A Hosszúlépés városnézős sétáihoz már elég egy mobil

Publikálás dátuma
2019.07.24. 11:59

Fotó: Népszava
Öntevékeny túrákhoz kínál mobilapplikációt a Telenor az ország öt nagyvárosában és Budapesten. A Hosszúlépés információit ingyen lehet letölteni.
Tegye fel a kezét, aki volt már turista a saját otthonánál! Jelentem, pár nappal ezelőtt én éppen ebbe a mókás helyzetbe kerültem. Álldogáltam a bérházunk kapujában, hallgattam a túravezetőt, ahogy felidézi az épület izgalmas történetét, közben jöttek-mentek a lakók, csókolom, Juditka. Ha kíváncsiak a házunkra, mostantól egyébként önök is megnézhetik, és még csak turista csoport sem kell hozzá: elég egy okostelefon és egy mobil internetkapcsolat, és máris végigsétálhatnak az előre megtervezett útvonalon. De ami azt illeti, valójában fel sem kell állniuk a fotelből. A Facebook Messengeren keresztül bárhonnan végigkövethetik a sétát, amelynek során többek között a házunk nevezetességeivel is meg lehet ismerkedni. A Telenor fejlesztése, a Hipernet TúraBOT chatrobot alkalmazás ingyenesen használható. Az ember behívja a Messengerben a címét, a program pedig innentől gyakorlatilag diktálja a teendőket. Kiválasztjuk a várost, a sétát, ha a program kérdez, válaszolunk, és máris meghallgathatjuk vagy elolvashatjuk – ez is rajtunk áll – a legfontosabb tudnivalókat. Az alkalmazás fényképeket is mutat, s hogy a párbeszéd ne legyen ennyire egyoldalú, egy fiatal pár olykor gifeken integet nekünk, dicséri a kitartásunkat, ünnepli a felfedezéseinket. A túrák tartalmi részéért a városi sétákat szervező Hosszúlépés csapata volt a felelős, és valóban, a programok az ő kirándulásaik hangulatát idézik: kis történelem, egy csipetnyi személyes hang, az iskolás okítás helyett jobbára a bekukkantás élménye adatik meg. Aki végigjárja valamelyik útvonalat, azzal a jó érzéssel ér a nagyjából kétórás – de távolságban mindössze két-három kilométeres – kószálás végére, hogy új ismeretekkel lett gazdagabb, és közben még jól is szórakozott. Budapesten egyelőre öt sétaútvonalat ajánl a Telenor: segítségükkel végigjárhatjuk a nappali bulinegyedet (a kultúrhistóriai érdeklődés egyébként éjszaka sem tilos) és a belső Pest más részeit is, így a Belvárosba, a Józsefvárosba és az Újlipótvárosba is elkalauzolnak. Debrecenben két sétát kínálnak – az egyik Szabó Magda Debrecenét mutatja be az érdeklődőknek –, Szegeden és Pécsen ugyancsak – a Hősök kapuja és a Tettye is bejárható velük –, míg aki már unja a strandolást, végigkövetheti a Balatonfüred látnivalóit felölelő túrákat. Az egyik a régi fürdőéletre koncentrál, a másik viszont csak a félmúltba visz.  Utóbbi témát illetően talán elég, ha csak annyit mondok: „Tűz, Csucsu!” 
Szerző
Témák
Telenor túra Mozaik
Frissítve: 2019.07.24. 13:36

Világháborús robbanószereket találtak az Erzsébet téren

Publikálás dátuma
2019.07.24. 11:28

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az óriáskerék mellett kerültek elő a szovjet és német háborús maradványok, de emiatt csak a gyalogosforgalmat terelték el.
Második világháborús robbanótestek kerültek elő Budapest belvárosában, az Erzsébet téren - mondta szerdán délelőtt az MTI-nek, Gajdos Milán a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.
Gajdos tájékoztatása szerint az V. kerületben, az óriáskerék közelében dolgoznak a tűzszerészek. Eddig egy 152 milliméteres szovjet repeszromboló gránátot és egy német csőrobbantó töltetet találtak a katonák.  Később kiderült, hogy összesen 18 különböző robbanótestet és egy bombamaradványt rejtett a föld. A mázsányi robbanószert  a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, ahol később megsemmisítik azokat.  A korábban elrendelt, a gyalogosforgalmat érintő korlátozást feloldották a helyszínen.
Szerző
Frissítve: 2019.07.24. 12:38

Jött a NAV-ellenőrzés, hirtelen 230 ember kapott munkát a Bulinegyedben

Publikálás dátuma
2019.07.24. 10:55
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az adóhatóság előre szólt a vizsgálatról, de a szórakozóhelyek több mint felénél így is találtak szabálytalanságot.
„Technikai üzemszünet” - több helyen ez a felirat, és zárt ajtó fogadta a NAV, és társszervek (NÉBIH, ÁNTSZ, önkormányzatok) ellenőreit, akik a napokban az adótraffipaxon is előre bejelentetett ellenőrzést tartottak a napokban a fővárosi Bulinegyedben. 
A VI.-VII. kerületi szórakozóhelyek többsége állt a vizsgálat elé, de több mint felüknél úgy is találtak valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök, akik szinte minden alkalommal lefoglaltak valamilyen alkoholos terméket. A razzia ráadásul előzetes eredményeket is hozott, hiszen 
a meghirdetett időszakban a bejelentett alkalmi munkavállalók száma váratlanul 230 fővel, míg a kiadott nyugták száma csaknem 20 000-rel nőtt.

Az adóhatóság szerint még mindig gyakori negyed kocsmáiban a zárjegy nélküli alkoholtermékek forgalmazása, vagy a gyengébb minőségű italok prémium kategóriás üvegbe való áttöltése. A fináncok az akció alatt 10 millió forintnyi bírságot szabtak ki, tartozások miatt 15 millió forint értékben foglaltak le készpénzt és eszközöket.  A zárva tartóknak pedig Facebook-oldalukon azt üzenik: a jövőben a „NAV” kiemelt figyelmére számíthatnak.
Mint arról már korábban is írtunk, a Bulinegyedben rendszeresek a különféle hatósági ellenőrzések, a BRFK például idén idén már a 8. alkalommal igazoltatott a turisták által kedvelt zónában: ekkor a taxisokra figyeltek inkább, a NAV-val közösen tartott akcióban 27 sofőrre 11 eljárás jutott közlekedési szabálysértések vagy pénzügyi szabálytalanságok miatt.
Szerző