Szlovákiában is megjelent a sertéspestis, éppen a magyar határ mellett

Publikálás dátuma
2019.07.25. 14:58
Képünk illusztráció
Fotó: DAMIEN MEYER / AFP
Először regisztrálták a járványt az országban, nagyjából 500 állat lehet érintett.
Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis, írja a földművelésügyi tárca bejelentése nyomán a Paraméter.sk. A Tőketerebesi (Trebišov) járásban, a magyar határ mellett fekvő Őrös (Strážne) községben regisztrálták az első esetet. A Regionális Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet a fertőzött állatok elpusztítását rendelte el.
„A betegség felbukkanását a biológiai minták megvizsgálása után a hivatalos laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették”

- jelentette ki Daniel Hrežík, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa. Az esetről Szlovákia már értesítette az Európai Bizottságot és a párizsi globális állategészségügyi információs rendszert (WAHIS). A tőketerebesi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-ipari Felügyelet elrendelte az ilyenkor szükséges intézkedéseket: 3 kilométeres védelmi övezetet, valamint 10 kilométeres felügyeleti övezetet alakított ki attól számítva, ahol a betegséget észlelték. A Markíza információi szerint az inkriminált körzetben jelenleg megközelítőleg ötszáz sertés található.
Szerző

Párizsban 70 éves melegrekordot döntött meg az extrém hőség

Publikálás dátuma
2019.07.25. 14:56

Fotó: DOMINIQUE FAGET / AFP
Háromnegyed kettőkor lépte át a 41 fokot a hőmérséklet - és még mindig melegszik a levegő.
Párizsban megdőlt csütörtökön 13 óra 42 perckor a több mint hetvenéves abszolút melegrekord 41 fokkal, de a hőmérséklet a délután folyamán még tovább emelkedik - közölte a francia meteorológiai szolgálat. Az eddigi 40,4 fokos melegrekordot 1947. július 28-án mérték a francia fővárosban, ahol a Météo France csütörtökre 42 fokra jelezte előre a legmagasabb hőmérsékletet.
Hétfő óta sújtja erős hőhullám Franciaországot, egy hónapon belül a második, és ezúttal szinte az egész ország területét érinti:
a száz megyéből nyolcvanban rendelt el hőségriasztást a Météo France, amire még soha nem volt példa.

Párizsban és környékén szerda óta a legmagasabb a készültség, a többi megyében egy fokozattal alacsonyabb riasztás van érvényben.
A csütörtökre virradó éjjel volt nagy valószínűséggel a valaha mért legmelegebb éjszaka Franciaországban 21,4 fokos átlaghőmérséklettel, de a rekordot csak délután 6 óra után érvényesítik a hatóságok. Párizs utcáin egész éjjel nem ment 28 fok alá a hőmérők higanyszála. Június végén csaknem egy hétig tartó kánikula volt Franciaországban: az intenzitása és kora nyári időpontja miatt rendkívüli hőhullám egy napján egyszerre több francia településen mértek az előző hőségrekordnál sokkal magasabb hőmérsékletet, s megdőlt a hőség abszolút rekordja is: június 28-án 46 Celsius-fokot mértek az Hérault megyei Vérargues faluban. Ez a rekord nagy valószínűséggel most nem fog megdőlni, de az ország északi részén lévő nagyvárosokban mindenhol megdőlhet a helyi abszolút melegrekord, erre számítanak Lille-ben, Rouenban, Dijonban és Strasbourgban is. Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy a legmagasabb szintű riasztás egészségügyi készültséget von maga után, hiszen először tapasztalható ekkora meleg az északi megyékben, ahol a lakosság nem szokott hozzá ilyen hőséghez, ezért már nemcsak a kiemelten veszélyeztetett emberekre, az utcán élőkre vagy az egyedül élő idősekre figyelnek kiemelten a hatóságok, hanem mindenkire, miután az akár halálhoz is vezető kiszáradás fizikai megterhelés esetén bárkit érinthet. Az egyre gyakoribb és a szakemberek szerint rendszeressé váló hőhullámok miatt a francia hatóságok számos elővigyázatossági intézkedést hoztak. A kánikulát a felszínközeli ózon koncentrációjának megemelkedése kíséri, ezért Párizsban, Lille-ben, Lyonban és Annecy-ban kitiltották a leginkább szennyező gépjárműveket, a helyi lakosoknak pedig a hőhullám idejére ingyenessé tették a parkolást. Az uszodák sok helyen este 10 óráig, máshol éjfélig tartanak nyitva, és a közparkokat sem zárják le éjszakára, bárki ott töltheti az éjszakát. A mezőgazdaságot sújtó szárazság miatt a kormány előrehozta a termelőknek szánt uniós támogatások átutalását, ami egymilliárd eurós azonnali terhet jelent az államkincstárnak. A kánikula miatt jelentősen megemelkedett a lakossági áramfogyasztás a héten, de a szolgáltatók szerint a termelés elegendő, mindent igényt ki tudnak elégíteni. A francia állam vasúttársaság, az SNCF azt kérte, hogy aki teheti mondja le vagy halassza el csütörtökre tervezett útját, miután nem minden szerelvény légkondicionált, a hálózaton pedig jelentős késések várhatók. Az előrejelzések pénteken nyugati irányból viharokkal érkezik a felfrissülés, s a hőmérséklet az egész országban 30 fok közelébe csökken. 
Frissítve: 2019.07.25. 15:50

Nem sikerült légdeszkával átrepülni a La Manche-csatornát, de nem műszaki hiba okozta a kudarcot

Publikálás dátuma
2019.07.25. 11:43

Fotó: DENIS CHARLET / AFP
Franky Zapata félúton le akart szállni egy hajóra tankolni, de a vízbe esett.
Nem sikerült Franky Zapata francia feltalálónak átrepülnie a La Manche-csatornán saját készítésű repülő deszkáján, félúton, tankolás előtt a vízbe esett. A 40 éves férfi csütörtök reggel szállt fel a francia Sangatte-ból motoros deszkáján, hogy a nagyjából 36 kilométeres utat megtegye. A Flyboard Air nevű találmány motorját a hátizsákjában vitte magával. Amikor a tervezett tankoláshoz le akart szállni az őt váró hajó fedélzetére, a tengerbe esett. Gyorsan kihalászták, nem sérült meg, de "nagyon bosszús volt" - mondta csapatának egy tagja. Dover mellett, Saint Margaret's Bayben ért volna az angol partokra. A repülés időzítése nem volt véletlen, éppen 110 éve repülte át elsőként a csatornát Louis Blériot.        A Guinness 2016-ban hitelesítette Zapata világrekordját, akkor majdnem 2,3 kilométert tett meg a repülő deszkán, megdöntve a korábbi 275,9 méteres csúcsot. A Flyboard Air a feltaláló szerint 150 méteres magasságig tud emelkedni és óránként 140 kilométert tesz meg. Zapata nagy feltűnést keltett július 14-én, amikor a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett katonai parádén egy fegyverrel a kezében repkedett Párizs felett.
Témák
repülés
Frissítve: 2019.07.25. 12:27