, valamint a Tiszavasvári Strandfürdőre. 
Bár a fürdők egymással versenyeznek, a szavazás célja mégis az, hogy a magyar fürdőkre irányítsa a figyelmet, hiszen a fürdőbe járás több egyszerű kikapcsolódásnál. A testre és az idegrendszerre is jó hatással van, nemcsak gyógyításra alkalmas, de a betegségek megelőzésében és a sportolás utáni regenerációban is nagyon hasznos.