Szabad szemmel: a magyar álláspont világos, ne szórakozzanak itt a jogállamisággal, hanem tolják a pénzt, de izibe'!

Publikálás dátuma
2019.07.25. 06:57

Nemzetközi sajtószemle, 2019. július 25.
New York Times/Reuters Az magyar igazságügyi miniszter arra figyelmeztet, hogy kormánya ellenáll, ha a Bizottság a jogállami normák betartásától akarná függővé tenni az uniós támogatásokat. A hírügynökség hozzáteszi, hogy Brüsszel szerint a nacionalista magyar vezetés aláássa a demokráciát. Ursula von der Leyen pedig azt jelezte, hogy az alapértékek védelme politikája kulcseleme lesz. Egyébiránt már folynak az előkészületek, hogy kialakítsák az új feltételrendszert a jogsértő államokkal szemben. Varga Judit ezzel szemben úgy látja, hogy az EU-nak már így is épp elég eszköz van a kezében a jogállam fenntartására, ezért nem kell újra feltalálni a kereket. Szerinte meglehetősen homályos a vonatkozó kitétel a következő, hosszú távú költségvetés-tervezetben, és azt mellőzni kell, mivel politikai célokat szolgál. Azon kívül jelezte, hogy a magyar fél keresztbe tehet, mert az összes nyitott kérdést csomagban kell megoldani, és amíg akárcsak egyetlen egy vitapont is megoldatlan marad, addig nincs megállapodás. A jelentés megjegyzi, hogy az Orbán-kabinet pl. megteheti, hogy nem hagyja jóvá a büdzsé fő számait, amíg nem kap kellő biztosítékokat, hogy a jövőben sem lesznek különleges feltételek a brüsszeli segélyalapok ügyében. Ám ezzel hatalmas nyomást szabadítana a saját fejére, mert az ellenkezés miatt elakadna sok milliárd eurónyi egyéb támogatás a 2021-27 közti időszakban.
Bloomberg Európa lázadó keleti tagállamai összefognak, írja a hírügynökség, miután a cseh miniszterelnök közölte, hogy neki Orbán, illetve a lengyel kormányfő a szövetségese. Andrej Babis szerint igen jó a személyes viszony hármójuk között és nagyon is megértik egymást. Együtt azután nagyobb a befolyásuk az EU-ban. A jelentés hozzáteszi: a nézetek főként az ügyben esnek egybe, hogy mind a három állam kategorikusan elutasítja a muzulmán menekültek befogadását, továbbá azonosan vélekedik a következő költségvetésről, valamint a klímapolitikáról. A mind engedetlenebb keleti tagok az egyik fő kihívást jelentik von der Leyen számára. Mármint hogy miként tartja fenn a demokratikus szabályokat, illetve hogyan gátolja meg, hogy a volt a szocialista országok letévedjenek a közös útról. Babis abban bízik, hogy a Bizottság következő elnöke át tudja majd hidalni az ellentéteket, éspedig nem utolsósorban oly módon, hogy hanyagolja a bevándorlás témáját. A cseh politikus más tekintetben is szívesen kölcsönöz Orbán forgatókönyvéből, annál is inkább, mivel törékeny koalíció élén igyekszik hatalmon maradni. Szerinte ami a politikai tapasztalatot illeti, a magyar kormányfő vetekszik Angela Merkellel. Amúgy nagyon tetszik neki a szociális juttatások magyar rendszere, miután annak segítségével a Fidesz harmadszor is győzni tudott. A magyar és a lengyel demokrácia állapotát illetően viszont a cseh vezető igyekezett elhatárolódni. Azt mondta, hogy Csehországban nincsenek gondok a jogállammal. Egyébiránt azzal vádolta a médiát, hogy az fest kedvezőtlen képet a két partnerről. Hogy az EU érdekütközés gyanújával vizsgálatot folytat ellene, arról Babis azt mondta, hogy a vetélytársai indítottak ellene összehangolt akciót, mert szeretnék megbuktatni. Tagadta, hogy bármi rosszat csinált volna. Szerinte nincs semmiféle ellentmondás a tisztsége, illetve a cégeinek juttatott uniós támogatások között.
Süddeutsche Zeitung A bécsi Kurier eddigi kiadója azt mondja, az előző kormány módszeresen nyomást gyakorolt az újságírókra, a fontos állami tisztségek betöltésénél pedig az FPÖ-s belügyminiszter a politikai hűséget vette alapul, ami erősen emlékeztetett a magyar viszonyokra. Helmut Brandstätter, aki tegnap idő előtt, közös megegyezéssel távozott tisztségéből, az osztrák sajtó egyik legtekintélyesebb képviselőjének számít. Most megjelent könyvében úgy értékeli, hogy a konzervatív-szabadságpárti koalíció megpróbált tekintélyelvű változásokat végrehajtani az államigazgatásban. Ami pedig a belügyi tárca vezetőjét illeti, az főleg a rendőrségnél és a biztonsági apparátusnál törekedett alapvető reformokra, autoriter alapon. Mint megállapítja, a kabinet bukását okozó ibizai videó is a magyar állapotokat idézi, mert aki a demokrácia ellen tör, annak szét kell vernie annak az intézményeit. A szélsőjobbos pártvezér épp ezért akart olyan sajtót magának, mint a magyar. Ezért indultak támadások továbbá pl. az Alkotmánybíróság ellen. A rezsim fontos jellemzője volt az is, hogy saját maga gyártotta a szalaghíreket: a kancellár saját apparátusa találta ki azokat, fotókkal együtt, hogy azok a Néppárt érdekeit szolgálják. Olyannyira, hogy Sebastian Kurz többször is személyesen hívott fel szerkesztőségeket. Ez pedig nem egyszer közvetett fenyegetést jelentett. Arra utalt, hogy a hatalom figyel, legyetek óvatosak. De nem lesz semmi bajotok, ha azt csináljátok, amit mi szeretnénk. És ez hat egy olyan szakmában, ahol bárki könnyen elveszheti az állását, mert bizonytalanságot vált ki. Magyarországra emlékeztet az is, hogy a kormány azokat az orgánumokat támogatta hirdetésekkel, amelyek kezeseknek bizonyultak. A szakember a jelenséget reklámkorrupciónak nevezi, milliós anyagi kihatásokkal. Aki nem parírozik, az éhen hal. És látnivaló, milyen könnyű az egész rendszert, egy szabad társadalmat átalakítani, elég a pillantást Budapestre vetni. Az Orbán-rezsim az EU, a tagállamok segítségével marad fenn, pedig Brüsszel jobban is megnézhetné, mit támogat a pénzével – hangsúlyozta Brandstetter.
Kurier Most derült ki, hogy az előző osztrák belügyminiszter azt fontolgatta: magyar mintára kerítést emeltet a határon az illegális bevándorlás megakadályozására. Herbert Kickl már ki is adta a megbízatást, hogy a tárca mérje fel, mennyibe kerülne egy ilyen drótakadály megépítése. Az illetékes főosztály 3 magas rangú vezetője pedig bizalmas jelentést is készített arról, melyek az érvek, illetve ellenérvek. A feltételezés az volt, hogy a terv már ősszel napirendre kerül, amikor megkezdődik a jövő évi költségvetés tervezése. A költségek bizonyosan milliárdos nagyságrendet tettek volna ki, csak közben megbukott a kormányszövetség. Az új miniszter semmit sem tudott ezekről az elképzelésekről, miután Kickl 48 tagú kabinetjének nagy része a bukás után vette a kalapját. De állítólag létezett egy illusztrációs anyag, amely a hasonló kerítések hatását mutatta be Európában. A tárca szerint azonban az elképzelés csupán elméleti szinten létezett. Kickl viszont szóvivője útján megerősítette, hogy korábbi tisztségében megrendelte a koncepciót, mert nem szerette volna, ha Ausztriát másodszor is szabályszerűen lerohanják a migránsok. Egyben reményét fejezte ki, hogy a mostani vezetés kitart az elgondolás mellett, ám az máris jelezte, hogy az ötlet nem élvez semmiféle elsőbbséget.
Szerző

Történt valami Kubában a hazatért diplomaták agyával

Publikálás dátuma
2019.07.24. 22:25
Az Egyesült Államok nagykövetsége a kubai fővárosban
Fotó: ESAAC RISCO/DPA / AFP
Nem véletlenül panaszkodtak furcsa tünetekre a Kubából hazatért amerikai diplomaták. Miután szkennerrel megvizsgálták agyukat, kiderült, vannak bennük elváltozások.
2016 végén kezdtek panaszkodni Kubában szolgáló amerikai diplomaták, hogy nyugtalanító tüneteket észlelnek magukon. A legújabb szkenneres vizsgálatok szerint valóban történt valami az agyukkal. A Pennsylvaniai Egyetem professzorai kedden jelentették be, hogy észrevehető különbségek mutatkoznak a panaszkodók agyában a kontrollcsoport tagjaihoz képest. (Az USA külügyminisztériuma 2017-ben 44 embert küldött Pennsylvaniába MR-vizsgálatokra.) A különbségek a fehérállományban és a kisagyban, az agy mozgásért felelős részében voltak. Az MR-képek megerősítik, hogy „valami történt ezeknek az embereknek az agyával” – mondta Ragini Verma, az egyetem radiológusa, a tanulmány egyik szerzője. – Ez nem képzelődés, ki kell derítenünk az igazságot - tette hozzá. Egyelőre még semmilyen következtetést sem lehet levonni a leletekből, de bármi is történt, az nem valamilyen korábbi állapot következménye volt, ez bizonyossá vált. Az eredményeket az Amerikai Orvostársaság JAMA című tudományos folyóiratában tették közzé, a megfejtéshez azonban most sem jutottak közelebb. A diplomaták és néhány családtagjuk szédülést, egyensúlyvesztést, koordinációs zavarokat, szorongást, szokatlan szemmozgást, és valami olyat tapasztalt, amit „kognitív ködnek” írtak le. Az egyesült Államok ezért legtöbb diplomatáját visszahívta Havannából 2017 szeptemberében. Néhányan közülük meggyógyultak, és visszatértek a munkába, de vannak olyanok is akik még mindig kezelés alatt állnak. Az amerikai kormány nem próbált meg magyarázatot adni a megbetegedések okára, és nem kommentálták azokat a sajtóban széles körben elterjedt, bizonyítatlan elméleteket sem, hogy a károsodásokat valamiféle titkos, hanghullámokat kibocsájtó fegyverek okozták. Kuba továbbra is tagadja, hogy szerepe lenne az elváltozások kialakulásában, „A tanulmányból nem szűrhető le tiszta és végső tudományos következtetés, nem mutatja, hogy a diplomaták agykárosodást szenvedtek Kubai tartózkodásuk alatt” - mondta Mitchell Valdes-Sosa az Idegtudományi Központ igazgatója. A kubai külügy egyik tisztviselője szerint nincs semmi bizonyítéka a diplomaták elleni támadásnak, és az USA-nak le kell tenni arról hogy az esetet agresszív új szankciók bevezetésére használja ürügyül.
Szerző
Témák
Kuba MR agy tünetek

Teljesen átalakult a brit kormány

Publikálás dátuma
2019.07.24. 21:41

Fotó: Dinendra Haria / Anadolu Agency
Rengetegen maguktól távoztak, másokat Boris Johnsonnak kellett leváltania, sokan pedig új pozíciókban tűntek fel.
Teljes körű kormányátalakítás zajlott le szerda este Nagy-Britanniában. Boris Johnson, a kormányalakítással szerdán megbízott új brit miniszterelnök az eddigi kabinet gyakorlatilag összes magas rangú tagját menesztette, számos más vezető kormánytisztviselő pedig önszántából távozott posztjáról.

Akik nem akartak együtt dolgozni az új kormányfővel...

Az utóbbiak közé tartozik Jeremy Hunt külügyminiszter, Philip Hammond volt pénzügyminiszter és David Gauke igazságügyi miniszter.
Lemondott Greg Clark, aki az üzleti ügyek minisztériumát vezette, bár az ő távozását Johnson is kezdeményezte. Clark ugyanis a brit EU-tagság szabályozatlan megszűnését ellenző kabinetfrakció egyik szószólója volt, Johnson álláspontja szerint ugyanakkor fenn kell tartani a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét is.
Távozott a nemzetközi fejlesztési minisztérium éléről Rory Stewart, aki szintén a megállapodás nélküli Brexit szókimondó ellenzője volt.
Chris Grayling eddigi közlekedési miniszter is bejelentette, hogy nem kíván Boris Johnson kormányában tisztséget vállalni, bár londoni médiaértesülések szerint őt is inkább "felkérték", hogy ne akarja tovább betölteni eddigi posztját. Graylinget számos bírálat érte, miután minisztériuma több erősen vitatott hatékonyságú szerződést kötött hajózási társaságokkal az esetkeges megállapodás nélküli Brexit okozta kereskedelmi fennakadások kiküszöbölésére.
Az előző miniszterelnök, Theresa May kormányának tagjai közül elsőként Philip Hammond volt pénzügyminiszter mondott le. Ő még szerdán kora délután, Theresa Maynek nyújtotta be lemondását, még mielőtt May hivatalosan bejelentette volna saját lemondását II. Erzsébet királynőnek. Hammond, aki a Konzervatív Párton belül a brit EU-tagság rendezetlen megszűnését határozottan ellenző frakciócsoport rendkívül befolyásos és tekintélyes szószólója, már vasárnap, a BBC televízió heti politikai magazinműsorában bejelentette, hogy ha Johnson lesz az új miniszterelnök, akkor ő távozik a kormányból. Döntését azzal indokolta, hogy tudomása szerint Boris Johnson elvárja majdani kormányának tagjaitól a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének elfogadását, márpedig ő ehhez soha nem adná a nevét.

...és akikkel a kormányfő nem akart együtt dolgozni

Johnson menesztette Liam Fox külkereskedelmi minisztert. Ez okozott valamelyes meglepetést, hiszen Fox az új kormányfőhöz hasonlóan a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának tagja. Igaz ugyanakkor az is, hogy Liam Fox a Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésében Johnson vetélytársát, Jeremy Huntot támogatta.
Menesztette a brit miniszterelnök Damian Hinds oktatási minisztert, Karen Bradley északír-ügyi minisztert, David Mundell Skócia-ügyi minisztert és Caroline Nokes-t, a belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkárát.
Alig három hónap után elvesztette tisztségét Penny Mordaunt, Nagy-Britannia első női védelmi minisztere is. Mordaunt szintén a Konzervatív Párt elkötelezett Brexit-táborának tagja, de ő is Jeremy Hunt volt külügyminisztert támogatta a párt vezetőválasztási versengésében.
Jeremy Hunt a távozását bejelentő szerda esti Twitter-bejegyzésében egyértelművé tette, hogy külügyminisztereként szeretett volna tovább dolgozni, de Johnson más tárcát ajánlott fel neki. Hunt nem részletezte, hogy melyiket, de egyöntetű médiaértesülések szerint volt vetélytársát a kormányfő a védelmi tárca élére állította volna. Hunt csak annyit közölt, hogy Johnson ajánlatát visszautasította.

Újonnan kinevezettek

Boris Johnson szerda este bejelentette, hogy a külügyminiszteri tisztségre Hunt utódjaként Dominic Raab volt Brexit-ügyi minisztert nevezte ki. Raab a Konzervatív Párt legradikálisabban EU-szkeptikus szárnyának prominens képviselője. Ő vetette fel nemrégiben, hogy akár a jelenlegi parlamenti ülésszak idő előtti lezárásával is meg kell akadályozni, hogy a parlament valamilyen módon elejét vegye a megállapodás nélküli kilépésnek az EU-ból. Raab érvelése szerint erre azért lenne szükség, mert az alsóház már eddig is tett kísérleteket arra, hogy kivegye a kormány kezéből a Brexit-folyamat irányítását. Az elképzelést a Konzervatív Páton belül is súlyos bírálatok érték.
Johnson a belügyminisztérium élére Priti Patelt nevezte ki. Patel személyében ugyancsak egy radikálisan EU-szkeptikus politikus került a Boris Johnson kormányába.
Az eddigi belügyminisztert, Sajid Javidot pénzügyminiszternek nevezte ki a brit kormányfő. Javid befektetési banki állásokat töltött be, mielőtt politikai pályára lépett.