Előfizetés

Győzelemmel kezdett Balázs Attila Prágában

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.24. 18:27

Ellenfele a spanyol Mario Vilella Martínez lesz a nyolcaddöntőben.
A kilencedik helyen kiemelt Balázs Attila két szoros szettben legyőzte a cseh Jan Satralt a Prágában zajló 46,6 ezer euró (15,2 millió forint) összdíjazású salakpályás challenger tenisztorna második fordulójában. A múlt heti, umagi ATP-tornán döntős magyar teniszező szerdán előbb 5:5 után megnyerte ellenfele adogatójátékát, majd 46 perc után lezárta az első szettet. A világranglista 141. helyezettje a folytatásban 3:1-es hátrányba került, sőt 5:2-re is Jan Satral (372.) vezetett, de Balázs Attilának sikerült egyenlítenie, majd a rövidítésben megnyerte az 1 óra 55 perces mérkőzést. A magyar játékos ellenfele a nyolcaddöntőben a spanyol Mario Vilella Martínez (266.) lesz.

Eredmény, 2. forduló (a 16 közé jutásért):

Balázs Attila (9.)–Jan Satral (cseh) 7:5, 7:6 (7-4)

Németh Nándor döntőbe jutott 100 méter gyorson

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.24. 15:09

Hét századot tudott faragni idejéből, amivel összesítésben a hetedik helyen lépett tovább (48.29 mp).
Németh Nándor a hetedik helyen bejutott a döntőbe 100 méter gyorson a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek negyedik napján, szerdán. A BVSC 19 éves versenyzője az előfutamból a hatodik helyen jutott tovább, 48.36 másodperces ideje mindössze 19 századdal maradt el saját országos csúcsától. Akkor azt mondta, 48 másodpercen belüli idő kell a fináléhoz. Németh az első elődöntőben ugrott vízbe, végül hét századot tudott faragni idejéből, amivel összesítésben a hetedik helyen lépett tovább (48.29 mp).
„Nem panaszkodom, hiszen megvan a döntő, bár valamivel jobb időt szerettem volna úszni. Szerencsére most a végét jobban bírtam. A holnapi egy örömúszás lesz és ha még egy kicsit tudok javítani, annak nagyon örülnék”

– nyilatkozta Németh Nándor.

Milák Kristóf világcsúccsal aranyérmes 200 méter pillangón

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.24. 14:03

Sportágtörténeti tettet hajtott végre Milák Kristóf, aki az amerikai ufó, Michael Phelps 2009-es rekordját döntötte meg 19 évesen!
Milák Kristóf óriási világcsúccsal lett aranyérmes 200 méter pillangón a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek negyedik napján. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját írta felül. A szám másik magyar indulója, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás 1:57.10-zel a nyolcadik helyen végzett. A Honvéd tinédzsere már a keddi elődöntőben erődemonstrációt tartott, egyedüliként úszott 1:53 perc alatt, 1:52.96-os ideje két éve Budapesten és a 2016-os riói olimpián is aranyérmet jelentett volna. A szerdai döntőben, ahogy azt megjósolta, a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a Duna Arénában rendezett vb-n aranyérmes dél-afrikai Chad Le Clos kezdett a legerősebben, de Milák tartotta vele a lépést. Ahogyan az elődöntőben, Milák 150 méternél lépett el a többiektől és már az is jól látszódott harminc méterrel a cél előtt, hogy az amerikai legenda világcsúcsa sem lesz az ellenfele, elképesztő idővel, hatalmas fölénnyel nyert. A csúcs értékét növeli, hogy Milák egy olyan rekordot döntött meg, amelyet még az azóta betiltott cápadresszben úsztak. Milák a magyar úszósport 30. nagymedencés világbajnoki aranyát nyerte, a felnőttek között először állhat a dobogó tetején vb-n. A nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében győztes Rasovszky Kristóf és a 200 méter vegyesen sporttörténelmi, sorozatban negyedszer első Hosszú Katinka után ő harmadik magyar világbajnok a Koreai Köztársaságban. 

Eredmények:

Milák Kristóf 1:50.73 perc – világcsúcs 2. Szeto Daija (Japán) 1:53.86 3. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:54.15 ...8. Kenderesi Tamás 1:57.10

A világcsúcs után közvetlenül nyilatkozó Milák Kristóf maga sem tudta, mi történt vele: „Hogy csináltam? Nem tudom, pedig azzal azért számoltam, hogy meglesz a világcsúcs, de őszintén mondom, nem tudom, miként lett meg. Az első forduló után láttam, hogy Chad Le Clos és köztem egy testhossz van, pánikba estem, gyorsítottam, aztán vártam, hogy mikor kezdek el savasodni. De nem ez történt, akkora adrenalin tolt előre, hogy csak na! Minden leforgott a fejemben az utolsó métereken, de sikerült megcsinálni. Megtanultam kettő pillangót úszni!” – nyilatkozta az M4 élő adásában. Még egyszer ismételjük: az emberiség történetében egyetlen ember van, aki 200 métert 1:51 alatt képes pillangóúszásban teljesíteni. Úgy hívják: Milák Kristóf! A távirati irodának már lehiggadva a következőket mondta a friss világbajnok: „Nem merem azt mondani, hogy tökéletes úszás volt, a fal nem jött ki jól. Az úszási sebesség jó volt, akárcsak a tempószám és a ritmus. Nagyon jó érzés, hogy én döntöttem meg a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps csúcsát, azt gondolom, jobban esik, mintha bárki másét döntöttem volna meg. Az utolsó harminc méteren azért hallottam a közönség reakcióján, hogy nagy lehet az előnyöm, de nem gondoltam, hogy világcsúcs, bár a végén éreztem, hogy jó idő lett. Ezek után nem mondom, hogy könnyebb vagy nehezebb lesz az olimpiára készülni, de van így már bennem annyi tapasztalat, hogy az olimpiához még nagyobb háttérrel, még magabiztosabban álljak” – mondta. A szám 2017-es világbajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos a vegyes zónában a magyar újságíróknak elképedve dicsérte Milákot és egy szójátékkal – a magyar és a hihetetlen szó angol keverésével – jellemezte az új világbajnokot és világcsúcstartót: „Hunbelievable”! 

És akkor a többiek

Kapás Boglárka a harmadik, Szilágyi Liliána a negyedik idővel jutott döntőbe 200 méter pillangón. Előbbi 2:07.33, utóbbi 2.07.83 perces teljesítménnyel biztosította helyét a fináléban. Kapás Boglárka nem volt teljesen elégedett magával: „Az volt a cél, hogy megnyerjem a futamot, ennek örülök, másnak nemigen: addig nem örülök igazán amíg nem 2:06-tal kezdődik az időm. Van még bennem tartalék, most csak arra mentem, hogy döntőbe jussak. Kicsit megleptek a futambeli társak, mert azt hittem, szórják a 2:07-es időket, de nem így történt. Nagyon sokat dolgoztam ezért, a döntőben vagyok, remélem, ott sikerül a 2:06-os eredmény” – értékelte önmagát Kapás. A döntőt pénteken rendezik. Nem kis bravúrt vitt véghez Németh Nándor, aki a királyszámban, a 100 méter gyorson jutott a döntőbe, méghozzá a hetedik idővel. A hármas pályán ugrott medencébe, 0.64-es reakcióidővel, amivel az élmezőnyben volt. „Megnyugodtam, de ennél jobbat szerettem volna úszni. Van még egy lehetőségem erre. Döntőzni szerettem volna, ez volt a cél, és ez sikerült is. Biztos, hogy van még bennem. Bírtam a végét, és elmaradt az a nagy halál, ami szokott jönni. Nagy az épület, a levegő nem a legjobb. A medence mögötti sátornál én is rosszul éreztem magam, megértem, hogy Sarah Sjöström sem volt jól” – értékelt az M4 Sport kamerái előtt Németh Nándor. Cseh Lászlónak nem jött össze, pedig a maga kilenc világbajnoki szereplésével a magyar válogatott legtapasztaltabb tagjaként állt fel a rajtkőre 200 méteres vegyesúszásban. Sokat sejtetett, hogy a legjobb idővel jutott az elődöntőbe (1:57.79), így a négyes pályán úszhatott, ahonnan levegővételnél jobbra és balra is láthatta ellenfeleit. Az első ötvennél a harmadik helyen fordult, majd a hátúszás után az élre állt. Mellen átvette a vezetést az amerikai Chase Kalisz, aki végül kis híján egy testhosszal meg is nyerte az elődöntőt. Cseh a végére elfáradt, saját futamában ötödikként csapott a célba, rosszabbat úszott, mint a selejtezőben: 1:58.17-tel nem jutott döntőbe, összesítésben 10. lett, tehát második számú tartalék a fináléra.