Európai Unió;Euro5;

2019-07-26 09:12:26

A kerék feltalálása

Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát azon, mi folyik Brüsszelben. Ha csak nem akarjuk elintézni a párhuzamos történeteket azzal: minden ott folytatódik, ahol az európai parlamenti választások előtt félbeszakadt. 

A megoldatlan, mert megoldhatatlan Brexit nyomán Európa történelmileg talán legszilárdabb demokráciája, az angol éppen darabokra hullik, megmutatván, hogy a nacionalizmus nemcsak egyetlen ország széthullásához vezet, de a kelet-közép-európai etno-nacionalizmus felvirágzása a közösség szétesését is magában hordozza. Eközben a Comói-tó melletti Cadenabbiában  a német Kereszténydemokrata Néppárthoz (CDU) tartozó Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén a CDU – Németország és a Néppárton keresztül Európa meghatározó politikai ereje - „strukturált párbeszédet” folytat a magyar kormánnyal. Mert a CDU-ban úgy látják, Magyarország egyre unió-ellenesebb politikát folytat, s bár a korábbi jó viszony a múlté, és sem a pártban, sem a német kormányban nem értik, mi Orbán Viktor EU-politikája, de „a helyzet még menthető”. 

Addig is, míg mentenék a menthetetlent, az Európai Bizottság keresetet indít Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán a „Stop Soros” törvénycsomag miatt, mert az EB szerint a magyar hatóságok nem adtak kielégítő választ az aggályaira, ezért a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárást az utolsó, bírósági szakaszba lépteti. Uniós jogba ütközik ugyanis a "Stop, Soros!", amely büntethetővé teszi a menedékjog és a tartózkodási engedély megszerzését támogató tevékenységeket (civil szervezetek), korlátozza a menedékjog kérelmezésének jogát és az egyéni szabadságjogokat (l. Röszke). 

A lökdösődésnek nincs vége. Az új magyar igazságügyi miniszter arra figyelmeztet, hogy kormánya ellenáll, ha a Bizottság a jogállami normák betartásától akarná függővé tenni az uniós támogatásokat, annak megfelelően, amit Ursula von der Leyen, az EB új elnöke mondott: az alapértékek védelme politikája kulcseleme lesz. Márpedig a nacionalista magyar vezetés aláássa a demokráciát. Varga Judit ezzel szemben úgy látja, hogy az EU-nak már így is épp elég eszköz van a kezében a jogállam fenntartására, ezért nem kell újra feltalálni a "politikai célokat" szolgáló kereket. 

Tasli taslit követ, s a brüsszeli taslikat közvetve érzik a visegrádiak is. Az a közép-kelet-európai régió, ahol Varsón Budapest Moszkva-barátságától kiújul a történelmi hideglelés, Csehország félszívvel talán demokratikus múltját őrzi a vonzó orbáni politika ellenében, Szlovákia pedig az euró „rabságában” az új köztársasági elnök Párizsban elhangzott – élénk francia támogatást élvező - szavaival elkötelezi magát Európa mellett. 

Varga Judit Orbán hangján beszél, az ő szemével lát, s jól látja, hogy az EU politikai eszközként akarná felhasználni az uniós pénzek „árukapcsolását” a demokráciával. Amihez bizony az európai politikai kereket újra fel kell találni, mert a magyar kerék sehogyan sem illeszkedik a közösség szekeréhez. Így attól - legyen bármilyen fájdalmas - mielőbb meg kellene szabadulni. Mielőtt...