Órákig kell várakozni Röszkénél

Publikálás dátuma
2019.07.27. 07:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az utazók Szerbia felé választhatják a Tompa és Hercegszántó átkelőket, ahol kisebb várakozási idővel kell számolni.
Megnövekedett a várakozási idő a Röszke Autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán Szerbia felé, a személyforgalomban – írja a police.hu. A tájékoztatás szerint az átkelőn négy órát kell várakozniuk a személyforgalmi sávokban kilépésre jelentkezőknek. Az utazók Szerbia felé választhatják a Tompa és Hercegszántó átkelőket, ahol kisebb várakozási idővel kell számolni. A Bácsalmás, Bácsszentgyörgy, Tiszasziget, illetve Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyek 7 órától fogadják az utasokat. Utóbbi két átkelő meghosszabbított nyitvatartással üzemel. A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a police.hu oldal Határinfo rovatában, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók. A rendőrség kéri, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti okmányai meglétét, a gépkocsi műszaki állapotát, vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket. Ha rendőri segítségre van szükségük, hívják a 112-es segélyhívót.
Szerző

Francia zöldpárti EP-képviselő az új Sargentini

Publikálás dátuma
2019.07.27. 06:45

Fotó: Michel CHRISTEN / EP
Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselőre bízta a magyar jogállam helyzetéről tavaly szeptemberben elfogadott jelentés további gondozását – tudta meg a Népszava.
Párttársa, a holland Judith Sargentini által készített állásfoglalást 2018. szeptemberében kétharmados többséggel fogadta el a képviselő-testület. Ennek alapján a tagállamok minisztereiből álló EU Tanács elindította Magyarország ellen az úgynevezett 7. cikkelyes eljárást, amely súlyos szankciókkal végződhet. Sargentini már nem EP-képviselő, viszont a dosszié nincs lezárva, hiszen tart a folyamat, ezért kellett új felelőst választani. A friss döntés azt jelenti, hogy az eljárásban Gwendoline Delbos-Corfield fogja képviselni az EP álláspontját, szükség esetén elkészíti a parlament következő állásfoglalását és tárgyal az intézmény nevében. Az EU soros finn elnöksége már bejelentette, hogy a 7. cikkelyes folyamat következő állomásaként szeptemberben napirendre tűzik Magyarország meghallgatását a miniszteri tanácsban. A finnek ezt megelőzően konzultálni kívánnak a kezdeményező Európai Parlamenttel. Már a korábbi soros elnökségek is felvették a kapcsolatot az EP illetékeseivel, de az egyeztetések nagyon rövidek és felszínesek voltak – mondta egy neve elhallgatásához ragaszkodó parlamenti forrásunk. A küszöbönálló találkozón új jelentéstevőként Gwendoline Delbos-Corfield is a tárgyalóküldöttség tagja lesz. A parlamenti delegáció azonban nem vehet részt a tárcavezetők ülésén, csak annak margóján kerülhet sor a megbeszélésre. A francia politikus friss EP-képviselő, a nők jogaival és az esélyegyenlőséggel foglalkozó szakbizottság rendes tagja, és a Zöldek parlamenti csoportjának egyik alelnöke. 2008-2014 között a Grenoble-i önkormányzat tagja volt.

Az OLAF előtt a szoftverbotrány

Publikálás dátuma
2019.07.27. 06:20

Fotó: MARKOSZOV SZERGEJ
A 2014-ben kiírt közbeszerzési pályázatokon 450 milliárd forint EU-s forrást osztottak szét.
Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjeként tavaly novemberben nyújtott be panaszt az EU Csalás Elleni Hivatalához (OLAF), mert úgy ítélte meg, hogy a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (Köfop) végrehajtása során a magyar hatóságok nem tartották be a közösségi források felhasználásának szabályait. A 2014-ben kiírt közbeszerzési pályázatokon 450 milliárd forint EU-s forrást osztottak szét. A program célja az volt, hogy Magyarországon az észtországihoz hasonló, színvonalas elektronikus közigazgatás épüljön ki. Jávor Benedek szerint a végrehajtás több sebből vérzett: egyrészt a kormány magyar beszállítócégeken keresztül rengeteg szoftverlicencet vett, legalább harminc százalékkal drágábban, mint a piaci ár. Másrészt a kitűzött cél sem valósult meg, mert vagy nem kellettek a szoftverek, vagy nem állt rendelkezésre az alkalmazásukhoz szükséges eszközállomány. A gyanús ügyletekben érintett volt a Microsoft Magyarország, amely az államnak közvetítőkön keresztül a piacit meghaladó áron értékesített szoftvereket, a különbözetet pedig a vevő zsebébe csúsztatta. Jávor Benedek szerint a közbeszerzési visszaélésekben Orbán Viktor közvetlen környezete is érintett: egyrészt a közbeszerzések egyik fő nyertese lehet a miniszterelnök veje, Tiborcz István és testvére, Tiborcz Péter, akik egy győztes cégben lévő érdekeltségeiken keresztül húzhattak hasznot az üzletből. Másrészt ifjabb Orbán Győző üzleti partnereinek is csurrant-cseppent a megrendelésekből. Megkerestük az OLAF-ot és az Európai Bizottságot, hogy saját kezdeményezésre vagy Jávor beadványa nyomán folytatnak-e vizsgálatot a Köfop alá tartozó projektek teljesítésekor tapasztalt szabálytalanságok miatt, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. – A 2014-2020 közötti költségvetési időszak forrásfelhasználásának értékelése még hátra van, és könnyen lehet, hogy a Köfop végrehajtásában tapasztalt visszásságok miatt az Európai Bizottság pénzügyi korrekciót fog javasolni – mondta lapunknak Jávor Benedek. Ha pedig arra a következtetésre jut, hogy rendszerszintű mulasztások történtek, akkor átalányösszeg megfizetésére kötelezheti a magyar hatóságokat, amelynek összege a támogatás összegének 5 százalékától 100 százalékáig terjedhet.