Bombafenyegetéssel akarta megúszni a bírósági tárgyalást egy szlovák férfi, de eltévesztette a dátumot

Publikálás dátuma
2019.07.24. 17:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tárgyalást másnapra tűzték ki a Nagyszombati Járásbíróságon, így végül meg is tartották.
A szlovák rendőrség hamis riasztással gyanúsított meg egy 23 éves férfit, aki telefonon jelentette be, hogy bomba van egy járásbíróságon. A férfi így akarta elkerülni a bírósági tárgyalást, amelyben csalásban való bűnrészességgel vádolták – írja a parameter.sk. A cikk szerint az eset még április 10-én történt. Az akkor ismeretlen elkövető a 112-es segélyhívón jelentette be, hogy bomba van az egyik járásbíróságon. Mivel nem pontosította, hogy melyik intézményben is van robbanószer, a rendőrségnek országszerte intézkednie kellett. Néhány percen belül minden tervezett tárgyalást töröltek és evakuálták a bíróságokat. Az épületeket átkutatták, de nem találtak robbanószert. Mária Linkešová rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrségnek sikerült elkapnia a bejelentőt, a 23 éves fiatalember beismerte tettét. Az egész ügy paradoxonja, hogy a férfi bírósági tárgyalását másnapra tűzték ki a Nagyszombati Járásbíróságon, így azt meg is tartották. A férfit hamis riasztással gyanúsították meg, a rendőrség jelenleg is dokumentálja a mozgósítás során keletkezett kárt. A fiatal férfit 3-tól 8 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. 
Szerző

Amerikában 1462,5 milliárd forintnyi bírságot ért a Cambridge Analytica botránya a Facebooknak

Publikálás dátuma
2019.07.24. 16:40
Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója - illusztráció.
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A hatóságok most azt is megtiltották a közösségi oldalnak, hogy eladja a felhasználóknak a kétfaktoros azonosításhoz feltöltött telefonszámait.
Miközben Európában – egész pontosan a briteknél – egy régi adatvédelmi szabály miatt a Facebook megúszta a rekordméretű GDPR-büntetést, és átszámítva alig 183 millió forintos bírságot kapott, az Egyesült Államokban már nem volt "ilyen szerencséje" a cégnek - írja a hvg.hu. Zuckerbergéket a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) 5 milliárd dollárra, vagyis átszámítva mintegy 1462,5 milliárd forintra bírságolta a Cambridge Analytica-botrány miatt.
Emellett a Facebook rábólintott arra is, hogy átalakítsa az irányítási struktúráját, és új szabályozást kell bevezetnie a felhasználók adatainak biztonsága érdekében. Mindez azt jelenti, hogy a közösségi oldalnak egy új, független adatvédelmi bizottságot kell létrehoznia, amely ellenőrzi, hogy adatvédelmi szempontból rendben működik-e a vállalat. A Facebook vezetőinek negyedévente kell találkozniuk a független adatvédelmi szakemberekkel, akik folyamatosan monitorozzák az oldal működését.
Emellett az egész cégcsoportnak – tehát az Instagramnak és a WhatsAppnak is – új jelentési kötelezettséget írt elő az amerikai hatóság. Ennek értelmében ha egy olyan adatszivágás történik, amely 500 felhasználónál több embert érint, 30 napon belül jelenteniük kell azt.
Az FTC emellett amiatt is megrótta Zuckerbergéket, hogy a kétfaktoros azonosításhoz a felhasználók által megadott mobilszámokat kereskedelmi célból "értékesítették". Ezt a gyakorlatot a Facebook a mai naptól megszűnteti.
Szerző
Frissítve: 2019.07.24. 16:41

Lemondott a brit pénzügyminiszter

Publikálás dátuma
2019.07.24. 15:48
Philip Hammond
Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Döntését azzal indokolta, hogy tudomása szerint Boris Johnson elvárja majdani kormányának tagjaitól a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének elfogadását, márpedig ő ehhez soha nem adná a nevét.
Előzetes bejelentésének megfelelően lemondott szerdán Philip Hammond brit pénzügyminiszter. Hammond a távozó Theresa May miniszterelnöknek nyújtotta be lemondását, még mielőtt May hivatalosan bejelentette volna saját lemondását II. Erzsébet királynőnek. Philip Hammond, aki a kormányzó brit Konzervatív Párton belül a brit EU-tagság rendezetlen megszűnését határozottan ellenző frakciócsoport rendkívül befolyásos és tekintélyes szószólója, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában jelentette be ezt a szándékát. Döntését azzal indokolta, hogy tudomása szerint Theresa May utódja, Boris Johnson – a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – elvárja majdani kormányának tagjaitól a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének elfogadását, márpedig ő ehhez soha nem adná a nevét.
Boris Johnson és Philip Hammond
Fotó: Kate Green / 2017 Anadolu Agency

May: Nem távozok a politikából

Szerdán Theresa May utolsó parlamenti vitanapján vett részt miniszterelnökként, megerősítve ugyanakkor, hogy nem távozik a politikából. May a képviselői kérdések és azonnali kormányfői válaszok heti alsóházi órájában kijelentette: délután felkeresi II. Erzsébet királynőt, akinek formálisan benyújtja lemondását, de utána folytatja munkáját az angliai Maidenhead város parlamenti képviselőjeként a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának hátsó padsoraiban. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt jelenlegi vezetője a szerdai alsóházi vitanapon kijelentette, hogy Boris Johnsonnak semmiféle választói felhatalmazása nincs. Corbyn megkérdezte, hogy Theresa May ennek alapján egyetért-e a Munkáspárttal abban, hogy Johnsonnak parlamenti választást kell kiírnia, May azonban határozott nemmel válaszolt. A vita végén Theresa May elmondta: tanácsadóinak adatai szerint miniszterelnöksége három évében 140 órányi alsóházi vitán vett részt és több mint 4500 képviselői kérdésre válaszolt. Kijelentette: ezentúl ő is képviselői kérdéseket fog feltenni. Könnyeivel küszködve, búcsúzásként hozzátette, hogy további munkásságának legfőbb hajtóereje a választókerületének tagjaival szembeni felelőssége. Theresa May ezután a képviselők tapsa közepette elhagyta az alsóházi üléstermet. A leköszönő brit kormányfő május végén jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről. Ennek elsődleges oka az, hogy jóllehet May kormánya tavaly novemberben megállapodást kötött az unióban maradó huszonhét tagállam vezetőivel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, a brit parlament azonban ezt azóta háromszor is elutasította.

„Várjuk, hogy halljunk arról, mit szeretne pontosan elérni”

Michel Barnier európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló ugyancsak szerdán kijelentette, hogy várakozással tekint a közös munkára Boris Johnson új brit kormányfővel, ugyanakkor ismét leszögezte, nem nyitható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés.  „Rendkívül fontos időszak ez a kilépési folyamatban. Várjuk, hogy halljunk arról, mit szeretne pontosan elérni Boris Johnson” – mondta Barnier, hozzáfűzve, hogy a következő hetekben és hónapokban konstruktív egyeztetést kívánnak folytatni a megállapodás ratifikációjának megkönnyítése érdekében. Kiemelte: az Európai Unió el akarja kerülni az egyezmény nélküli kiválást, de felkészült minden eshetőségre. Arra a kérdésre, hogy mit gondol a szerda délután hivatalba lépő új brit miniszterelnökről, a főtárgyaló azt válaszolta, hogy noha mindössze egyszer találkozott vele, okos embernek tartja. Szerdai ülését követően az Európai Parlament Brexit-ügyi csoportja is aláhúzta, hogy semmiképp nem tárgyalható újra a már elfogadott kiválási szerződés, csak az a politikai nyilatkozat, amelyet mellé csatoltak. Mint rámutattak, a korábban tervezettnél szorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer feleslegessé tenné a legfőbb vitás kérdésnek tartott ír-északír tartalékmegoldást, amelyet Johnson elfogadhatatlannak, az EU azonban a jelenlegi feltételek mellett elengedhetetlennek tart. A csoport gratulált Boris Johnsonnak, bár egyúttal figyelmeztetett, hogy az egykori külügyminiszter közelmúltbeli nyilatkozatai jelentősen megnövelték a „kemény Brexit” esélyét, ami mindkét fél számára nagyon káros lenne gazdaságilag.

Frissítve: 2019.07.25. 09:19